news247: Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και χοροστατούντος του Επισκόπου Μεθώνης, κ. Κλήμη, τελέστηκε απόψε η ορκωμοσία της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού στην ιστορίας της Ελλάδος, της κ. Βασιλικής Θάνου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Από την προεδρία του Αρείου Πάγου η κα Θάνου αναλαμβάνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Η κα Θάνου φορώντας ένα λευκό κοστούμι προσήλθε στην αίθουσα, όπου τελέστηκε ο θρησκευτικός της όρκος πέντε λεπτά νωρίτερα, ενώ ήδη την περίμεναν τα τρία της παιδιά, τα οποία παρακολούθησαν την ορκωμοσία.

Μετά το πέρας της πεντάλεπτης τελετής ακολούθησε η υπογραφή του πρωτοκόλλου ανάληψης καθηκόντων της νέας πρωθυπουργού, ενώ δεν έγιναν δηλώσεις.

Στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου υποδέχθηκε λίγα λεπτά μετά τις οκτώ, ο Αλέξης Τσίπρας την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας της στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σας υποδέχομαι, διότι υποδέχομαι την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι τόσο εσείς όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διορίσετε αύριο θα κάνετε το καλύτερο δυνατό. Ήθελα να σας ευχηθώ το καλύτερο. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό ώστε να διεξαχθεί με τρόπο πολιτισμένο αυτή η εκλογική αναμέτρηση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος την υπηρεσιακή πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, έχει κυρίως ρόλο τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο. Αλλά θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει και θέματα κρίσιμα, όπως το μεταναστευτικό», είπε από πλευράς της η κα Θάνου συνομιλώντας στον Αλέξη Τσίπρα.

Σημείωσε ακόμη ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της με τον καλύτερο τρόπο η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Λίγο προτού αναχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς αισθάνεται που αναλαμβάνει καθήκοντα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. «Είμαι χρόνια στον αγώνα. Είναι μια έπαλξη ακόμα», απάντησε προτού επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο που τη μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου.

protopsaltiΤα επικρατέστερα ονόματα της νέας Κυβέρνησης

Αύριο στις 12 το μεσημέρι θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η σύσταση της οποίας θα γίνει γνωστή γύρω στις 9 το πρωί.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αναμένεται η διάλυση της Βουλής.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών θα αναλάβει ο Γιώργος Χουλιαράκης, ένα πρόσωπο με κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ως επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ενώ ως επικρατέστερος για το υπουργείο Οικονομίας φέρεται μα είναι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης.

Επικρατέστερος για το υπουργείο Εσωτερικών είναι ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος θα είναι και υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ακούγεται το όνομα του Αντώνη Μακρυδημήτρη.

Το υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάβει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η Μαρίνα Λαμπράκη, ενώ η μεγάλη έκπληξη είναι η δημοφιλής τραγουδίστρια Άλκηστις Πρωτοψάλτη που φέρεται να αναλαμβάνει υπουργός Τουρισμού.

Στο υπουργείο Εξωτερικών πιθανότατα θα δούμε τον Δημήτρη Γκιόκα και στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης.

basilikithanouΤο προφίλ της νέας πρωθυπουργού 

Η Βασιλική Θάνου θα έχει από σήμερα καταγράψει τρεις πρωτιές στην μέχρι τώρα σταδιοδρομία της. Θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και η πρώτη πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου με μακρά συνδικαλιστική πορεία. Ως δε 42η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, εφόσον επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, υπηρεσιακός πρωθυπουργός ορίζεται ένας εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, είτε ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είτε του ΣτΕ, είτε του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Βασιλική Θάνου είναι η μόνη εκλεγμένη πρόεδρος, σε αυτή τη χρονική φάση και άρα η μόνη ανώτατη δικαστικός που με βάση το Σύνταγμα μπορoύσε να γίνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός. Γι΄ αυτό και ορκίστηκε σήμερα υπηρεσιακή πρωθυπουργός και αύριο Παρασκευή θα γίνει η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Οι σταθμοί στην επαγγελματική της ζωή

