Στις 4 Δεκεμβρίου του 1980 μια γυναίκα έπεσε νεκρή από αδέσποτη σφαίρα, κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας σε εμπορικό κέντρο στο Κλίβελαντ του Οχάιο.
Ήταν η Πολωνή Στέλα Γουόλς που είχε δοξάσει τη χώρα της τη δεκαετία του ’30 με τις διακρίσεις της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο θάνατός της βύθισε στο πένθος τόσο την Πολωνία όσο και την Αμερική, καθώς είχε πάρει την αμερικανική υπηκοότητα.
Ταυτόχρονα όμως έγινε μια αποκάλυψη που σόκαρε.
Κατά τη νεκροψία αποδείχτηκε ότι η ολυμπιονίκης διέθετε αντρικά γεννητικά όργανα και χρωμοσώματα και των δύο φύλων (ΧΧ κ’ ΧΥ), γεγονός που έκανε τους επιστήμονες να μην μπορούν να καθορίσουν με σαφήνεια το φύλο της.
Στο φάκελο της εξέτασής της οι γιατροί τη δήλωσαν ως «ερμαφρόδιτη σπάνια ιατρική κατάσταση, όπου συνυπάρχουν γυναικεία και αντρικά σεξουαλικά όργανα».
Για τον λόγο αυτό, δεν τις αφαιρέθηκαν τα μετάλλια και οι τίτλοι που είχε κατακτήσει στον γυναικείο αθλητισμό.
Η αποκάλυψη σόκαρε, όχι μόνο γιατί ο ερμαφροδιτισμός ήταν θέμα ταμπού για την εποχή, αλλά και γιατί η ίδια η Γουόλς είχε κατηγορήσει τη συναθλήτριά της Έλεν Στέφενς, που την είχε κερδίσει στους Ολυμπιακούς του 1936, ότι ήταν άντρας!
Τα παιδικά χρόνια και η καταξίωση της Γουόλς στον αθλητισμό
Η ολυμπιονίκης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1911 στην ανατολική Πολωνία, αλλά εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής, οι γονείς της αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Αμερική.
Το όνομά της ήταν Στανισλάβα Βαλασίεβιτς και στην Πολωνία τη φώναζαν Στάσα.
Όταν μετανάστευσαν στην Αμερική, η μητέρα της αποφάσισε να τη φωνάζει Στέλλα.
Παράλληλα με το σχολείο της, άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό.
Το ταλέντο της φάνηκε αμέσως. Σε ηλικία 16 ετών δήλωσε συμμετοχή με τις ΗΠΑ, στους Ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνονταν την επόμενη χρονιά, αλλά δεν έγινε δεκτή, καθώς δεν είχε λάβει ακόμη την αμερικανική υπηκοότητα.
Η Βαλασίεβιτς έπρεπε να περιμένει μέχρι να κλείσει τα 21 της χρόνια για να πάρει την υπηκοότητα και έτσι θα έχανε και τους επόμενους αγώνες.
Η αμερικανική ολυμπιακή επιτροπή, καθώς ήταν σίγουρη για τη διάκριση της αθλήτριας, αποφάσισε να παρακάμψει τη γραφειοκρατία και να της δώσει την υπηκοότητα για να μπορέσει να αγωνιστεί στο Λος Άντζελες το 1932.
Όμως καραδοκούσαν και οι συμπατριώτες της.
Έτσι, λίγες ημέρες πριν ορκιστεί Αμερικανίδα, η Βαλασίεβιτς, που είχε αλλάξει το επίθετό της σε Γουόλς, δέχτηκε μια δελεαστική πρόταση από τη γενέτειρά της.
Της πρότειναν μια θέση στην πολωνική πρεσβεία της Ουάσινγκτον υπό τον όρο να αγωνιστεί για λογαριασμό της Πολωνίας.
Η Γουόλς δέχτηκε και κέρδισε άνετα το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα, με χρόνο 11’’9, που ήταν και παγκόσμιο ρεκόρ.
Η ήττα στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου και η κατηγορία για τη συναθλήτριά της
Μέχρι τους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες στο Βερολίνο, η Γουόλς παρέμεινε η πιο δημοφιλής αθλήτρια στη χώρα της.
Στους αγώνες σημείωσε χρόνο 11’’7 αλλά ηττήθηκε από την αφροαμερικανίδα Έλεν Στέφενς, γεγονός που την έκανε έξαλλη.
Μην μπορώντας να πιστέψει την ήττα της, κατηγόρησε τη αντίπαλό της για παραπλάνηση, λέγοντας πως ήταν άντρας.
Η Στέφενς υποβλήθηκε σε ντροπιαστική εξέταση για να διαπιστωθεί το φύλο της, η οποία επιβεβαίωσε ότι ήταν γυναίκα, όπως είχε δηλώσει.
Το περιστατικό, σε συνδυασμό με την ανδροπρεπή εμφάνιση της Γουόλς και το γεγονός ότι κέρδιζε με ευκολία τους αγώνες, έκανε τους δημοσιογράφους της εποχής να αφήσουν υπονοούμενα ότι αυτό για το οποίο κατηγορούσε την Στέφενς ήταν στην πραγματικότητα το δικό της μυστικό.
Έτσι εξετάστηκε και η ίδια, αλλά οι γιατροί κατέληξαν ότι ήταν γυναίκα.
Το θέμα έκλεισε και η Γουόλς συνέχισε την αθλητική καριέρα της κανονικά.
Την αμερικανική υπηκοότητα πήρε τελικά το 1947 όταν η Πολωνία έγινε κομμουνιστική.
Την ίδια εποχή, παντρεύτηκε τον πυγμάχο Νιλ Όλσεν και πρόσθεσε το επίθετό του στο δικό της.
Με το όνομα, Στέλα- Γουόλς –Όλσεν έμεινε γνωστή στην αθλητική ιστορία.
Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας πιστοποιητικά γεννήσεως της Γουόλς, που φέρουν το αντρικό όνομα Στέφαν Βαλασίεβιτς, γεγονός που έκανε πολλούς να ισχυριστούν ότι η καριέρα της αθλήτριας χτίστηκε πάνω σε μια απάτη.
Ωστόσο, η γνησιότητα των εγγράφων αμφισβητήθηκε και το ζήτημα αν πρέπει να της αφαιρεθούν οι τίτλοι, έστω και μετά θάνατον, δεν θεωρείται λήξαν.