Η Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ (1959 – 1998) υπήρξε σπουδαία Αμερικανίδα αθλήτρια του στίβου στους δρόμους ταχύτητας. Θεωρείται η ταχύτερη γυναίκα όλων των εποχών και τα παγκόσμια ρεκόρ που πέτυχε το 1988 στα 100 και 200 μέτρα δεν έχουν καταρριφθεί από τότε. Ο αιφνίδιος θάνατός της διόγκωσε τα σενάρια που κυκλοφορούσαν για χρήση αναβολικών, αλλά τα ερωτήματα που περιέβαλαν την υπόθεση έμειναν αναπάντητα. Το όνομα «Φλο-Τζο»ανήκει πλέον στους θρύλους του αθλητισμού.
Η εντυπωσιακή της εμφάνιση εντός και εκτός στίβου
Γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1959 στο Λος Άντζελες, όπου και μεγάλωσε. Το 1983 έλαβε μέρος στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Ελσίνκι, όπου και κατέλαβε τη τέταρτη θέση στα 200 μ. με χρόνο 22,46 δευτερόλεπτα. Ο κόσμος όμως την πρόσεξε όχι τόσο για την επίδοση αλλά για την ιδιαίτερη εμφάνισή της, αφού είχε ασυνήθιστα για την εποχή μακριά και βαμμένα νύχια με διάφορα χρώματα.
Η Φλόρενς έδειχνε ενδιαφέρον για τη μόδα με μια αντικομφορμιστική διάθεση. Είχε πείσει την ομάδα του στίβου να εμφανίζεται με κολάν, πρωτοποριακή για την εποχή επιλογή, ενώ η ίδια προχώρησε ένα βήμα παραπάνω φορώντας κολάν με το ένα πόδι γυμνό.
Οι επιλογές της ήταν τόσο εξεζητημένες ώστε μια φορά της ζητήθηκε να φύγει από ένα εμπορικό κέντρο επειδή γύρω από το λαιμό της είχε κρεμάσει σαν κασκόλ έναν βόα σφιγκτήρα που είχε ως κατοικίδιο.
Παγκόσμιο ρεκόρ
Το 1984 έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στον αγώνα των 200 μ. με χρόνο 22,04.
Το 1985 κερδίζει στον τελικό των Γκραντ Πρι στα 100 μ. με χρόνο 11,00 δευτερόλεπτα. Μετά από μία διακοπή, επέστρεψε το 1987, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Ρώμη, όπου τερματίζει ξανά στη δεύτερη θέση με χρόνο 21,96. Με την ομάδα σκυταλοδρομίας 100 μ. των ΗΠΑ κερδίζει το χρυσό μετάλλιο .
Στις 16 Ιουνίου 1988, στην Ιντιανάπολη, στους αγώνες ανάδειξης της ομάδας που θα λάμβανε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 10,49.
Αν και επικρατούσε άπνοια, κάποιοι έκαναν λόγο για ευνοϊκό άνεμο σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν αυτή την εκπληκτική επίδοση.
Συλλογή χρυσών μεταλλίων και νέα παγκόσμια ρεκόρ
Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ η Γκρίφιθ κέρδισε 3 χρυσά μετάλλια και ένα ασημένιο. Στους ημιτελικούς των 200 μ. σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο και κατέρριψε στους τελικούς σημειώνοντας χρόνο 21,34 δευτερόλεπτα. Επίσης έτρεξε στη σκυταλοδρομία 4 επί 100 κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, ενώ η ομάδα της ήρθε δεύτερη στη σκυταλοδρομία 4 επί 400.
Το 1988 ψηφίστηκε ως η καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς από το Associated Press.
Η δραματική αλλαγή στο σώμα της και η ύποπτη αποχώρηση
Μετά από την Ολυμπιάδα της Σεούλ η Γκρίφιθ εγκατέλειψε τους αγώνες. Την περίοδο που ξεκίνησε να πετυχαίνει παγκόσμια ρεκόρ, άρχισαν να εμφανίζονται διάφορες φήμες για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Το 1988, ο χρυσός ολυμπιονίκης του Λος Άντζελες, Χοακίμ Κρούζ, υποστήριξε πως οι επιδόσεις της πρέπει να προέρχονται από χρήση αναβολικών ουσιών, καθώς τόσο η σωματοδομή της όσο και οι επιδόσεις της είχαν αυξηθεί εντυπωσιακά σε μικρό χρονικό διάστημα.
