Την οργισμένη αντίδραση τoυ προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε σχόλιο του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
«Το λέω με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο: έχει τελείως ξεπεράσει τα όρια», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Επικρίσεις διατυπώθηκαν από την λεγόμενη «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα στην ανάρτηση Ακιντζί για τη Συρία, αμέσως μετά τα μηνύματα του Τούρκου Αντιπροέδρου και του εκπροσώπου Τύπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ενώ το τουρκοκυπριακό ΚΕΕ (Κόμμα Εθνικής Ενότητας) συνεδριάζει αύριο εκτάκτως.
Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές ιστοσελίδες, ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Χαμπέρ Τουρκ ανέφερε ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Μουσταφά Ακιντζί δεν είναι οι απόψεις του τουρκοκυπριακού «λαού» και στην ερώτηση εάν θα ζητήσει ως «κυβερνών» κόμμα την παραίτηση του κ. Ακιντζί είπε ότι θα το συζητήσουν αυτό στο ανώτατο κομματικό όργανο του ΚΕΕ, σε έκτακτη συνεδρία αύριο το απόγευμα και θα αποφασίσουν τί θα κάνουν.
Ανέφερε επίσης στο τουρκικό κανάλι ότι η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων είναι αντίθετη προς αυτές τις δηλώσεις «και θα ήθελα να πω πως αυτές οι δηλώσεις δεν έπρεπε να γίνουν, ήταν πολύ λάθος». Ο κ. Τατάρ χρησιμοποίησε μάλιστα την φράση «ο Αλλάχ να προφυλάξει τα μεχμετζίκ (τουρκικά στρατεύματα). Οι προσευχές μας είναι μαζί με τον τουρκικό λαό».
Σε ανάρτησή του ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι χαρακτήρισε την δήλωση Ακιντζί ατυχή λέγοντας ότι ο κ. Ακιντζί, όπως και ο κάθε «πρόεδρος» που πέρασε από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η λέξη που πάντοτε είχε στο στόμα ήταν η λέξη ασφάλεια. «Όχι μόνο από άποψης ασφάλειας, αλλά και από οικονομική, πολιτική και διπλωματική, ποια χώρα είναι πάντοτε δίπλα μας», διερωτήθηκε στην δική του ανάρτηση ο κ. Οζερσάι γράφοντας ότι και κατά την διάρκεια της τετρακομματικής «κυβέρνησης» ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί που δυσκόλευε τις σχέσεις με την Τουρκία.
Με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λεγόμενοι «υπουργοί» της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους έχουν επίσης επικρίνει τις δηλώσεις Ακιντζί.
«Ακόμη και αν αποκαλείται «Πηγή Ειρήνης», αίμα κυλάει, και όχι νερό»
Στην ανάρτηση του ο Ακιντζί σχολίασε γιατί καθυστέρησε να σχολιάσει την τουρκική επιχείρηση στη Συρία: «Μερικές φορές το να είσαι σιωπηλός δεν είναι επειδή δεν έχεις λόγια να πεις. Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που είναι αδύνατο να πεις «ναι» ή «όχι” . Εάν δεν μπορείς να δεις την ευκαιρία να επηρεάσεις με τα λεγόμενά σου την κατάσταση, ίσως χρειαστεί να μείνεις σιωπηλός».
Ο Ακιντζί τόνισε ότι κατά τη γνώμη του «πρέπει να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου η Συρία να μπορεί να φροντίσει τα δικά της όρια εδάφους και η Τουρκία να μπορεί να νιώσει ασφαλής. Για αυτό πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο όφελος να δούμε εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Πέρα από αυτό, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου να δω τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου [να βελτιώνονται]. Σε συνεργασία με την ΕΕ, μια Τουρκία που θα είναι καλύτερη για όλους.
Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, που προκάλεσε η φασιστική ελληνική χούντα. Φίλοι μου σκοτώθηκαν στο πλευρό μου σε μάχη στην Λευκωσία · όπως πολλοί άλλοι, έζησα τι σημαίνει πόλεμος. Παρόλο που τότε το αποκαλούσαμε «Ειρηνευτική Επιχείρηση», ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε «Πηγή Ειρήνης» δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».