Όπως αναφέρει το Έθνος, ο προγραμματισμός που είχε γίνει από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία ήταν να παραληφθούν τον Φεβρουάριο οι δύο μελέτες που έχει συντάξει ο μηχανικός Δ. Εγγλέζος, η γεωστατική και η γεωδομική του τύμβου.
Πρόκειται για τις βασικότερες μελέτες, πάνω στις οποίες θα στηριχθούν όλες οι υπόλοιπες. Οι μελέτες δεν έχουν παραληφθεί μέχρι σήμερα, διότι δεν έχουν διατεθεί τα χρήματα ώστε να πληρωθούν.

Και ενώ κάθε τόσο η νυν πολιτική ηγεσία αναφέρεται στο μνημείο σαν να έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη συντήρηση και ανάδειξή του, η πραγματικότητα είναι δραματική: ελάχιστες επιτόπου συντηρήσεις έγιναν σε τμήματα λίθου που φέρουν χρώμα, καθώς και στις γλυπτές Καρυάτιδες. Τόσο τα υπόλοιπα στοιχεία του τάφου όσο και τα πρανή έμειναν χωρίς καμιά επέμβαση.

Το μόνο που έγινε είναι να καλυφθούν με λιόπανα τα πρανή όχι για να συγκρατηθούν τα χώματα που πέφτουν -αδύνατον διά τέτοιας μεθόδου- αλλά για να μη φαίνεται η έκταση των κατολισθήσεων, που κάθε μέρα αυξάνει.

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη Σερρών ενδέχεται να κρύβει ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα.
Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη Σερρών 

Όπως λέει στο «Εθνος» ειδικός μηχανικός, με τα πρωτοβρόχια οι φθορές στα πρανή του περιβόλου που έχουν ανασκαφεί θα είναι πολύ μεγάλες, διότι ό,τι στεγνώνει τώρα, θρύβεται, δηλαδή αποκτά πυκνό εσωτερικό δίκτυο ρωγμών εξαιτίας του οποίου θα κοπεί σε μικρά κομμάτια.

Η μελέτη αποχωμάτωσης και αποστραγγιστικών έργων στον τύμβο προέχει, ωστόσο ούτε αυτή μπορεί να γίνει χωρίς τις δύο βασικές μελέτες.
Οσο και αν η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη ζητά λύσεις από τις υπηρεσίες του υπουργείου στις συσκέψεις στις οποίες προεδρεύει, η λύση είναι στα χέρια της: να βρει τρόπο να πληρωθούν και να παραληφθούν οι μελέτες, που είναι έτοιμες εδώ και πολλούς μήνες.

Ακόμα όμως και αν παραληφθούν οι μελέτες Εγγλέζου, και πάλι δεν είναι βέβαιο πως ο καιρός δεν θα προλάβει τους επιστήμονες. Εστω ότι οι σχετικές μελέτες Εγγλέζου, Διεύθυνσης Συντήρησης και Κέντρου Λίθου συζητηθούν στο πρώτο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μετά τις διακοπές, την 1η Σεπτεμβρίου. Μέχρι να ξεκινήσει η εφαρμογή τους, θα απαιτηθεί περισσότερο από ένας μήνας. Τον Οκτώβριο οι καιρικές συνθήκες στην Αμφίπολη είναι σκληρές, με πολλές βροχές και στη συνέχεια με παγετούς. Αρα, το μνημείο κινδυνεύει να μείνει εντελώς απροστάτευτο.

Ας προσθέσουμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν καν αγοραστεί μηχανήματα καταγραφής σεισμικών δονήσεων και εσωτερικών συνθηκών, χωρίς τα οποία οι όποιες μελέτες και μετρήσεις είναι αδύνατες. Ούτε έχουν παραδοθεί στοιχεία από την ανασκαφική ομάδα, όπως π.χ. οι αποτυπώσεις, απαραίτητα για τις μελέτες. Τέλος, η Διεύθυνση Συντήρησης ανέλαβε και τα γλυπτά, δουλειά του Κέντρου Λίθου.

Πηγή: Έθνος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here