Η ίδια απέδιδε την δραματική αλλαγή στο σώμα της σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης που άρχισε τότε να εφαρμόζει, ενώ κατάφερνε να περνά επιτυχώς τα προγραμματισμένα τεστ για την χρήση αναβολικών. Μετά την ολυμπιάδα της Σεούλ όμως, η Τζόινερ αποχώρησε από τους αγώνες.
Αυτό το γεγονός ενίσχυσε τις υποψίες, καθώς από το 1989 θα ξεκινούσε η εφαρμογή των ξαφνικών, δηλαδή αιφνιδιαστικών ελέγχων ντόπινγκ.
Η Καταγγελία
Η πιο σοβαρή καταγγελία εις βάρος της έγινε το 1988 από έναν πρωταθλητή των 400 μέτρων, τον Ντάρελ Ρόμπινσον, που ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είχε πουλήσει αυξητικές ορμόνες στη Τζόινερ το 1988. Εκείνη το αρνήθηκε κατηγορηματικά αποκαλώντας τον τρελό.
«Δεν έχω πάρει ποτέ αναβολικά . Δεν τα πιστεύω. Πρόκειται για ψευδείς κατηγορίες. «
Η επιστροφή
Το 1996 η Φλόρενς ανακοίνωσε την επιστροφή στην ενεργή δράση με στόχο τα 400 μέτρα αυτή τη φορά. Είχε ήδη ρεκόρ στα 100 και 200 και για αυτό έθεσε στόχο τα 400.
Άρχισε να προπονείται συστηματικά, όμως μια τενοντίτιδα που παρουσίασε στο πόδι εξανέμισε τις ελπίδες της.
Δραστηριότητες εκτός στίβου
Εκτός στίβου μεταξύ άλλων ασχολήθηκε με πολλές δραστηριότητες. Σχεδίασε τις στολές για την ομάδα μπάσκετ Indiana pacers στο ΝΒΑ το 1989, εμφανίστηκε στη σαπουνόπερα Σάντα Μπάρμπαρα και ασχολήθηκε με τη ζωγραφική. Η Γκρίφιθ σπούδασε ψυχολογία στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Το 1984 παντρεύτηκε τον Ολυμπιονίκη των αγώνων της ίδιας χρονιάς στο άθλημα του τριπλούν Αλ Τζόινερ και απέκτησαν μία κόρη. Ήταν γνωστή με το προσωνύμιο «Flo-Jo», ενώ το όνομά της αναφέρεται σε διάφορα τραγούδια Αμερικανών καλλιτεχνών. Γρήγορα η «Φλο-Τζο» αναδείχθηκε σε επιχειρηματικό δαιμόνιο και έχτισε μια οικονομική αυτοκρατορία με ρούχα, καλλυντικά και παιδικά βιβλία.
Ο αιφνίδιος θάνατος
Η Γκρίφιθ πέθανε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1998 σε ηλικία 38 ετών μέσα στον ύπνο της. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ανακοινώθηκε από τις αρχές πως πιθανές αιτίες του θανάτου της ήταν η ασφυξία λόγω θέσης στον ύπνο, επιληπτική κρίση ή σπηλαιώδες αγγείωμα του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου.
Διάφορες πάντως φήμες θέλουν την υγεία της να είχε επιβαρυνθεί από την χρήση απαγορευμένων ουσιών. Κατά την νεκροψία όμως δεν έγιναν εξετάσεις για ανίχνευση στεροειδών.
Η οικογένειά της υποστήριξε πως είχε εκ γενετής μια εγκεφαλική δυσμορφία, η οποία την καθιστούσε ευάλωτη σε κρίσεις και πριν από τον θάνατό της είχε υποστεί άλλα τρία εγκεφαλικά και τουλάχιστον ένα καρδιακό επεισόδιο.
«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, πως για τον θάνατο της Φλόρενς Γκρίφιθ – Τζόινερ ευθύνονται τα αναβολικά. Ήταν προβλέψιμος», δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χαϊδεμβέργης, ειδικός στα θέματα του ντόπινγκ και βιολόγος, Βέρνερ Φράνκε.
Όσοι προσπάθησαν να στηρίξουν με τον πρόωρο θάνατο της Γκρίφιθ τους ισχυρισμούς για χρήση απαγορευμένων ουσιών δεν μπόρεσαν να αποδείξουν τίποτα. Τα ιατρικά συμπεράσματα δεν τους επιβεβαίωσαν και η υπόθεση έκλεισε με αναπάντητα όλα τα ερωτήματα.