Ναζί και φασίστες χαρακτήρισε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη και Χατζιδάκη καθώς και τον κ. Γκεγκέρογλου του Πασοκ.
Να ανακαλέσει της ζήτησε ο κύριος Χατζιδάκης ενώ ο κύριος Γκεγκέρογλου της είπε ότι ουδέποτε πήρε παράνομο επίδομα τέκνου και δεν υπερασπίστηκε βιαστές.
Για πρωτοφανή χυδαιότητα την κατηγόρησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.
Η συνεδρίαση είναι θυελλώδης από τις 11 το πρωί που ξεκίνησε, με την πρόεδρο κα Ζωή Κωνσταντοπούλου να εξαπολύει πυρά αρχικά κατά του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου για τα σχόλιά του ότι «Ζωής θελούσης» θα ψηφιστεί το πρόγραμμα στήριξης.
«Επιχειρούν να στοχοποιήσουν με τρόπο ανήθικο αυτά για τα οποία είχαμε αγωνιστεί. Από την Τρίτη το πρωί κ. Τσακαλώτε με στοχοποιήσατε λέγοντας ότι το νομοσχέδιο θα μπει στην Βουλή, ‘Ζωής θέλοντος’. Έγινε ένα όργιο επίθεσης σε όποιον κοινοβουλευτικό παράγοντα ήθελε να υπερασπιστεί τα κοινοβουλευτικώς κεκτημένα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διερωτήθηκε: «Πώς τολμάτε να στοχοποιείτε την πρόεδρο της Βουλής και θεσμικούς παράγοντες;»
«Δεν υπήρχε κάποια ουσία , ήταν απλώς μια τακτική για να ροκανίσει το χρόνο. Δεν μπορώ να σχολιάσω όλα αυτά που κάνετε για να ροκανίσετε το χρόνο. Δεν μπορώ να ακολουθήσω όλους αυτούς που θέλουν να πάμε σε δάνειο γέφυρα». απάντησε ο κ.Τσακαλώτος.
Αμέσως μετά την σύντομη τοποθέτηση του υπουργού οικονομικών, τον λόγο πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, αναφερόμενη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων: «Σταματήστε τα καραγκιοζιλίκια! Να προχωρήσει επιτέλους η διαδικασία έτσι όπως έχει προβλεφθεί».
Στη συνέχεια στη Βουλή επικράτησε πανδαιμόνιο ανάμεσα στους βουλευτές που έσπευσαν να υποστηρίξουν την Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και σε αυτούς που ζητούσαν να μπει ώρα λήξης στη συνεδρίαση των Επιτροπών. Και ενώ η διαφωνία ήταν αν θα μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που είναι στον κατάλογο των ομιλητών ξέσπασε εσωκομματικός «πόλεμος» στο ΣΥΡΙΖΑ.
Και πάλι αφορμή ήταν η δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου πως η κυβέρνησή την στοχοποιεί, αλλά και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολουθεί το πρόγραμμα που είχε προεκλογικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι όσοι δεν ακολουθούν τη νέα γραμμή στοχοποιούνται. Ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν με εκφράζει η εισήγηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα τον κάλεσε να είναι πιο προσεκτικός και να μην παραβιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην αριστερή πτέρυγα Θανάσης Σκουμάς και Γιάννης Σταθάς έσπευσαν να υπερασπιστούν την κα Κωνσταντοπούλου, ενώ ο Θανάσης Πετράκος ζητούσε να ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία και όλοι οι βουλευτές που είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο των ομιλητών να μιλήσουν για 4 λεπτά όπως προβλέπει ο κανονισμός.
Τσακαλώτος: Θα παρουσιάσουμε δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο στους εταίρους
«Σύνθετο σχέδιο νόμου, που ακολουθεί μία διαφορετική διαδικασία σε σχέση με τα προηγούμενα μνημόνια καθώς δεν διέπεται από το αγγλικό Δίκαιο»χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με την εν λόγω συμφωνία θα υπάρξει μία πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν μας ζητούν μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια για το 2015 και 2016». Επίσης σημείωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πραγματοποιηθεί με την έμμεση μέθοδο.
Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολύ δύσκολα μέτρα στο πακέτο της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως είναι σημαντικό ότι δεν μπαίνουν χρονικά όλα μαζί (π.χ. οι ρυθμίσεις για τους αγρότες).
