«Όλα τα άλυτα βασικά ζητήματα θα τεθούν στο τραπέζι», αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη Αναστασιάδη- Έρογλου, μετά τη συνάντησή τους στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.
Στην κοινή δήλωση, το σημερινό στάτους κβο χαρακτηρίζεται απαράδεκτο και επισημαίνεται η κοινή επιδίωξη των δύο μερών για μια λύση, στην οποία θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και θα τεθεί σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στην ελεύθερη Κύπρο και στα Κατεχόμενα.
Το περίγραμμα του σχεδίου
Άξονα της λύσης θα αποτελέσει το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μια «ενιαία Κύπρο – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», με μία διεθνή νομική προσωπικότητα και κυπριακή ιθαγένεια για όλους τους πολίτες.
Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες, είτε του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους, είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και δεν θα αντικαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο την ενωμένη κυπριακή ιθαγένεια.
Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς και θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της, θα προσδιορίζονται από το Σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Καμιά από τις δυο πλευρές δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία στην άλλη, ενώ η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ, θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί.
Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο του νησιού και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των συνιστώντων κρατών. Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας, με οποιαδήποτε άλλη χώρα, ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση, ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων, απαγορεύεται.
Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί, μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα.
«Τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί, μέχρι να συμφωνηθούν όλα», δήλωσαν οι κ.κ. Αναστασιάδης και Έρογλου, οι οποίοι δεσμεύτηκαν για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, για την ενίσχυση του θετικού κλίματος.
Οποιασδήποτε μορφής διαιτησία αποκλείεται.
Τη δήλωση ανέγνωσε η ειδική αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Λίζα Μπάτενχαϊμ, ενώ η πρώτη συνάντηση, των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, θα γίνει εντός της εβδομάδας.