Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατήγγειλε ως «άκυρη» την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να ταχθεί —με συντριπτική πλειοψηφία— υπέρ του ψηφίσματος που αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων πριν από έναν αιώνα ως «γενοκτονία».

Το ψήφισμα που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων εγκρίθηκε με 405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά.
Ο χαρακτήρας της απόφασης αυτής είναι συμβολικός και ιστορικός.
Το μόνο πρακτικό αντίκρυσμα που προβλέπεται να έχει είναι στην ουσία η αναζωπύρωση των σχέσεων Ουάσινγκτον και Άγκυρας.
Πρόκειται για την πρώτη απόφαση που τίθεται ποτέ σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος· η κάτω Βουλή ενέκρινε το μη δεσμευτικό ψήφισμα αυτό με 405 ψήφους (επί συνόλου 435) σε μια σπάνια επίδειξη σύμπνοιας μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων κοινοβουλευτικών.

Ο Τσαβούσογλου, με ανάρτησή του στο Twitter, συνέδεσε το ψήφισμα με την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστηρίζει ότι η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ως εκδικητική απάντηση στη στρατιωτική επιχείρηση.

«Εκείνοι τα σχέδια των οποίων ματαιώθηκαν στρέφονται σε αραχνιασμένες αποφάσεις. Οι κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο κάνουν λάθος. Αυτή η επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας», δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δελτίο Τύπου, στο οποίο ανέφερε ότι η απόφαση αυτή αντιβαίνει στη συμμαχία της Τουρκίας και των ΗΠΑ, συμμάχων στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Νωρίτερα, είχε επίσης εγκριθεί στην Αμερική η απόφαση με την οποία η κυβέρνηση Τραμπ καλείται να επιβάλει κυρώσεις και άλλα περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας και κορυφαίων τούρκων αξιωματούχων εξαιτίας της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.
Ωστόσο, για να αποκτήσει πρακτικό αντίκρισμα, θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει επίσης ότι το ψήφισμα αυτό αντίκειται στη διμερή συμφωνία της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας τη 17η Οκτωβρίου για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, η οποία ανέστειλε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση. Επιπλέον, καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει μέτρα για να αποφευχθούν κινήσεις οι οποίες θα βλάψουν περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς.

Σήμερα, η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται επίσημα από περίπου τριάντα χώρες αλλά και από το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας των ιστορικών.
Υπολογίζεται ότι τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε συμμαχήσει τότε με τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου σφαγίασε 1,2 με 1,5 εκατομμύρια Αρμένιους.

Από την άλλη, η Τουρκία αρνείται τη χρήση του όρου «γενοκτονία».
Η επίσημη θέση της χώρας είναι πως διαπράττονταν σφαγές εκατέρωθεν εν μέσω εμφυλίου πολέμου και λιμού, ενώ οι νεκροί ήταν εκατοντάδες χιλιάδες και στα δύο στρατόπεδα.

Τον Απρίλιο του 2017, λίγους μήνες μετά την εκλογή του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τη σφαγή των Αρμενίων «μια από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα», αποφεύγοντας επιμελώς να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία».
Ωστόσο, και τότε η τοποθέτησή του είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, που είχε καταγγείλει την «παραπληροφόρηση» που διέσπειρε ο αμερικανός πρόεδρος.

Πριν εκλεγεί πρόεδρος το 2008, ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα είχε επίσης δεσμευθεί ότι θα αναγνώριζε τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Παρόλα αυτά, δεν πρόφερε ποτέ τον όρο κατά τη διάρκεια της θητείας του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here