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα δάνεια», ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως γι’ αυτό το ζήτημα υπήρξε έντονη διαφωνία με τους θεσμούς και, όπως είπε, θα ξανασυζητηθεί τον Οκτώβριο.
Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι έως τον Μάρτιο του 2016 η κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της σχετικά με ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Όπως τόνισε «από τη μία μεριά υπάρχουν υφεσιακά μέτρα, από την άλλη το επενδυτικό πρόγραμμα και η πρώτη αξιολόγηση σχετίζονται με τη συζήτηση για το χρέος και είναι κρίσιμο το πώς θα αντιδράσουν οι οικονομικοί δρώντες». «Το πόσο δύσκολη θα είναι η εφαρμογή θα εξαρτηθεί από τη δικιά μας αντίδραση» ανέφερε.
Σχετικά με την πρώτη πληρωμή, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: «Κάνουμε προσπάθεια να υπάρχουν και χρήματα για τα ληξιπρόθεσμα, γιατί διαφορετικά δεν θα μπει τίποτα στην ελληνική οικονομία».
Να ψηφίσουμε τη συμφωνία για να μην πάμε σε δάνειο – γέφυρα
«Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν δυνάμεις και στην Ελλάδα που θέλουν να μας πάνε σε δάνειο–γέφυρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την έναρξη της συνεδρίασης των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής που εκλήθησαν να αποφασίσουν για το κατεπείγον της ψήφισης της συμφωνιας με τους θεσμους για τη χρηματοδότησης της Ελλάδας.
«Είχαμε εντολή να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία. Κάναμε το χρέος μας και νομίζω πως όποια κι αν είναι η θέση του καθενός δεν πρέπει να υπάρχει κανένας που να δουλεύει για δάνειο-γέφυρα. Πρέπει αύριο να πάω στη συνεδρίαση του Eurogroup γιατί αρχίζουν να συνεδριάζουν επί του θέματος και τα άλλα κοινοβούλια», είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και σημείωσε: «αν αύριο δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, η Φιλανδία δεν θα ψηφίσει και θα πάμε σε δάνειο–γέφυρα. Όσοι θέλουν να το ρισκάρουν μπορούν να καταψηφίσουν το αίτημα μας για το κατεπείγον».
Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν δεν ψηφιστεί σήμερα η συμφωνία, θα αναγκαστεί να αποδεχθεί αύριο στο Eurogroup την λύση του δανείου – γέφυρα.
Αναγκαίο, χαρακτήρισε, το νέο πλαίσιο αναχρηματοδότησης της οικονομίας ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
«Με τα σημερινά δεδομένα», είπε υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το σημερινό πλαίσιο στο οποίο καταλήξαμε και συναποφασίσαμε να μεταστρέψει προς μια πιο θετική κατεύθυνση, με θετικό πρόσημο όσον αφορά το κρίσιμο σημείο της ανάπτυξης, την εξέλιξη της οικονομίας».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «ert.gr», ο υπουργός είπε ότι τα υψηλά πλεονάσματα θα σήμαιναν μεγάλες περικοπές και επισήμανε ότι «τα φορολογικά βάρη θα επιμεριστούν δικαιότερα».
«Το πλαίσιο της συμφωνίας που υπάρχει σήμερα -και είναι σαφώς προσδιορισμένο- αφορά τέσσερα σημεία που είναι δεδομένα, όπως η δημοσιονομική εξυγίανση, ο τρόπος σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, η απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών προϊόντων» δήλωσε ο κ. Σταθάκης. Επισήμανε ωστόσο, ότι σε αντιστάθμισμα της συμφωνίας η κυβέρνηση καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες στους τομείς του κοινωνικού κράτους και της ανάπτυξης της οικονομίας.
Επίσης, ο υπ. Οικονομίας τόνισε ότι «δεν υπάρχουν μειώσεις στις συντάξεις» και πρόσθεσε ότι «αλλάζουν μόνον οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις». Δεν υπάρχουν μειώσεις ούτε στους μισθούς, συνέχισε και υπενθύμισε ότι από το 2010 ώες το 1014 οι μειώσεις στους μισθούς ήταν της τάξης του 40% στο δημίσιο και του 17-18% στον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος, ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα εκλογών παρά μόνο αν αμφισβητηθεί η κυβέρνηση στη Βουλή.
Με πληροφορίες από : ΑΠΕ