Η ανασκαφή στην κοινότητα Ακακίου της επαρχίας Λευκωσίας έφερε στο φως εντυπωσιακό ψηφιδωτό, που οι αρχαιολόγοι το τοποθετούν στον 4ο π.Χ αιώνα. Απεικονίζει παράσταση αρματοδρομιών μέσα σε ιππόδρομο και διαθέτει πλούσιο γεωμετρικό διάκοσμο. Τα ευρήματα προκαλούν παγκόσμιο θαυμασμό και το Associated Press απευθύνθηκε στην αρχαιολόγο της ανασκαφής.
Το ψηφιδωτό έχει μήκος σχεδόν 26 μέτρα και περιλαμβάνει σκηνές από αγώνες με άρματα μέσα σε ρωμαϊκό ιππόδρομο. Εκτός από τις εντυπωσιακές απεικονίσεις υπάρχουν επίσης επιγραφές στην αρχαία ελληνική, αναφέροντας τα ονόματα αλόγων και αναβατών.
Το ψηφιδωτό θεωρείται ότι αποτελεί μέρος μιας αίθουσας τέχνης σε ένα αρχοντικό και οι αρχαιολόγοι λένε ότι είναι πιθανό να είναι μόνο ένα μικρό μέρος από τους αρχαίους θησαυρούς που κρύβει η περιοχή.
Κάθε άρμα συνοδεύεται από δύο επιγραφές. Στην ανατολική άκρη του εύριπου διακρίνεται η meta, δηλαδή το σημείο στροφής των αρμάτων, η οποία αποδίδεται ως ένα κυκλικό βάθρο πάνω στο οποίο στηρίζονται τρεις κώνοι που απολήγουν σε ωό. Πάνω στον εύριπο απεικονίζονται επίσης τρεις κίονες που απολήγουν σε τρία χάλκινα δελφίνια, από τα οποία ρέει νερό, και ένας ναΐσκος.
Ανάμεσα στα άρματα εμφανίζονται ένας έφιππος άνδρας και δύο πεζοί άνδρες που κρατούν ο ένας μαστίγιο και ο άλλος αγγείο με νερό.
«Είναι αρκετά σπάνιο, καθώς τέτοιες σκηνές δεν απεικονίζονται συχνά σε ψηφιδωτά», και πρόσθεσε ότι «έχουμε συχνά απεικονίσεις με άλογα ή αναβάτες αλλά όχι κούρσες που να δείχνουν τον ίδιο τον ιππόδρομο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ανασκαφή με θέα την υπέροχη διπλή παραλία Κολώνα στην Κύθνο. Βρέθηκαν ασύλητα ιερά και υπέροχα σκουλαρίκια που κοσμούσαν ωραίες Ελληνίδες. Αυτοψία στο Βρυόκαστρο, τη «χαμένη» αρχαία πόλη των Κυκλάδων (φωτογραφίες)