news247: Κακή αλλά αναπόφευκτη, χαρακτήρισε τη συμφωνία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι στόχος του είναι να διασφαλιστεί η θέση της χώρας. Σημείωσε ότι δεν είναι στην κουλτούρα του οι διαγραφές και κάλεσε τους διαφωνούντες να μην συνδράμουν όσους έχουν σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης.

Τόνισε ότι προσπάθησε να διεκδικήσει όσα περισσότερο μπορούσε με όση δύναμη ψυχής είχε και επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή δεν εμπεριέχει το απόλυτο αδιέξοδο που είχε μπροστά του στο τελεσίγραφο που του είχε δοθεί από τους εταίρους. Αναφερόμενος στα θετικά της συμφωνίας είπε ότι είναι τα 82 δισ., η κάλυψη όλων των μεσοπρόθεσμων δανειοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη τριετία, η σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και τα 35 δισ. για τις επενδύσεις.

Αυτά, που σημαίνουν και εξασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών, είναι ένας συνδυασμός που αν επιτευχθεί επιτυχώς -και αυτό θα το ξέρουμε όταν κλείσει η συμφωνία, δεν έχει κλείσει ακόμα- μπορεί να καταστήσουν ότι δεν φεύγουμε από το ευρώ και να δώσει προοπτική επαναφοράς των επενδύσεων και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

Μίλησε για σαφώς ηπιότερη προσαρμογή όσον αναφορά στα δημοσιονομικά, σημειώνοντας ότι δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις. Χαρακτήρισε παράλογο την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό, σημειώνοντας ότι όμως αυτή η προσαρμογή είναι ηπιότερη από ό,τι θα ήταν η μείωση μισθών και συντάξεων. Είπε ότι θα αντικατασταθεί το ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2020 και πως υπάρχει περιθώριο να έχουμε βγει από την κρίση έως τότε.

Χαρακτήρισε τη νύχτα της Συνόδου ως κακή για την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, δεν ήταν μια νύχτα που θα τη θυμούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες ως μία που έγιναν βήματα προς τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ. Είπε ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου ήταν μιας ισχυρής πίεσης προς έναν λαό που είχε δημοκρατικά εκφραστεί να προσεγγίσει τις επιθυμίες των πιο ισχυρών οικονομικών δυνάμεων. Τόνισε ότι ο τρόπος που επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί η στάση της κυβέρνησης τους 5 μήνες και η λαϊκή ετυμηγορία δεν τιμά τις ευρωπαϊκές παραδόσεις.

«Η μια επιλογή είναι αυτό που έγινε με κριτήριο το συμφέρον του λαού και ότι φέρω εγώ την ευθύνη. Η άλλη είχε ρίσκο. Είναι η άτακτη χρεοκοπία. Συναλλαγματικά όμως αποθέματα για να στηρίξουμε εθνικό νόμισμα δεν έχουμε. Η τρίτη επιλογή ήταν η συναινετική χρεοκοπία. Αυτή ήταν και η επιλογή Σόιμπλε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Προτεραιότητα μου είπε ο πρωθυπουργός είναι να φθάσουμε μέχρι την εξασφάλιση του προγράμματος και μετά θα ασχοληθούμε με τα εσωτερικά μας προβλήματα υπογραμμίζοντας πως δεν είναι στην κουλτούρα του οι διαγραφές.

«Δεν θα χρεωθεί τα λάθη ο Βαρουφάκης»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε μεγάλη δυναμική στη διαπραγματευτική προσπάθεια, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι δεν θα φορτώσει τα λάθη σε εκείνον και πως χρεώνεται ο ίδιος τα λάθη διότι ο ίδιος είναι ο πρωθυπουργός.

«Με τον Γιάνη Βαρουφάκη διατηρώ εξαιρετικές σχέσεις, είπε ο πρωθυπουργός , διότι εκτιμώ τον έντιμο χαρακτήρα του. Μπορεί να έκανε λάθη αλλά τα λάθη τα χρεώνομαι εγώ» είπε χαρακτηριστικά.

Είπε πως είναι προφανές ότι έγιναν λάθη. Πρόσθεσε ότι από τη μια ο κ. Βαρουφάκης έχει μια εκπληκτική ευφυία και καταπληκτικές δυνατότητες και ότι από την άλλη το ότι είναι κάποιος εξαιρετικός οικονομολόγος και καλός άνθρωπος δεν εξυπακούεται ότι «κάνει» για πολιτικός. Τόνισε ότι ήταν συναινετική η απόφαση για αποχώρησή του από το υπουργείο και πως διατηρεί εξαιρετικά καλές σχέσεις μαζί του και πως εκτιμά το έντιμο του χαρακτήρα του. Απαντώντας σε όσους καταλογίζουν δόλο στον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλα αυτά είναι ανοησίες.

Έμμεση αλλά σαφής η αναφορά του πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Βουλής.

«Όσοι έχουμε ευθύνη δεν σημαίνει ότι είμαστε δικτάτορες» είπε, όταν ρωτήθηκε για την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, όταν ρωτήθηκε για την Ζωή Κωνσταντοπούλου:

«Σέβομαι την θέση και την στάση που επιλέγει να πάρει ο κάθε βουλευτής αυτήν την ώρα και η σχέση μου και ο σεβασμός μου και η συμπάθειά μου στα πρόσωπα με τα οποία έχουμε πορευτεί για πολλά χρόνια, δεν αλλάζει με το αν έχουμε διαφορετική εκτίμηση. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχοντας ένα θεσμικό ρόλο και ένα ρόλο ευθύνης, αποφασίζει με ποιον τρόπο θα ανταποκριθεί σε αυτήν την ευθύνη. Όλοι όσοι έχουμε μια θεσμική ευθύνη δεν σημαίνει ότι είμαστε δικτάτορες. Εγώ είμαι πρωθυπουργός έχω ένα υπουργικό συμβούλιο ένα κοινοβούλιο, δεν μπορώ να κάνω ότι μου κατέβει. Το ίδιο και η ΠτΔ, το ίδιο και οι υπουργοί.»

Για το σχέδιο Σόιμπλε

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι είχε μάθει από τον Μάρτιο ότι ο Σόιμπλε είχε σχέδιο για GREXIT και μάλιστα είχε τηλεφωνήσει στην καγκελάριο Μέρκελ.

«Ήξερα από τον Μάρτιο ότι αυτό ήταν το σχέδιο Σόιμπλε. Και έδωσα τη μάχη με τον ελληνικό λαό για να αλλάξει αυτή η Ευρώπη. Plan B δεν είχαμε. Η συναινετική χρεοκοπία και το σχέδιο Σόιμπλε ήταν το Plan B», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Πήρα στα χέρια μου μία μελέτη με τις επιπτώσεις GREXIT και όταν τη διάβασα, απέκλεισα το ενδεχόμενο. Αλλά ποτέ δεν ήταν αυτός ο στόχος μου να φύγω από το ευρώ. Αντίθετα, ήθελα να δημιουργήσω πιο δίκαιες συνθήκες παρουσίας μας στο ευρώ».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here