Στον προημιτελικό του Μουντιάλ του 1986 συνέβησαν δύο αξέχαστα ποδοσφαιρικά γεγονότα.
Σε διάστημα τεσσάρων αγωνιστικών λεπτών μπήκαν δυο γκολ που έμειναν στην ιστορία.
Το ένα γκολ πέρασε στα χρονικά ως «το Χέρι του Θεού» και το άλλο ως «το Γκολ του Αιώνα».
Και τα δύο τα σημείωσε ο Diego Armando Maradona. Ο παίχτης που έχει ψηφιστεί το 2000 σε παγκόσμια δημοσκόπηση της FIFA ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών με ποσοστό 53,60%, αφήνοντας πίσω του τον Πελέ με 18,53%, αν και αυτές οι ψηφοφορίες πάντα αμφισβητούνται.
Δείτε τα δύο γκολ του Μαραντόνα από το παιχνίδι με την Αγγλία στο Μουντιάλ του 1986:
Ο Maradona πρωταγωνιστούσε τόσο εντός των γηπέδων όσο και εκτός. Σε ηλικία 15 ετών έπαιζε ήδη επαγγελματικά σε ομάδα της Αργεντινής. Έκανε καριέρα στην Ισπανία, με την Μπαρτσελόνα χωρίς να καταφέρει κάτι ιδιαίτερο και το 1985 με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό μεταγράφηκε στη Νάπολι.
Εκεί δεν ήταν απλά ένας παίκτης, αλλά ο μεσσίας και λυτρωτής που κατάφερε να μετατρέψει μια μικρή και μέχρι τότε μάλλον μέτρια ομάδα, πρωταθλήτρια και πρωταγωνίστρια της Ευρώπης.
Κατέκτησε δυο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και ένα κύπελλο Uefa(1989).
Το Μουντιάλ του Μεξικού το 1986, απογείωσε τη φήμη και καθιέρωσε το ποδοσφαιρικό μύθο του.
22 Ιουνίου 1986.
Ημιτελικός μεταξύ Αργεντινής και Αγγλίας. Στο 51’ λεπτό σκόραρε με το χέρι και έδωσε προβάδισμα στη χώρα του, αφού ο διαιτητής και ο επόπτης δεν είδαν την παράβαση. Ο Μαραντόνα πανηγύρισε σαν αν είχε σκοράρει κανονικά!
Λίγα λεπτά μετά, στο 54’, ξεκινάει μια κούρσα από το κέντρο του γηπέδου και σκοράρει το καλύτερο γκολ που έχει μπει ποτέ. Σε 10 δευτερόλεπτα διήνυσε περίπου 60 μέτρα και πέρασε όλη την αντίπαλη άμυνα, ακόμη και τον τερματοφύλακα. Αποθέωση. Ναι, αν το προηγούμενο γκολ μπήκε με το χέρι, τότε ήταν το χέρι του θεού της μπάλας, που δεν άφησε κανένα περιθώριο να αμφισβητήσουν την αξία του.
Εξωγηπεδική συμπεριφορά
Ωστόσο, όσο καλός ήταν μέσα στο γήπεδο τόσο κακός ήταν εκτός.
Στο Μουντιάλ του 1990 κατάφερε να διχάσει μια ολόκληρη χώρα μιλώντας για τις κοινωνικές ανισότητες Βορά και Νότου στην Ιταλία. Το διάστημα που αγωνιζόταν στην Ισπανία, τη δεκαετία του ’80, εθίστηκε στην κοκαΐνη και αποκλείστηκε για 15 μήνες από αγώνες.
Μερικά χρόνια αργότερα, το 1991, αποκλείστηκε ξανά, όταν βγήκε θετικός σε έλεγχο για χρήση εφεδρίνης. Τα επεισόδια με τον Τύπο, τους παράγοντες και τους αντιπάλους δεν είχαν τελειωμό, ενώ ακουγόταν ότι στη Νάπολη είχε σχέσεις και με τη μαφία.
Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας δεν σταμάτησε να προκαλεί.
Η χρήση της κοκαΐνης του προκάλεσε δυο καρδιακά επεισόδια, ενώ το 2004, όταν έκανε το δεύτερο bypass έπασχε πια και από παχυσαρκία.
Το 2007 διαγνώσθηκε με πρόβλημα ηπατίτιδας προκαλούμενη από την κατάχρηση αλκοόλ. Τότε οι φήμες περί θανάτου ξεκίνησαν να διαδίδονται πολύ γρήγορα και η οικογένειά του αναγκάστηκε να κάνει διάψευση.
Η σχέση του με τους δημοσιογράφους
Ουκ ολίγες φορές έχει εμπλακεί σε καυγά με δημοσιογράφους.
Πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2015, σε αγώνα επίδειξης, χτύπησε έναν κάμεραμαν που τον βιντεοσκοπούσε. Παλιότερα, κι ενώ βρισκόταν σε θέατρο με το γιο του τον ακολούθησαν δημοσιογράφοι. Αφού μίλησε για λίγο, βγήκε από το αυτοκίνητο και χαστούκισε έναν εξ αυτών.
Αλλά δεν τσακώνεται μόνο με δημοσιογράφους.
Έξω από νυχτερινό μαγαζί, χωρίς λόγο, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, επιτέθηκε σε δύο άνδρες. Όταν αυτοί απάντησαν στα χτυπήματα ο Ντιεγκίτο τους κυνήγησε. Βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. Φαινόμενο συνηθισμένο για τον μεγάλο σταρ.
Στις 30 Οκτωβρίου του 2015, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έγινε 55 χρόνων. Τα χρόνια έχουν περάσει. Τα κατορθώματά του όμως στο γήπεδο δεν ξεχνιούνται.
Ούτε βέβαια η ασταθής συμπεριφορά του που τον φέρνει συχνά στη δημοσιότητα.
Ωστόσο, αν και μεγάλος παίκτης δεν κατάφερε ποτέ να γίνει πρότυπο και το μόνο παράδειγμα που δίνει, είναι το προς αποφυγή.
Έχει καταφέρει πάντως να τον συγχωρεί ο κόσμος και να του δείχνει σε κάθε ευκαιρία αγάπη και εκτίμηση. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη «περιουσία» που δημιούργησε όσο έπαιζε ποδόσφαιρο.