Ο Ναύαρχος Τζον Μπινγκ (John Byng) δεν ήταν δειλός. Ήταν ένας ήσυχος και ντροπαλός άντρας, που αντιμετώπισε την καταδίκη του με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία. Πίστευε ότι είχε κάνει το καθήκον του, αλλά ο βασιλιάς είχε διαφορετική γνώμη. Αργότερα, πολλοί ιστορικοί και ο Βολταίρος θεώρησαν ότι εκτελέστηκε πάνω στο πλοίο «Μονάρχης» για παραδειγματισμό των υπολοίπων.

Αν και η εικόνα του παρέπεμπε σε κάποιον ιδιαιτέρως παθητικό και ηττοπαθή χαρακτήρα, που ενδεχομένως να μην μπορούσε να διοικήσει το βρετανικό ναυτικό, είχε ένα δυνατό βιογραφικό.
Πήγε στη θάλασσα σε ηλικία 13 ετών και ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία. Στην ηλικία των 25, έγινε καπετάνιος και μέχρι τα 40, έφτασε στον βαθμό του υποναυάρχου.

Το 1756 ο Μπινγκ ήταν 50 ετών, όταν ξέσπασε ο αποκαλούμενος Επταετής Πόλεμος (1756–1763), που έφερε αντιμέτωπες την Πρωσία και τη Μεγάλη Βρετανία από τη μια πλευρά, με τη Γαλλία, την Αυστρία και τη Ρωσία από την άλλη.

Έχοντας πλέον τον βαθμό του Ναυάρχου, κατέπλευσε με δέκα πλοία στο Γιβραλτάρ.
Είχε εντολή να εμποδίσει τους Γάλλους στην Τουλόν να καταλάβουν το βρετανικό οχυρό του Αγίου Φιλίππου στο νησί Μινόρκα και να μεταφέρει μια διμοιρία 700 αντρών από τη φρουρά του Γιβραλτάρ στο λιμάνι Μαών, πρωτεύουσα της Μινόρκα.

Admiral Byng in Minorca

Η μοιραία απόφαση στο Γιβραλτάρ

Όταν ο Μπινγκ έφτασε στο Γιβραλτάρ διαπίστωσε ότι οι Γάλλοι είχαν πρώτοι προλάβει να αποβιβάσουν μεγάλη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή και ήδη πολιορκούσαν το οχυρό.
Τότε ο Μπιγκ και οι υπαξιωματικοί του αποφάσισαν να μην αποβιβάσουν τις βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις, επειδή έκριναν πως το εγχείρημα ήταν μάταιο, αφού δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν πλέον τους Γάλλους και πως θα θυσίαζαν άσκοπα τους στρατιώτες τους.
Έτσι έστειλε επιστολή στο υπουργείο Ναυτικών, για να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του.
Η επιστολή  έφτασε στα τέλη Μαΐου και προκάλεσε την οργή των ανώτερων του και θύελλα αντιδράσεων στο Λονδίνο.

Ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Β´ δήλωσε απερίφραστα : «Αυτός ο άντρας φυγομαχεί».

Admiral Byng
Η επιστολή μη επίθεσης του ναυάρχου εναντίον των Γάλλων προκάλεσε την οργή του βασιλιά της Αγγλίας

Στη συνέχεια ήρθαν τα νέα για την πτώση του οχυρού του Αγίου Φιλίππου και τη ναυμαχία που είχε άδοξο τέλος για τους Βρετανούς, καθώς ο γαλλικός στόλος κατάφερε να διαφύγει αλώβητος.
Τότε ο Ναύαρχος Μπινγκ κλήθηκε άμεσα πίσω στην Αγγλία, όπου και συνελήφθη.
Ακολούθησε στρατιωτικό δικαστήριο, του οποίου υπήρξε εκτεταμένη κάλυψη από τις εφημερίδες της εποχής.

Ο Μπινγκ κατηγορήθηκε πως δεν επέδειξε τον απαραίτητο ζήλο στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τον εαυτό του, όμως το δικαστήριο, λόγω πιέσεων, τον καταδίκασε σε θάνατο.

Η κυβέρνηση αγνόησε την ομόφωνη έκκληση του δικαστηρίου για απονομή χάριτος και ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β´ αρνήθηκε να αξιοποιήσει το δικαίωμα, που του παρείχε ο νόμος, για την απονομή χάριτος.

Του έδεσαν τα μάτια γιατί οι εκτελεστές δεν μπορούσαν να τον κοιτάξουν

Στις 14 Μαρτίου 1757 και εν μέσω μιας τρομερής θύελλας, ένα φέρετρο με το όνομά του, τοποθετήθηκε στο πλοίο » Μονάρχης».
Ο ναύαρχος συνοδευόμενος από τη φρουρά επιβιβάστηκε στο πλοίο. Αξιωματικοί από τα γύρω πολεμικά πλοία, αλλά και πολλοί περίεργοι θεατές πάνω σε διάφορα σκάφη, συγκεντρώθηκαν γύρω. Το μεσημέρι ο Μπινγκ εμφανίστηκε στο κατάστρωμα φορώντας ένα ανοιχτό γκρι παλτό, παραδοσιακό παντελόνι και λευκή χαρακτηριστική περούκα.
Μετά από επίμονες προσπάθειες, δέχθηκε να του δέσουν τα μάτια με το πρόσχημα πως δεν θα ήταν σωστό οι άντρες του εκτελεστικού αποσπάσματος να υποχρεωθούν να δουν τον Ναύαρχο κατάματα.

The Shooting of Admiral Byng on board the Monarque Ο ναύαρχος βγήκε συνοδευμένος, ενώ «περπατούσε αγέρωχα και με αυτοκυριαρχία», αναφέρει η εφημερίδα Evening Post.

Ήρθε αντιμέτωπος με 9 πεζοναύτες παρατεταγμένους σε τρεις σειρές φορώντας κόκκινες στολές. Μπροστά του υπήρχε ένα μαξιλάρι και πριονίδι. Γονάτισε στο μαξιλάρι και του έδεσαν τα μάτια, ενώ κρατούσε ένα διπλωμένο λευκό μαντήλι στο δεξί του χέρι.

Μετά από λίγα λεπτά, έριξε το μαντήλι, ένδειξη πως ήταν έτοιμος και τότε δέχθηκε τα πυρά του αποσπάσματος. Ήταν 52 ετών.

Η υπόθεση αυτή απασχόλησε τον απλό κόσμο, αλλά και μελετητές. Έχουν ακουστεί πολλές και διαφορετικές απόψεις σχετικά με την εκτέλεση του, μεταξύ των οποίων και του Βολταίρου, ο οποίος ανέφερε ότι η Αγγλία έκρινε συχνά πως κάποιοι ναύαρχοι έπρεπε να εκτελούνται για παραδειγματισμό των υπολοίπων.

Με πληροφορίες από το   historytoday

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here