Στη φωτογραφία ντοκουμέντο που εξασφαλίσαμε από έναν ηλικιωμένο συλλέκτη, βλέπουμε ένα αυθεντικό κρασί παραγωγής του κτήματος Τατοίου, με ετικέτα εμφιάλωσης 1948!
Το κρασί ήταν ένα από τα ξακουστά προϊόντα του κτήματος όπου στεγάζονταν τα θερινά βασιλικά ανάκτορα και ήταν ένα περιζήτητο προϊόν.
Τα αμπέλια του κτήματος παρήγαγαν εξαιρετικής ποιότητας κρασί και ποικιλίες με διαφορετικές γεύσεις και προδιαγραφές. Το συγκεκριμένο μπουκάλι ήταν διαδεδομένο και πιο προσιτό σε τιμή σε σχέση με τον ακριβό ανταγωνιστή του Chateau Decelie. Η ετήσια παραγωγή ξεπερνούσε τα 130 χιλιάδες μπουκάλια!
Η παραγωγή του κρασιού γινόταν στο οινοποιείο που είναι ένα από τα πιο παλιά κτίρια του κτήματος. Ανεγέρθηκε σταδιακά μέσα στην επταετία 1879-1885 και θεωρείται ως ένα από τα παλιότερα σωζόμενα κτίρια από την εποχή του Γεωργίου Α’.
Αρχικά το Τατόι παρήγαγε τον Οίνο Δεκελείας (Chateau Decelie) σε τρεις ποικιλίες. Μαύρο μπρούσκο, κοινό λευκό και «εξαιρετικό».
Μετά τον πόλεμο άρχισε να παράγεται και να εμφιαλώνεται και μια δεύτερη ομώνυμη του κτήματος μάρκα, το «Τατόι».
Η παραγωγή ήταν αξιόλογη και τα μπουκάλια πωλούνταν σε εξειδικευμένα πρατήρια των Αθηνών, όπως αυτό του Σπύρου Λάφη στην οδό Σταδίου 49.
Το ίδιο συνέβαινε και με το βούτυρο, που ήταν επίσης ένα προϊόν παραγωγής του κτήματος, το οποίο έβγαινε από το βουτυροκομείο.
Τμήμα του οινοποιείου ήταν υπόσκαφο, ώστε να διατηρούνται τα εμφιαλωμένα κρασιά στην σωστή θερμοκρασία.
Το πετρόχτιστο κτίριο, όπως και τα περισσότερα του κτήματος, δεν συντηρήθηκε και αφέθηκε εκτεθειμένο στον χρόνο και τα καιρικά φαινόμενα. Μετά το 2000 η στέγη του οινοποιείου κατέρρευσε λόγω έντονης χιονόπτωσης και έκτοτε ο ξύλινος εξοπλισμός του παραμένει απροστάτευτος. Ο κίνδυνος κατάρρευσης ολόκληρου του κτίσματος, είναι πραγματικός και η κατασκευή θεωρείται επικίνδυνη.
Το 2005, το υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησε καθαρισμό των τοίχων, την στερέωση της ράμπας και την πλήρη αφαίρεση της στέγης, αλλά οι εργασίες διακόπηκαν απότομα το καλοκαίρι του 2008. Έκτοτε το οινοποιείο παραμένει ξέσκεπο με όλο τον πολύτιμο αυθεντικό ξύλινο εξοπλισμό του εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα, να καταστρέφεται.
Τον Απρίλιο του 2015 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης υπέβαλλε στο υπουργείο Πολιτισμού σχέδιο των οινοποιών για την αναβίωση των αμπελώνων και τη δημιουργία νέου οινοποιείου μέσα στο κτήμα Τατοΐου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει δρομολογηθεί.
Γκαλά Όπερας για την σωτηρία του οινοποιείου
Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου, που δραστηριοποιείται ενεργά για την σωτηρία του πρώην βασιλικού κτήματος, διοργάνωσει το 3ο Gala όπερας, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την ενίσχυση της μελέτης αποκατάστασης του οινοποιείου.
«Στόχος είναι η αναστήλωση και η επαναλειτουργία του Οινοποιείου καθώς και η παραγωγή βιολογικού οίνου», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης Κουτσαβλής και τόνισε ότι «τα έσοδα από την πώληση της οινοπαραγωγής θα συμβάλουν στη συντήρηση του κτήματος. Για να καλυφθεί το κόστος της μελέτης, θα διοργανώνονται τακτικές ενέργειες fundraising μιας και το κόστος της μελέτης είναι ιδιαιτέρως υψηλό λόγω του μεγέθους του κτιρίου και των ειδικών απαιτήσεων».