«Τους ευχαριστώ και τους αποχαιρετώ», ήταν οι τελευταίες λέξεις του βασιλιά Παύλου για τον ελληνικό λαό πριν φύγει από τη ζωή στις 6 Μαρτίου του 1964.
Τον Φεβρουάριο του 1964 η Ένωση Κέντρου κέρδισε τις εκλογές με 52%.
Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ήταν η τελευταία για τον βασιλιά Παύλο, ο οποίος ήταν ήδη πολύ άρρωστος.
Σύμφωνα με μαρτυρία του γιου του διαδόχου Κωνσταντίνου, ο Παύλος κατάφερε με δυσκολία να ορκίσει την κυβέρνηση και κρατιόταν διακριτικά από ένα πιάνο που υπήρχε στην αίθουσα για να μην πέσει κάτω.
Δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση μέσα στο Τατόι, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Τα ιατρικά ανακοινωθέντα ανέφεραν ότι έπασχε από «στένωση του πυλωρού, συνέπεια γαστρικού έλκους».
Για την επέμβαση, εκτός από τους κορυφαίους Έλληνες γιατρούς της εποχής, ήρθαν στο Τατόι και διακεκριμένοι επιστήμονες από το εξωτερικό.
Το ιατρικό επιτελείο όμως δεν κατάφερε να αναστρέψει την κατάσταση της υγείας του βασιλιά.
Για ακόμα μια φορά αποδείχτηκε πως ο θάνατος δεν κάνει διακρίσεις. Βασιλιάδες και κοινοί θνητοί είναι το ίδιο αδύναμοι μπροστά του. Έτσι, η βασιλική οικογένεια έστρεψε τις ελπίδες της στα Θεία.
Με εντολή της κυβέρνησης έφτασε στον Πειραιά από την Τήνο η Ιερή Εικόνα της Παναγίας.
Τη θαυματουργή εικόνα μετέφερε το αντιτορπιλικό «Σφενδόνη». Ο τότε Αρχιεπίσκοπος με τη σειρά του την παρέδωσε στη βασιλική οικογένεια.
Λίγες ημέρες μετά, ο βασιλιάς Παύλος έφυγε από τη ζωή.
Η νεκρική πομπή πραγματοποιήθηκε έξι ημέρες μετά τον θάνατό του και την παρακολούθησαν από κοντά περίπου 1.000.000 κόσμος.
Ο βασιλιάς ετάφη στα βασιλικά ανάκτορα του Τατοίου.
Πέρυσι συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τον θάνατο του βασιλιά Παύλου. Μέλη βασιλικών οίκων της Ευρώπης έφτασαν στην Αθήνα για να τιμήσουν τη μνήμη του και να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις που περιελάμβαναν, εκτός από το μνημόσυνο, προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.
Δείτε στο βίντεο της «Μηχανή του Χρόνου» τις τελευταίες δραματικές ώρες του βασιλιά Παύλου.