Η 33η διμοιρία Γρεναδιέρων των Ες Ες και το σύνταγμα του Καρλομάγνου ήταν στρατιωτικές μονάδες που αποτελούνταν από Γάλλους εθελοντές της Βέρμαχτ και αργότερα των Βάφεν Ες Ες κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.
Εκτιμάται ότι η δύναμή τους κυμάνθηκε από 7.400 έως και 11.000 άνδρες στο αποκορύφωμά τους το 1944, αλλά περιορίστηκε σε μόλις έξι άνδρες τον Μάιο του 1945.
Ήταν μία από τις τελευταίες γερμανικές μονάδες που έδωσαν λυσσαλέα μάχη στις εχθροπραξίες στο κέντρο του Βερολίνου και μπροστά από το καταφύγιο του Φύρερ κατά την επίθεση των Σοβιετικών.
Γνωρίζοντας ότι δεν θα επιβιώσουν και ότι η Γερμανία θα ηττηθεί, ήταν μεταξύ των τελευταίων που παραδόθηκαν στην άγρια μάχη του Βερολίνου, όπου γίνονταν συγκρούσεις από σπίτι σε σπίτι.
Το έμβλημά τους είναι μια αναπαράσταση της διπλής αυτοκρατορίας του Καρλομάγνου, που ενώνει τους Φράγκους σε αυτό που θα γινόταν η Γαλλία και η Γερμανία. Ο Βασιλαετός στη δεξιά τιμητική πλευρά αντιπροσωπεύει την ανατολική Φραγκία που είναι η Γερμανία και τα σπαθιά στην αριστερή – υποδεέστερη συμβολικά – πλευρά τη Δυτική Φραγκία που είναι η Γαλλία.
Τον Σεπτέμβριο του 1944, σχηματίστηκε η Γαλλική Ταξιαρχία των Ες Ες, από τα απομεινάρια της λεγεώνας των γάλλων εθελοντών εναντίον των Μπολσεβίκων (LVF) και της Γαλλικής Ταξιαρχίας Κρούσης, οι οποίες είχαν διαλυθεί. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, στη μονάδα ενσωματώθηκαν και κάποιοι εθελοντές από τις αποικίες, αλλά και Ελβετοί.
Στις αρχές Απριλίου του 1945, ο διοικητής Gustav Krukenberg είχε υπό τις διαταγές του ένα σύνταγμα πεζικού με 700 άνδρες και ένα τάγμα υποστήριξης χωρίς εξοπλισμό. Διέθεσε περίπου 400 άνδρες σε ένα τάγμα κατασκευών και συγκρότησε με τους υπόλοιπους 350 άνδρες ένα τάγμα που θα είχε ως αποστολή να μεταβεί στο Βερολίνο και να καθυστερήσει την προέλαση των Σοβιετικών.
Στις 23 του μηνός, η καγκελαρία του Ράϊχ διέταξε τον Krukenberg να φτάσει στην πρωτεύουσα με τους άνδρες του, οι οποίοι είχαν σχηματίσει το τάγμα κρούσης με την ονομασία «Καρλομάγνος».
Την επομένη, περίπου 330 Γάλλοι στρατιώτες έφτασαν στο Βερολίνο μετά από μια κοπιαστική πορεία παράκαμψης των σοβιετικών στρατευμάτων, καθώς οι Γερμανοί τους πέρασαν για Σοβιετικούς και ανατίναξαν μια γέφυρα που βρισκόταν στον δρόμο τους.
Το τάγμα ενώθηκε με τα συντάγματα των Νορβηγών και ων Δανών που είχαν αποδεκατιστεί.
Ο Krukenberg διορίστηκε διοικητής του αμυντικού Τομέα C στις 25 Απριλίου. Η πρώτη νύχτα στο Βερολίνο ήταν απρόσμενα ήσυχη. Άκουγαν ανθρώπους να γελούν και να χορεύουν και σποραδικά μόνο, τον ήχο από τις βολές του σοβιετικού πυροβολικού.
Έφυγαν από το Δυτικό Βερολίνο και επισκέφθηκαν μια μπυραρία στη Hermannplatz, στον ανατολικό τομέα της πόλης. Εκεί όμως ενεπλάκησαν σε εχθροπραξίες, όταν κάποια μέλη της νεολαίας του Χίτλερ επιτέθηκαν σε σοβιετικά τανκς κοντά στο αεροδρόμιο Tempelhof.
