Ο δημοφιλέστερος καουμπόι του αμερικάνικου κινηματογράφου, Τζον Γουέιν, πέρασε τα παιδικά του χρόνια μεταξύ Αϊόβας και Καλιφόρνιας.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Μάριον Ρόμπερτ Μόρισον, αλλά ο σκηνοθέτης Γουόλς του έδωσε το ψευδώνυμο «Τζον Γουέιν», όταν ανέλαβε τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο.
Οι καλές του επιδόσεις στο ράγκμπι του χάρισαν μια υποτροφία στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, όπου σπούδασε Νομική.
Ύστερα από ένα σοβαρό τραυματισμό αναγκάστηκε να παρατήσει τις σπουδές του και ξεκίνησε να εργάζεται τα καλοκαίρια σε κινηματογραφικές παραγωγές.
Τότε ήταν που γνώρισε τον καταξιωμένο σκηνοθέτη, Τζον Φορντ, ο οποίος του πρότεινε να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία γουέστερν ταινία. Η λέξη αποτυχία περιγράφει επαρκώς το αποτέλεσμα.
Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να συμμετέχει σε μικρές παραγωγές της εταιρείας «Fox» κερδίζοντας 75 δολάρια την εβδομάδα.
Η ταινία που του έδωσε την ώθηση για μια επιτυχημένη καριέρα ήταν η «Η ταχυδρομική άμαξα», και τότε ξεκίνησε να χτίζει το προφίλ του αρρενωπού σκληροτράχηλου καουμπόι.
Από τη δεκαετία του ’40 και για περισσότερα από είκοσι χρόνια έπαιξε σε δεκάδες ταινίες και απέκτησε εκατομμύρια θαυμαστές.
Ο Γουέιν απέρριπτε τα γουέστερν που περιείχαν σκηνές έντονης βίας και σεξ και επισήμως, αυτός ήταν ο λόγος που αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον φυσικό του διάδοχο στα γουέστερν, τον Κλιντ Ίστγουντ.
Εκτός από τον Ίστγουντ είχε έρθει αντιμέτωπος και με τον Φρανκ Σινάτρα ένα βράδυ σε γνωστό ξενοδοχείο του Λας Βέγκας.
Ο Γουέιν προσπαθούσε να κοιμηθεί, αλλά η μουσική από το πάρτι που είχε διοργανώσει ο Σινάτρα στη διπλανή σουίτα δεν τον άφηνε.
Εκνευρισμένος χτύπησε την πόρτα της σουίτας και ζήτησε να μιλήσει με τον Σινάτρα.
Ο σωματοφύλακας του απάντησε ότι κανένας δεν μιλάει μαζί του και πιάστηκαν στα χέρια, με τον Γουέιν να σπάει μια καρέκλα πάνω του και να χαλάει το πάρτι του Σινάτρα.
Το 1969 ο Τζον Γουέιν, μετά από πολλές υποψηφιότητες, κέρδισε το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου για την ταινία «Αληθινό Θράσος».
Το βραβείο παρέλαβε από τα χέρια της Μπάρμπαρα Στρέιζαντ. Όταν ανέβηκε στη σκηνή της ψιθύρισε στο αυτί: «η τύχη του πρωτάρη» και συνέχισε τη βραδιά του πίνοντας.
Λάτρευε το ποτό και μερικές φορές έπινε τεκίλα με πάγο από ένα κομμάτι ενός παγόβουνου που είχε στο καταψύκτη του σκάφους του, όποτε βέβαια έβρισκε κομμάτι από το παγόβουνο!
Για την ολιγόλεπτη συμμετοχή σε μια τηλεοπτική σειρά είχε ζητήσει από τους παραγωγούς να τον εξοφλήσουν με ένα ποτό, αν και μάλλον είναι μια από τις ατάκες που πέταγε κάνοντας χιούμορ.
Το κάπνισμα ήταν άλλη μια καταστροφική συνήθεια του Γουέιν.
Είχε πάντοτε ένα τσιγάρο στο στόμα του.
Κάπνιζε συνολικά 5 πακέτα τη μέρα με συνέπεια να διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα.
Το 1964 του αφαίρεσαν τον έναν πνεύμονα και τέσσερα πλευρά αλλά τελικά πέθανε μερικά χρόνια αργότερα από καρκίνο στο στομάχι.
Οι απόπειρες δολοφονίας
Συνολικά έκανε τρεις γάμους και απέκτησε επτά παιδιά.
Οι συνεχείς απιστίες του Γουέιν με συναδέλφους του και όχι μόνο, ήταν η αιτία που διαλύθηκαν οι δύο πρώτοι του γάμοι.
Και οι τρεις γυναίκες του ήταν λατινοαμερικάνες και πολλοί συνάδελφοί του τον πείραζαν λέγοντας του ότι ήταν το μοναδικό κομμάτι της ζωής του που δεν προτίμησε τις ΗΠΑ.
Άλλωστε ήταν γνωστός για τις συντηρητικές του απόψεις και τις δεξιές του πεποιθήσεις.
Έντονα πολιτικοποιημένος, υποστήριξε ανοικτά τους Νίξον και Τσόρτσιλ και είχε ταχθεί υπέρ του πολέμου στο Βιετνάμ.
Του είχαν προτείνει να κατέβει και για πρόεδρος με τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά αρνήθηκε επειδή πίστευε ότι οι Αμερικάνοι δεν θα ψήφιζαν έναν ηθοποιό για πρόεδρό τους.
Όμως έγινε ένθερμος υποστηρικτής του Ρίγκαν και χάρισε την χαρακτηριστική του φωνή στα προεκλογικά σποτ της καμπάνιας του.
Η αντικομμουνιστική του δράση και η συμμετοχή του στην «Επιτροπή Αντιμετώπισης Αντιαμερικανικών Ενεργειών», τον έκαναν στόχο για τα κομμουνιστικά καθεστώτα.
Λέγεται χωρίς να έχει εξακριβωθεί, ότι ο Στάλιν και ο Μάο της Κίνας είχαν διατάξει τη δολοφονία του και χάρη στις μυστικές υπηρεσίες απέφυγε δυο απόπειρες δολοφονίας, μια στο Βιετνάμ και μία στο Μεξικό.