Στις 14 Ιουνίου 1987 η εθνική ομάδα μπάσκετ κατέκτησε πρώτη φορά στην ιστορία της το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Ήταν ένας άθλος καθώς μέχρι τότε δεν είχε περάσει καν στους 8!
Χιλιάδες Έλληνες είχαν κολλήσει στην τηλεόραση ακόμη και αν δεν είχαν ξαναδεί ποτέ στη ζωή τους μπάσκετ.
Έμαθαν γρήγορα τους κανόνες που αποδείχθηκαν πολύ απλοί. Στο τέλος κερδίζει ο Γκάλης, ο Γιαννάκης και τα άλλα παιδιά.
Η διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος έγιναν στην Ελλάδα και στο στολίδι της εποχής το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που ήταν πάντα κατάμεστο.

O Παναγιώτης Φασούλας με τον Νίκο Γκάλη κατά τη διάρκεια του τουρνουά, φωτογραφία "Τα Νέα", αρχείο ΔΟΛ
O Παναγιώτης Φασούλας με τον Νίκο Γκάλη. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του τουρνουά οι φίλαθλοι συγκεντρωνόντουσαν κάθε βράδυ έξω από το ξενοδοχείο της εθνικής στη Γλυφάδα για να ενθαρρύνει τους παίκτες.

Κατά πολλούς ήταν το πιο δύσκολο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε ποτέ. Συνολικά συμμετείχαν 12 ομάδες, μεταξύ των οποίων η πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία και η Σοβιετική Ένωση, που είχαν στο ρόστερ τους μερικούς από τους  μεγαλύτερους παίκτες της εποχής.
Πέτροβιτς, Ράτ ζα Ντίβατς για τη μεγάλη των πλάβι σχολή. Βάλτερς, Αλεξάντερ Βόλκοφ, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Βλαντίμιρ Τκατσένκο, για την υπερομάδα της ΕΣΣΔ.
Η ελληνική ομάδα αποτελούταν από τους Γιαννάκη,  Φασούλα, Χριστοδούλου, Καρατζά, Φιλίππου, Καμπούρης, Λινάρδος, Ιωάννου, Ρωμανίδης, Ανδρίτσος, Νίκος Γκάλης και προπονητής ο Κώστας Πολίτης.
Το πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου. Η εθνική με πρωταγωνιστές τον Γκάλη, που έβαλε 44 πόντους και τον Παναγιώτη Φασούλα κέρδισε εύκολα τη Ρουμανία με σκορ 109-77.

Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος η Εθνική κερδίζει την Ρουμανία, εφημερίδα "Τα Νέα", αρχείο ΔΟΛ
Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος η Εθνική κερδίζει την Ρουμανία, ενώ οι σκηνοθέτες της ΕΡΤ απειλούν με απεργία!

Την επόμενη ημέρα η Ελλάδα αντιμετώπιζε την ομάδα της Γιουγκοσλαβίας, που ήταν το φαβορί του τουρνουά. Η εθνική κέρδισε με σκορ 81-77 με τον Γκάλη να βάζει ξανά 44 πόντους στο αντίπαλο καλάθι. Τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν την επόμενη ημέρα «Ο Γκάλης ισοπέδωσε τη Γιουγκοσλαβία». Μετά από αυτή τη νίκη η Εθνική μπορούσε να ελπίζει ότι θα έφτανε στους οκτώ.
Όταν ρώτησαν τον προπονητή της Σοβιετικής Ένωσης, Αλεξάντρα Γκομέλσκι, γιατί η Γιουγκοσλαβία έχασε από την Ελλάδα τους απάντησε: «Επειδή η Γιουγκοσλαβία δεν είχε τους κατάλληλους παίκτες που θα μπορούσαν να σταματήσουν τον Γκάλη, τον παίκτη του 21ου αιώνα, όπως τον ανέφερε»

Η Εθνική κερδίζει τη Γιουγκοσλαβία, εφημερίδα "Τα Νέα"
Η Εθνική κερδίζει τη Γιουγκοσλαβία, εφημερίδα «Τα Νέα»

Στους επόμενους δύο αγώνες η εθνική έχασε από την Ισπανία με σκορ 89-106 και από την Σοβιετική Ένωση με τρεις πόντους διαφορά.
Χάρη στους 34 πόντους του Νίκου Γκάλη κέρδισε στις 7 Ιουνίου τη Γαλλία και προκρίθηκε στα προημιτελικά, όπου αντιμετωπίσε την Ιταλία. Ο αγώνας έληξε με 90-78 υπέρ της Ελλάδας και χιλιάδες Έλληνες βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την είσοδο μας για πρώτη φορά στην οκτάδα των καλύτερων ομάδων της Ευρώπης.
Ο Νίκος Γκάλης δήλωσε στο τέλος του αγώνα: «Σήμερα δεν υπήρχε περίπτωση να χάσουμε. Το είδα στα μάτια των Ιταλών στην προθέρμανση, πριν από τον αγώνα».
Είναι η καλύτερη μέρα της καριέρας σου; τον ρώτησαν. Ναι…μέχρι τον επόμενο αγώνα, ήταν η απάντηση. Όλοι νόμιζαν ότι έκανε χιούμορ, αλλά το εννοούσε.