Ερωτηθείσα για την επαγγελματική της πορεία, η Βασιλική Θάνου έχει δηλώσει ότι σταθμό θεωρεί πρώτα απ΄ όλα την εισαγωγή της στη Νομική Σχολή, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Είχα επιλέξει τη Νομική Σχολή από νεαρή ηλικία, από μαθήτρια. Χωρίς να μπορώ να δώσω και μέχρι τώρα ακόμα μια εξήγηση, μου άρεσε ιδιαίτερα η νομική επιστήμη. Πολύ νωρίς επίσης, ήδη από φοιτήτρια, επέλεξα και το Δικαστικό Σώμα. Ήταν μια ενσυνείδητη επιλογή», έχει πει η Βασιλική Θάνου και έχει χαρακτηρίσει δεύτερο σταθμό στην επαγγελματική της ζωή την επιτυχία της στις εξετάσεις για την εισαγωγή στο Δικαστικό Σώμα, το 1975. «Όταν ξεκινούσα το 1975 στο Δικαστικό Σώμα, οι γυναίκες ήταν ελάχιστες και η καχυποψία από παντού διάχυτη» έχει δηλώσει, και ακόμη ότι εκείνη την περίοδο οι γυναίκες δικαστίνες τρόμαζαν να πείσουν τους άλλους δικαστές αλλά και τους πολίτες ότι μπορούν να είναι το ίδιο ικανές στο λειτούργημα αυτό. Σήμερα όμως το 65% των δικαστών είναι γυναίκες και όπως επαναλαμβάνει χαίρεται πολύ γι΄αυτό.

Τιμητικό σταθμό έχει χαρακτηρίσει την εκλογή της στην προεδρία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ενώ για την ενασχόλησή της επί περίπου μια 20ετία με τον δικαστικό συνδικαλισμό, έχει πει πως δεν ήταν κάτι που το αποφάσισε και το έκανε την τελευταία στιγμή, ούτε βέβαια και κάτι για το οποίο έχει μετανιώσει. «Ορισμένοι με ρωτούν «μετανιώσατε;». Όχι, δεν μετάνιωσα καθόλου. Αισθάνομαι την ικανοποίηση ότι εξήντλησα όλα όσα θεωρώ ότι μπορούσα να κάνω, όσα μπορούσα να δώσω, τα έδωσα όλα», έχει δηλώσει για τη συνδικαλιστική της δράση. Με υπερηφάνεια έχει αναφερθεί στα ανοίγματα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στο εξωτερικό.

«Για να μπει κανείς στο Δικαστικό Σώμα πρέπει να έχει μεράκι»

Όταν κάποτε ρωτήθηκε τι θα συμβούλευε το νέο δικαστή για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του λειτουργήματός του, περιέγραψε: «Για να μπει κανείς στο Δικαστικό Σώμα πρέπει να έχει μεράκι για τη δικαιοσύνη. Δεν αρκεί να μπει μόνο προς βιοπορισμό. Αν δεν έχει μεράκι και αγάπη για τη δικαιοσύνη, δηλαδή, για το ιδανικό της δικαιοσύνης, κάποια στιγμή θα δει και ο ίδιος ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Το πρώτο λοιπόν είναι να αγαπάει το λειτούργημά του, να βλέπει τη δικαιοσύνη σαν ιδανικό. Επίσης πρέπει να ξέρει ότι θα πρέπει να είναι ακέραιος, αμερόληπτος, αντικειμενικός, να μην ενδίδει σε τυχόν πιέσεις ή παρεμβάσεις».

Τα χρόνια των μνημονίων, ως πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η Βασιλική Θάνου χρειάστηκε να απαντήσει ότι «οι δικαστές, πρέπει πάντοτε αλλά κυρίως στην κρίσιμη αυτή περίοδο της δοκιμασίας του ελληνικού λαού, να προστατεύσουν με τις αποφάσεις τους τα δικαιώματα ατομικά και εργασιακά των πολιτών».

