Τρύπιοι λίθοι, πέτρες ριζιμιές ή στυλλάρκα. Όπως κι αν έχουν μείνει γνωστοί οι τεράστιοι υπερυψωμένοι ογκόλιθοι, που βρίσκονται σε διάφορα ακατοίκητα χωριά της Κύπρου, αποτελούν μέχρι σήμερα ένα τεράστιο μυστήριο.
Αρκετοί στέκουν στο κυπριακό έδαφος ενώ άλλοι βρίσκονται πεσμένοι.
Ποιος τους δημιούργησε, πότε και για ποιο λόγο;
Οι ερμηνείες που έχουν δοθεί είναι ποικίλες.
Από άκρως επιστημονικές μέχρι τοπικούς θρύλους και διηγήσεις που ταξίδεψαν στο χρόνο από στόμα σε στόμα.
Το μυστήριο των τρύπιων λίθων απασχόλησε αρχαιολόγους και ερευνητές για πολλά χρόνια.
Το μυστήριο των τρύπιων λίθων απασχόλησε αρχαιολόγους και ερευνητές για πολλά χρόνια.
Οι θεραπευτικές πέτρες
Μία από τις πολλές ερμηνείες, αναφέρει πως οι πέτρες χτισμένες από τα ξαδέλφια της Αφροδίτης, έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.
Πολύ περισσότερο, καθώς σχετίζονται με τη θεά της γονιμότητας, οι ογκόλιθοι μπορούν να θεραπεύσουν τη στειρότητα.
Έτσι, πολλές γυναίκες που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν πέρναγαν μέσα από την τρύπα της πέτρας προκειμένου να θεραπευτούν.
Λέγεται πως το τελετουργικό της θεραπείας συμβαίνει μέχρι τις μέρες μας, με έναν πιο κρυφό χαρακτήρα.
Πέτρες των Λυκάωνων και των άστρων
Άλλες εξηγήσεις, σχετίζουν τις μυστήριες πέτρες με τους Λυκάωνες. Ωστόσο, αναφέρουν πως όταν υπήρχε πανσέληνος μπορούσε να μπεις και να βγεις από τις τρύπες για να εμφανιστούν οι Λυκάωνες.
Τότε θα πραγματοποιούσαν οποιαδήποτε επιθυμία σου, χωρίς να «στάξει αίμα».
Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως οι μεγάλες πέτρες είχαν άμεση σχέση με τις αστρολογικές ενδείξεις ή πως χρησίμευαν για να υποδεικνύουν τα σημεία στα οποία υπήρχαν θησαυροί.
Η τρυπημένη των Κεδαρών
Οι εντυπωσιακοί ογκόλιθοι υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Από το κατεχόμενο Φλαμούδι μέχρι τα Κούκλια και τις Αρόδες ή τη Φασούλα της Λεμεσού.
Στους πρόποδες του Τροόδους, στο αμπελοχώρι Κεδάρες, βρίσκεται η πιο ωραία πέτρα, γνωστή ως «η τρυπημένη των Κεδαρών«.
Με ύψος 205 εκατοστά, πλάτος 107 εκατοστά και βάθος 40 εκατοστά, βρίσκεται φυτεμένη στη γη.
Κανείς δεν γνωρίζει τίποτα είτε για τον δημιουργό της ή για την ηλικία της.
Το 1888 ο Άγγλος αρχαιολόγος, Χόγκαρθ παρατήρησε πως πολλοί κάτοικοι κρέμαγαν ρούχα πάνω στην τρύπα.
Όπως και οι υπόλοιπες τρύπες, έτσι και αυτή των Κεδαρών, θεωρείται πως είχε θεραπευτικές ικανότητες. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν οι κάτοικοι ήταν να περάσουν μέσα από την τρύπα για να θεραπευτούν. Αν δεν μπορούσε ο άρρωστος να φτάσει στο σημείο, τότε οι συγγενείς του κρέμαγαν εκεί τα ρούχα του.
Οι απαντήσεις
Για χρόνια και με το μυστήριο να καλύπτει την ύπαρξή τους, πολλοί άνθρωποι συνέχισαν να τις επισκέπτονται. Είτε για να «θεραπευτούν» είτε για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε τελετουργικής πράξης.
Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου διακήρυττε πως η συνήθεια του κόσμου να τις επισκέπτεται για να θεραπευτεί είναι ειδωλολατρική και δεν ταιριάζει στον χριστιανικό χαρακτήρα του νησιού.
Την τελική απάντηση έδωσαν οι αρχαιολόγοι το 1970, όταν δήλωσαν πολύ απλά πως οι πέτρες ήταν ελαιοπιεστήρια που δημιουργήθηκαν την Εποχή του Χαλκού.
Οι απαντήσεις όμως δεν έπεισαν κανέναν και έτσι μέχρι σήμερα, πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται «κρυφά» τις πέτρες, ευελπιστώντας στις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
*Οι φωτογραφίες εξωφύλλου προέρχονται από Cyprusalive και View from the Pier
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Οι ιστορικές πέτρες που εξαφανίσθηκαν από τα έργα του δημοσίου! Η πέτρα των εγκληματιών, του Διγενή Ακρίτα και της Παναγιάς…Τα υπέροχα τοπία και οι ιστορίες διάσημων βράχων (φωτογραφίες)