Η καριέρα του «Ιπτάμενου Ολλανδού» Γίοχαν Κρόιφ θα ενέχει πάντα μια αντίφαση. Υπήρξε ηγέτης μιας Εθνικής που μάγεψε στο Μουντιάλ της Δυτικής Γερμανίας το 1974, αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει το πολυπόθητο τρόπαιο. Γιόχαν Κρόιφ και Εθνική Ολλανδίας έμειναν στην ποδοσφαιρική ιστορία ως βασιλείς χωρίς στέμμα.
Ο Γιόχαν Κρόιφ άρχισε από μικρός να παίζει στα τσικό της ιστορικής ομάδας του Άμστερνταμ. Οι αντιξοότητες, το καχεκτικό του σώμα, αλλά και ένα επεισόδιο στο οποίο είχε εμπλακεί δέρνοντας τον διαιτητή σε ένα αγώνα, θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν το επιτελείο του Άγιαξ. Ωστόσο, ο Γιόχαν κατάφερε να αντισταθμίσει τα εμπόδια, να εντυπωσιάσει τον Άγιαξ με τις εξαιρετικές του δυνατότητες και να αποτελέσει βασικό μέλος της ομάδας για χρόνια.
Αρχικά υπό την καθοδήγηση του Ρίνους Μίχελς και στη συνέχεια του Ρουμάνου Στέφαν Κόβατς, ο Γιόχαν κατέκτησε με τον Άγιαξ τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών.
Το πρώτο ήταν το 1971 απέναντι στον Παναθηναϊκό στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Το 1972 στον τελικό απέναντι στην Ίντερ πέτυχε και τα δύο γκολ του Άγιαξ. Τρίτη και συνεχόμενη χρονιά για τον τροπαιούχο Άγιαξ, το 1973 όταν κερδίσε τη Γιουβέντους με 1-0.
Όσο έπαιζε στον ολλανδικό σύλλογο κατέκτησε δύο φορές τη «Χρυσή Μπάλα» ως ο καλύτερος ευρωπαίος ποδοσφαιριστής.
Τον τίτλο τον ξανακέρδισε το 1974 για τα επιτεύγματά του με την Εθνική Ολλανδίας.
Η παρουσία του στην ομάδα της Μπαρτσελόνα στέφθηκε και αυτή με επιτυχία. Κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας μετά από ένα εντυπωσιακό 5-0 εκτός έδρας εναντίον της αιώνιας αντιπάλου, της Ρεαλ Μαδρίτης.
Ο Γιόχαν Κρόιφ στην Εθνική Ολλανδίας
Ο Κρόιφ ήταν ο φυσικός ηγέτης των ομάδων που έμειναν στην ιστορία του ποδοσφαίρου για τις τεχνικές καινοτομίες που επέφερε ο προπονητής Ρίνους Μίχελς. Το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» ήταν η τεχνική που καθιερώθηκε όταν όλοι οι παίχτες άλλαζαν διαρκώς θέσεις μέσα στο γήπεδο.
Οι μικρές αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές, η άμυνα ζώνης και οι συνεχείς πάσες προκαλούσαν την απόλυτη σύγχυση σε κάθε αντίπαλο. Ο Μίχελς εφάρμοσε το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο με την Εθνική Ολλανδίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 1974.
Ηγέτης και σε αυτή τη διοργάνωση ήταν ο Γίοχαν Κρόιφ. Η Ολλανδία μέχρι τότε ήταν σχεδόν άσημη ως Εθνική Ομάδα. Ωστόσο κατάφερε στη μετά τον Πελέ εποχή να διδάξει μοντέρνο ποδόσφαιρο σε Ευρωπαίους και Νοτιαμερικανούς και να αναδειχθεί η μεγάλη δύναμη του Μουντιάλ. Στη δεύτερη φάση οι «Οράνιε» επιβλήθηκαν στην Αργεντινή με το ισοπεδωτικό 4-0 και στη Βραζιλία, την προηγούμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια, με 2-0. Ο Κρόιφ είχε πετύχει τρία γκολ, δύο εναντίον της Αργεντινής και ένα απέναντι στη Βραζιλία.
Το χαμένο Μουντιάλ
Στο μεγάλο τελικό εμφανίστηκαν απέναντι στους Δυτικογερμανούς, οικοδεσπότες και πρωταθλητές πριν από δύο χρόνια. Μέσα σε 40 δευτερόλεπτα οι παίχτες της Ολλανδίας κατάφεραν να αλλάξουν μεταξύ τους τη μπάλα 15 φορές χωρίς να την ακουμπήσει κανένας αντίπαλος.
Στο πρώτο λεπτό κέρδισαν πέναλτι, με το οποίο και προηγήθηκαν. Το σκληρό παιχνίδι συνεχίστηκε με τους Δυτικογερμανούς να ισοφαρίζουν και στη συνέχεια να καταφέρνουν να κατακτήσουν τελικά το παγκόσμιο τρόπαιο.
Ο Γίοχαν Κρόιφ πέρασε στην ποδοσφαιρική μυθολογία ως «βασιλιάς χωρίς στέμμα». Η ήττα ωστόσο δεν εμπόδισε τον «Νουρέγιεφ της μπάλας» να κατακτήσει τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της διοργάνωσης.
Με την Εθνική του ο Γιόχαν έδωσε μάχες, αλλά δεν υπήρξε νικητής. Δύο χρόνια μετά το χαμένο μουντιάλ η Ολλανδία, ενώ βρισκόταν ακόμα στην ακμή της, έχασε από την Τσεχοσλοβακία στα ημιτελικά του Euro. O Kρόιφ σε εκείνο το κρίσιμο παιχνίδι ήταν πάλι παρών-απών.
O Γιόχαν ήταν βαθιά πολιτικοποιημένος και αριστερών φρονημάτων πολίτης. Στο Μουντιάλ της Αργεντινής η Ολλανδία ταξίδεψε χωρίς τον μεγάλο της ηγέτη. Φήμες στήριξαν ότι η άρνηση του να συμμετάσχει στη διοργάνωση προέκυψε ως πολιτικού χαρακτήρα αντίδραση στο στρατιωτικό καθεστώς του Βιντέλα που οργάνωσε το Μουντιάλ.
Ωστόσο, σε μια συνέντευξη του σε καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό το 2008 ανέφερε ότι οι λόγοι απουσίας του ήταν ψυχολογικοί.
Ο Γιόχαν Κρόιφ έφυγε από τη ζωή στις 24 Μαρτίου 2016.
Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Όταν ο Φυλακούρης πέταξε έναν κόκορα στη Λεωφόρο και τιμωρήθηκε αυστηρά, επειδή έκανε πλάκα στον Ολυμπιακό που είχε δεχθεί 4 γκολ από τους «πετεινούς» της Τότεναμ. Ο άγνωστος διάλογός του με τον Κρόιφ...