Νίκης επί της Ιταλίας, Χιλιάδες Έλληνες ξεχύθηκαν στους δρόμους
Νίκης επί της Ιταλίας, Χιλιάδες Έλληνες ξεχύθηκαν στους δρόμους

Στον ημιτελικό η Εθνική συνάντησε ξανά τη Γιουγκοσλαβία. Ενώ το πρώτο ημίχρονο τελείωσε με την Ελλάδα να είναι 11 πόντους πίσω στο σκορ, το παιχνίδι έληξε με νίκη της εθνικής 81-77. Πλέον οι Έλληνες παίκτες ήταν ένα βήμα από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου αλλά πρώτα έπρεπε να κερδίσουν την πανίσχυρη ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης που την περίμενε στον τελικό.
Και η δεύτερη θέση ήταν μια τιτάνια επιτυχία, αλλά κανείς δεν σκεφτόταν την ήττα. Αυτή η ομάδα έκανε τους φιλάθλους να πιστέψουν ότι δεν υπάρχει όριο στις φιλοδοξίες.

Η Εθνική περνάει στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος
Στον Όλυμπο της δόξας ανέβηκε η Εθνική, αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα. Προσέξτε το θαυμαστικό στον τίτλο. Σχηματίζει το νούμερο 1.

Στις 14 Ιουνίου στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η Ελλάδα αντιμετώπιζε τους κορυφαίους παίκτες της Σοβιετικής Ένωσης, τον Βάλτερς, τον Βολκόφ, τον εκπληκτικό Μαρτσουλιόνις, και τον θηριώδη Τσατσένκο.  Ολόκληρη η χώρα βρισκόταν μπροστά από τις τηλεοράσεις και περίμεναν να πανηγυρίσουν.
Το παιχνίδι ήταν στον πόντο μέχρι το τέλος του αγώνα. Ο Λιβέρης Ανδρίτσος ισοφάρισε στα τελευταία δευτερόλεπτα 89-89 και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Ο Γκάλης στην αγκαλιά της γυναίκας του και αριστερά ο Αργύρης Καμπούρης, εφημερίδα "Τα Νέα" αρχείο ΔΟΛ
Ο Γκάλης στην αγκαλιά της γυναίκας του και αριστερά ο Αργύρης Καμπούρης.

Στα τελευταία 36 δευτερόλεπτα οι ομάδες ήταν ισόπαλες 101-101.
Ο Αργύρης Καμπούρης κέρδισε φαουλ. Συγκεντρώθηκε για να τις εκτελέσει ενώ  οι γυναίκες τον ξεμάτιαζαν από τις τηλεοράσεις για να πάνε όλα καλά!

Ο Καμπούρης έβαλε το νικητήριο καλάθι
Ο Καμπούρης έβαλε το νικητήριο καλάθι, εφημερίδα «Τα Νέα»

Έτριψε τα χέρια του με το χαρακτηριστικό του στυλ. Σούταρε εύστοχα και τις δυο φορές και μια χώρα απογειώθηκε στο υψηλότερο βάθρο.
Η επιτυχία ήταν τεράστια. Ο Γολιάθ έχασε από τον Δαυίδ και δεν μπορούσε να το πιστέψει.

Η Ελλάδα νικάει στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση και στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης
Η Ελλάδα νικάει στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση και στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης

Ο Νίκος Γκάλης πραγματοποίησε μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του και ανακηρύχθηκε ο πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος.

athanatoi
Δείτε παρακάτω το βίντεο με τα τελευταία λεπτά του αγώνα

Galis_Giannakis-Koronaios_6.5.1980-533x400ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φιλίππου και τα άλλα παιδιά». Άρης, η ομάδα πρότυπο που δημιούργησε τη «μπασκετομανία» στην Ελλάδα. Τις Πέμπτες που έπαιζε για το ευρωπαϊκό, ερήμωνε η Θεσσαλονίκη

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here