Eνα «εργοστάσιο» παραγωγής ασπίδων προσώπου, ενός απαραίτητου προστατευτικού εξοπλισμού ειδικά για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, στήθηκε στην Κύπρο από ιδιώτες που έχουν στην κατοχή τους τρισδιάστατους εκτυπωτές.
Και νέες «παραγγελίες»
Μέχρι χθες το πρωί 55 τέτοιοι εκτυπωτές που έμπαιναν σταδιακά σε αυτό το κίνημα συμπαράστασης στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, το οποίο στήθηκε το τελευταίο τριήμερο, τύπωναν ακατάπαυστα ασπίδες προσώπου οι οποίες σε πρώτη φάση διατέθηκαν, γύρω στα 100 κομμάτια, δωρεάν βεβαίως, στο Νοσοκομείου Λεμεσού. Άλλα 100 κομμάτια αναμενόταν να παραδοθούν χθες.
Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, η παραγωγή συνεχίζεται πυρετωδώς για την κάλυψη μίας «παραγγελίας» για 400 κομμάτια που ήρθε ως έκκληση από το Νοσοκομείο Λάρνακας.
Οι ασπίδες προστασίας είναι εξαιρετικά πολύτιμες γιατί προστατεύουν και τα μάτια αυτού που τη φορά από τη διασπορά του ιού. Και παρότι είναι πολύ σημαντικός εξοπλισμός για το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό πρώτης γραμμής, τώρα, όπως έχουμε ενημερωθεί, τις ζητά και η Αστυνομία για να προστατεύσει τα μέλη της που βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για την εφαρμογή των διαταγμάτων μέσω των οποίων η πολιτεία πιστεύει ότι θα περιορίσει τη διασπορά του COVID-19. Ζήτηση υπάρχει και από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, ακόμα και από περιπτεράδες, όπως μας έχει λεχθεί.
Χορηγίες πρώτης ύλης
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσαν μέλη αυτής της πρωτοβουλίας, που στήθηκε μέσα σε λίγες μόλις ώρες, και η οποία μέρα με τη μέρα διευρύνεται, κάποιες εταιρείες αισθάνθηκαν την ανάγκη να συνεισφέρουν στο κίνημα με την παραχώρηση πλαστικού αφιλοκερδώς, την πρώτη ύλη που απαιτείται δηλαδή για την εκτύπωση αυτού του προστατευτικού εξοπλισμού, ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή για όσο θα υπάρχουν ανάγκες. Εταιρεία επίσης παρέδωσε ολοκαίνουργιο εκτυπωτή στο κίνημα ο οποίος μπορεί να ανεβάσει την παραγωγή ακόμη περισσότερο.
Διεθνές το κίνημα
Στον «Π» μίλησε ανώνυμα μέλος του δικτύου, το οποίο μας εξήγησε πως η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από το εξωτερικό όταν άρχισε να διαπιστώνεται έλλειψη νοσοκομειακών αναλώσιμων ή άλλου εξοπλισμού. Έφερε ως παράδειγμα την ανάγκη σε βαλβίδες αναπνευστήρων, για τις οποίες η προμηθεύτρια εταιρεία ζητούσε για έκαστη βαλβίδα 1.000 ευρώ από τα νοσοκομεία! Δυο Ιταλοί «κόπιαραν» τη βαλβίδα, την τύπωσαν στο 3D printer στο σπίτι και όταν αυτή δοκιμάστηκε και δούλευε εξαιρετικά, με ένα κόστος μόλις 10 σεντ, την παρήγαγαν κατά χιλιάδες και την έστειλαν στα νοσοκομεία δωρεάν αγνοώντας τα πνευματικά δικαιώματα. Με τον ίδιο τρόπο παράγονται και άλλα αναλώσιμα, όπως και οι προστατευτικές ασπίδες, ενώ αυτοί που πρώτοι τις σχεδίασαν μοιράστηκαν το σχετικό file στο διαδίκτυο για να μπορούν να το πάρουν όσοι επιθυμούν, σε οποιαδήποτε χώρα, και να μπουν στην παραγωγή.
Η πρωτοβουλία στην Κύπρο
Στην Κύπρο η πρωτοβουλία ξεκίνησε μέσω μίας γυναίκας η οποία είδε τις ελλείψεις του Νοσοκομείου Λεμεσού σε εξοπλισμό και επειδή ο σύζυγός της έτυχε να διαθέτει τρισδιάστατο εκτυπωτή του ζήτησε να ξεκινήσει να τυπώνει ασπίδες προσώπου. Κατάφεραν στην αρχή να τυπώσουν 30, μία κάθε δύο ώρες. Και μέσω του κύκλου της ξεκίνησε η διασπορά της ιδέας…
Η έκκληση μέσω social media έγινε στις 29 Μαρτίου: «Οποίος άλλος έχει 3D printer στη Λεμεσό αν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου, υπάρχει ανάγκη για το Νοσοκομείο Λεμεσού να συγκεντρώσουμε δυνάμεις και να παραγάγουμε όσο πιο πολλούς σαν τον σκελετό για τη μάσκα της φωτογραφίας». Ένα post το οποίο μέχρι χθες είχε 500 κοινοποιήσεις!
Ένα μικρό εργοστάσιο
«Η ανταπόκριση ήταν άμεση. Αυτή τη στιγμή», μας λέει το μέλος του κινήματος, «έχουμε γίνει ένα μικρό εργοστάσιο που λειτουργεί σε γκαράζ, υπόγεια και γραφεία, μας κρατάει σε εγρήγορση αλλά και περιορισμένους, όπως και θα έπρεπε να ήμασταν όλοι».
Η διανομή
Η ημερήσια παραγωγή αφήνεται στο προαύλιο του κάθε υποστατικού που τυπώνει και μαζεύεται από εθελοντές οι οποίοι, αφού αποστειρώσουν τις μάσκες, τις μεταφέρουν στα νοσοκομεία όπου και γίνεται η διανομή. Με τη χθεσινή παραγωγή η Λεμεσός αναμενόταν να καλυφθεί με άλλες 100 ασπίδες προσώπου -είχαν παραδοθεί 110- και θα ξεκινήσει η παραγωγή για το Νοσοκομείο Λάρνακας.
«Ξαφνικά», ανέφερε η πηγή μας που θέλησε να μείνει ανώνυμη, «είμαστε κι εμείς μέρος της προσπάθειας από το σπίτι μας και σώζουμε ζωές προστατεύοντας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής. Είναι κάτι που δεν ανακαλύψαμε εμείς, είναι κάτι που συμβαίνει παγκόσμια και μας κάνει να νιώθουμε όμορφα».
πηγή: politis