«Έχουμε την αίσθηση ότι έχει επέλθει μια στοχευμένη απαξίωση της δικαιοσύνης»

Από τη θέση της στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, έδωσε μάχες κατά των μεγάλων περικοπών των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών. «Ο δικαστής είναι λειτουργός ισότιμος των δύο άλλων κλάδων, με βάση το Σύνταγμα, το άρθρο 26. Γι’ αυτό θα πρέπει να μας σέβονται διότι έχουμε την αίσθηση ότι έχει επέλθει μια στοχευμένη απαξίωση της δικαιοσύνης, σε συνάρτηση πάντα με το ύψος των περικοπών. Που είναι λοιπόν αυτό το ισότιμο που επιβάλλει το Σύνταγμα; Θεωρώ λοιπόν ότι αυτές οι περικοπές διευκόλυναν την κυβέρνηση στην πολιτική της: ο πολίτης που ακούει ότι και ο δικαστής έχει τόσο μεγάλο ύψος περικοπών, αποδέχεται πιο εύκολα τις δικές του περικοπές», έχει δηλώσει για το ζήτημα αυτό επαναλαμβάνοντας ότι το Σύνταγμα (άρθρο 88) προστατεύει τις αποδοχές των δικαστών.

Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου επελέγη από το υπουργικό συμβούλιο, κατά τον περασμένο Ιούνιο, πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Η επιστολή στον Γιούνκερ

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2015 η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, εκ μέρους όλων των δικαστικών λειτουργών της χώρας, με την ιδιότητα της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την οποία τον καλούσε «να παρέμβει προς τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα και προς κυβερνήσεις των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, υπέρ των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για να βρεθεί λύση, η οποία, θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη, χωρίς την παράταση του Μνημονίου, χωρίς μέτρα λιτότητας, μια λύση η οποία θα επιτρέψει στον ελληνικό λαό να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του».

thanouΗ ομιλία στη Βουλή

Τον περασμένο Μάρτιο (9 Μαρτίου 2015), η Βασιλική Θάνου τιμήθηκε από την Βουλή των Ελλήνων, σε ειδική συνεδρίαση για τις γυναίκες που έχουν διακριθεί στον αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, δικαιώματα, αξιοπρέπεια. Στη συνεδρίαση εκείνη, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου την είχε καλέσει στο βήμα, υπογραμμίζοντας ότι «οι παρεμβάσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως συνολικά των Δικαστικών Ενώσεων, με γνώμονα την προστασία της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, έχουν υπάρξει πάρα πολλές φορές καταλυτικές».

Στο σύντομο χαιρετισμό της, η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου είχε αναφερθεί στον αγώνα των γυναικών για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους και στα βήματα που έγιναν από τις γυναίκες ανά την υφήλιο, ώστε να αποδειχθεί στην πράξη ότι «οι ικανότητες, το ταλέντο και η ευφυΐα δεν είναι προσόντα που ο Θεός και η φύση χαρίζει αποκλειστικά και μόνο στο ανδρικό φύλο».

Κλείνοντας την ομιλία της αυτή στη Βουλή, η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου είχε δηλώσει: «Θα ήθελα να χαιρετίσω όλες τις γυναίκες και να τις καλέσω να συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα, αγώνα για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα και να συμμετέχουμε στον κρίσιμο εθνικό αγώνα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση αυτή την περίοδο, ώστε ο ελληνικός λαός να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την ποιότητα ζωής που δικαιούται, ανάλογα και με την προσφορά του στην ιστορία και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Οι κύριοι σταθμοί στην καριέρα της

Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.

  • Εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες.
  • Η Βασιλική Θάνου γεννήθηκε στη Χαλκίδα το έτος 1950. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ομιλεί τη γαλλική και αγγλική γλώσσα.
  • Συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012-2014, 2014-2016), ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων και της Ένωσης Δικονομολόγων.
  • Διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο), ενώ έχει εκδώσει σειρά επιστημονικών εργασιών.
  • Είναι έγγαμος και μητέρα τριών τέκνων.

 

Διαβάστε επίσης στο news247: Λύθηκε ο γρίφος του ΦΠΑ: Στον μειωμένο συντελεστή 13% όλα τα κρεατικά

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here