Επαναπατρισμός με ιδιωτικά τζετ πολυτελείας είναι η λύση των εύπορων Κύπριων πολιτών που έχουν «εγκλωβιστεί» σε ξένο έδαφος λόγω της διακοπής των πτήσεων.
Πρόκειται για πολίτες που πράγματι ήταν σε θεραπεία στο εξωτερικό, αλλά και για μερικούς που εξασφαλίζουν τα ιατρικά πιστοποιητικά που προβλέπει το διάταγμα της κυβέρνησης από ιατρικά κέντρα του εξωτερικού, προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος.
Έπειτα, μισθώνουν ιδιωτικά τζετ πολυτελείας των 7-8 θέσεων και εξασφαλίζουν άδεια για να έρθουν στην Κύπρο. Αντίστοιχα, ξένοι που διαθέτουν την οικονομική ευχέρεια χρησιμοποιούν επίσης ιδιωτικά τζετ για να φύγουν.
Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας έδωσε άδειες εκ μέρους του υπουργού Μεταφορών, αφού πληρούνται οι απαιτήσεις του κυβερνητικού διατάγματος, δηλαδή οι επιβάτες εξασφαλίζουν ιατρικό πιστοποιητικό ή βεβαίωση ολιγοήμερης διαμονής από τις Πρεσβείες της Κύπρου στο εξωτερικό.
Να σημειωθεί ότι οι τιμές μίσθωσης ιδιωτικών τζετ πολυτελείας έχουν ανέβει αισθητά αυτή την περίοδο λόγω της αύξησης της ζήτησης τους που έφερε η καθήλωση των τακτικών πτήσεων σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Μια τέτοια πτήση από την Ευρώπη μπορεί να κυμανθεί αυτή την περίοδο στις €25.000 – €35.000.
Η κίνηση των ιδιωτικών τζετ τις τελευταίες οκτώ μέρες προς και από το αεροδρόμιο Λάρνακας, δείχνει την πραγματοποίηση 21 πτήσεων ιδιωτικών τζετ πολυτελείας (οι πέντε αφορούσαν αεροσκάφη διαμορφωμένα για μεταφορά ασθενών), από διαφορετικούς προορισμούς, με την Κολωνία και την Αθήνα να δείχνουν ότι αποτελούν βάση για σχεδόν τακτικές τέτοιες πτήσεις τις τελευταίες μέρες.
Συγκεκριμένα, πέντε από τις οκτώ μέρες καταγράφηκαν πτήσεις από την Αθήνα (με Cessna Citation II 550 και Learjet 35) και τέσσερις μέρες από την Κολωνία (με Learjet 35, Learjet 45 και Bombardier Challenger 600). Πτήσεις ιδιωτικών τζετ πολυτελείας καταγράφηκαν και από ή προς Βελιγράδι , Γκρατζ, Λονδίνο, Μονακό, Γενεύη, Κοπεγχάγη, Φρανκφούρτη, Κάιρο, Βουδαπέστη, Μπάτεν-Μπάτεν (στην Πάφο) κ.ά.
Ιδιαίτερη εντύπωση τη Δευτέρα και την Τρίτη, η επαναλαμβανόμενη πτήση ιδιωτικού τζετ Learjet 45 γερμανικού νηολογίου, που είναι διαμορφωμένο και για μεταφορά ασθενών, που φτάνει τις απογευματινές ώρες στο αεροδρόμιο Λάρνακας από την Τουρκία. Συγκεκριμένα, και στις δύο περιπτώσεις, το ίδιο αεροσκάφος απογειώθηκε από τη Βόνη της Γερμανίας και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Αττάλειας της Τουρκίας.
Από εκεί απογειώνεται και κατευθύνεται προς Ρόδο. Στο αεροδρόμιο Ρόδου, κάνει προσγειο-απογείωση, δηλαδή ακουμπά τροχούς στον δίαυλο και αμέσως απογειώνεται χωρίς να σταματήσει, με πορεία προς τη Λάρνακα, προφανώς λόγω της απαγόρευσης από πλευράς Τουρκικής Πολιτικής Αεροπορίας για απευθείας πτήση από Τουρκία προς τα ελεγχόμενα από την Κυπριακή Δημοκρατία αεροδρόμια. Το αεροσκάφος όταν αναχωρούσε από Λάρνακα και στις δύο περιπτώσεις κατευθυνόταν προς Γερμανία χωρίς ενδιάμεσο σταθμό.
φωτογραφία: pixabay