Το επόμενο πρωί, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης, οι Γάλλοι υπερασπιστές συμμετείχαν σε μια αντεπίθεση στην περιοχή Neukölln, στο νοτιοανατολικό Βερολίνο. Όμως, οι Σοβιετικοί τους έστησαν ενέδρα παρασύροντάς τους με ένα γερμανικό άρμα που είχαν καταλάβει και το σύνταγμα έχασε τους μισούς τους άνδρες. Όσοι έζησαν προσπάθησαν να υπερασπισθούν το τοπικό δημαρχείο.
Υπό την πίεση των Σοβιετικών, ο Krukenberg οργάνωσε την άμυνα γύρω από τη Hermannplatz και μετέφερε την έδρα του στην όπερα. Όσο οι Νορβηγοί υποχωρούσαν, οι Γάλλοι Ες Ες και 100 μέλη της Νεολαίας του Χίτλερ κατέστρεψαν 14 σοβιετικά άρματα με αντιαρματικές ρουκέτες. Μάλιστα, ανέκοψαν τη σοβιετική επίθεση για 48 ώρες στη γέφυρα Halensee.
Η σοβιετική προέλαση στη Βερολίνο εξελισσόταν με μαζικό βομβαρδισμό και διαρκείς επιθέσεις ομάδων μάχης που αποτελούνταν από 80 άνδρες συνοδεία αρμάτων και με την υποστήριξη πυροβολικού.
Στις 27 Απριλίου, μετά από μια ενθουσιώδη, αλλά μάταιη άμυνα, τα απομεινάρια της Nordland απωθήθηκαν στην περιοχή της κεντρικής κυβέρνησης, στον τομέα Ζ της άμυνας.
Οι μάχες ήταν άγριες και στις 28 Απριλίου, περίπου 108 σοβιετικά τανκς είχαν καταστραφεί στα νοτιοανατολικά του Βερολίνου, εκ των οποίων τα 62 από το γαλλικό σύνταγμα, που είχε περάσει πλέον στις διαταγές του λοχαγού Henri Joseph Fenet, ο οποίος παρασημοφορήθηκε με τον Σιδηρούν Σταυρό των Ιπποτών.
Εκείνη τη μέρα, ο Κόκκινος Στρατός εξαπέλυσε μιας μεγάλης κλίμακας επίθεση στον κεντρικό τομέα και το σύνταγμα του Καρλομάγνου βρέθηκε να υπερασπίζεται τη ζώνη μάχης γύρω από την Καγκελαρία του Ράιχ.
Ο δεκανέας Eugene Vaulot, που είχε καταστρέψει δύο τανκς, διέλυσε άλλα έξι σοβιετικά άρματα, αλλά σκοτώθηκε μετά από τρεις ημέρες με το σιδηρούν σταυρό στο στήθος του.
Οι άνδρες του γαλλικού συντάγματος του Καρλομάγνου ήταν οι τελευταίοι υπερασπιστές του καταφυγίου του Χίτλερ, έως τις 2 Μαίου οπότε κατελήφθη από τους Σοβιετικούς.
Οι περισσότεροι από τους 30 άνδρες που είχαν απομείνει είτε συνελήφθησαν είτε βγήκαν από το Βερολίνο μόνοι τους ή σε μικρές ομάδες. Όσοι επέστρεψαν στη Γαλλία οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα των Συμμάχων, όπως ο Fenet, που καταδικάστηκε σε 20 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας, αλλά απελευθερώθηκε το 1959.
Άλλοι πυροβολήθηκαν κατά τη σύλληψή τους από τις γαλλικές αρχές. Ένα περιστατικό ωστόσο μαρτυρά την πίστη των συγκεκριμένων ανδρών στον ναζισμό. Όταν ο Γάλλος μέραρχος Philip Leclerc, εμφανίστηκε μπροστά από μια ομάδα 12 ατόμων του ναζιστικού συντάγματος του Καρλομάγνου και τους ρώτησε γιατί φορούσαν τη γερμανική στολή, εκείνοι τον ρώτησαν γιατί φορά εκείνος την αμερικανική.
Η ομάδα των Γάλλων που συμμετείχαν στα Ες Ες εκτελέστηκε χωρίς να γίνει δικαστήριο.
Δείτε βίντεο με τον Fenet σε μεγάλη ηλικία να δηλώνει αμετανόητος, εμφανώς συγκινημένος:
Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Μουσουλμάνοι, Ινδοί, Βαλκάνιοι, Σκανδιναβοί, Ναζί. Οι λεγεώνες των ξένων, που φόρεσαν ναζιστική στολή και πολέμησαν στο πλευρό των Waffen SS….