Ο νικητής με τις πιο μεγάλες απώλειες ήταν ο Πύρρος, καθώς το 279 π.Χ. νίκησε τους Ρωμαίους στη μάχη του Άσκλου. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος η μάχη ήταν σκληρή με αποτέλεσμα να χάσει το μεγαλύτερο μέρος  του στρατού του και τους πολεμικούς ελέφαντες. Μάλιστα, λέγεται ότι μετά το τέλος της μάχης ο Πύρρος είπε: Άλλη μια τέτοια νίκη και χαθήκαμε».

Βέβαια μερικά χρόνια νωρίτερα ο Μέγας Αλέξανδρος είχε έρθει αντιμέτωπος με τεράστιες απώλειες του στρατεύματός του, δίχως να δώσει μάχη. Το 325 π.Χ., όταν επέστρεψε από την Ινδία έχασε τα τρία τέταρτα του πεζικού του. Μέσα σε εξήντα ημέρες πέθαναν βασανιστικά από φοβερές ασθένειες, κακή διατροφή, εξουθένωση και από τη ζέστη 45.000 στρατιώτες. Όπως ανέφερε ο Πλούταρχος, μόνο 15.000 στρατιώτες κατάφεραν να διασχίσουν τον έρημο τη Γεδρωσίας σέρνοντας μισοπεθαμένοι από την πείνα την εξαθλιωμένη τους ύπαρξη.

Οι «δρομείς» του Καίσαρα

Το ρεκόρ της πιο γρήγορης επέλασης, ωστόσο, κατέχει ο ρωμαίος αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας. Οι στρατιές του φημίζονταν για τις γρήγορες προελάσεις, καθώς μέσα σε μια ημέρα διέσχιζαν εκατό χιλιάδες βήματα. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 150 χιλιόμετρα και με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να διανύσουν την απόσταση μεταξύ της Ρώμης και Ροδανού μέσα σε μια εβδομάδα.

Ο Ιούλιος Καίσαρας φημιζόταν για την ανδρεία του και δεν δίσταζε να ξεκινάει πρώτος τη μάχη. Όπως αναφέρει ο ρωμαίος Ιστορικός, Αππιανός, το 45 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας βρέθηκε στην Ισπανία για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τους γιους του Πομπηίου. Ήταν το τέλος του τετραετούς εμφυλίου πολέμου και είχαν συγκεντρώσει στρατό για μια τελευταία προσπάθεια αντίστασης.
Ο Καίσαρας όμως και το ηγετικό του ταλέντο δεν τους άφησε περιθώρια. Όταν οι λεγεώνες δίστασαν να επιτεθούν στον εχθρό, ο Καίσαρας όρμησε πρώτος στο πεδίο της μάχης ενώ οι εχθροί του έριχναν αμέτρητα βλήματα. Οι στρατιώτες του ντροπιασμένοι και φοβισμένοι δεν είχαν άλλη επιλογή. Ακολούθησαν τον στρατηγό τους στη μάχη, ενώ ο Καίσαρας είχε αποκρούσει με την ασπίδα του 200 λόγχες και βέλη!

Πηγή πληροφοριών από: Τα ρεκόρ της αρχαιότητας, Allan Klynne & Cecilia Klynne, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Διαβάστε επίσης: Ο πιο παχύς άνθρωπος στην αρχαιότητα κάλεσε γιατρούς που έβαζαν βελόνες στο λίπος. Ο πιο ψηλός πλησίαζε τα τρία μέτρα και ο πιο κοντός τα 60 εκατοστά. Περίεργα ρεκόρ της αρχαιότητας

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here