Υπογράφηκε την Τρίτη, η υπουργική απόφαση για την περιβαλλοντική έγκριση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, την οποία αναμένεται να ακολουθήσει η υποβολή των συμβάσεων για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η υπογραφή τους και η κατάθεση των κειμένων στη Βουλή για κύρωση.

Η είσοδος των πλέον μεγάλων ονομάτων της γαλλικής Total και της αμερικανικής ExxonMobil στις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας θεωρείται ότι αποτελεί τον ιδανικότερο «κράχτη» για τον ερχομό κι άλλων εταιρειών τέτοιου βεληνεκούς. Και μόνο τυχαίος δεν είναι ο ερχομός τους. Ωστόσο, για να πειστεί η επενδυτική κοινότητα και να εμφανιστεί για τη διεκδίκηση περιοχών θα πρέπει να δει απτά δείγματα από την ελληνική κυβέρνηση, άρα την ψήφιση των συμβάσεων «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και αν ισχύει, ποιες είναι οι ποσότητες, ώστε να συμφέρει η επένδυση στην εξόρυξη κι εκμετάλλευσή τους.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει και η αντίστοιχη διαχείριση των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή, οι οποίες συνεχώς εντείνονται, με την Άγκυρα να επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, διεκδικώντας ρόλο στο ενεργειακό παιχνίδι και όπως αυτό διαμορφώνεται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, μετά και τις τελευταίες ανακαλύψεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε κάθε ευκαιρία νυν και πρώην αξιωματούχοι του τουρκικού κράτους, με προεξέχοντες τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνουν ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει καμία ενέργεια η οποία θα την αποκλείει στην περιοχή, ενώ επαναφέρουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, διεκδικήσεις που αφορούν την περιοχή του Αιγαίου, αλλά και της Κρήτης, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, επιχειρώντας τη δημιουργία εντυπώσεων…

Στόχος η προσέλκυση μεγάλων εταιρειών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, επιχειρεί εδώ και καιρό να προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών και μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων για έρευνες στην περιοχή νότια και νοτιανατολικά της Κρήτης. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» σημείωναν ότι καταλύτης για την εμφάνιση ενδιαφερομένων θα είναι η κύρωση στη Βουλή των συμφωνιών παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης για τα θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης.

Στόχος της ΕΔΕΥ είναι να παρουσιάζουν σε διεθνή συνέδρια και ομάδες εργασίας τα γεωφυσικά δεδομένα που έχουν επανεπεξεργαστεί νότια της θαλάσσιας περιοχής Κρήτης καθώς και άλλων αδιάθετων περιοχών στο Ιόνιο, επιδιώκοντας να κεντρίσουν το ενδιαφέρον κι άλλων εταιρειών.

Η περιβαλλοντική έγκριση και πότε θα υπογραφούν οι συμβάσεις

Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι οι συμβάσεις ενδέχεται να κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή ακόμα και πριν το καλοκαίρι και σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος του ενώ τις προσεχείς εβδομάδες θα υπογραφούν οι συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης για τις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «οικόπεδο 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος)».

Η έγκριση, σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, δίνεται – σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ – με τους εξής, μεταξύ άλλων, όρους και περιορισμούς:

– Να συσταθεί διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος η οποία θα μεριμνά για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και θα αποτελεί το σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το περιβάλλον παρατηρητήρια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.

– Οι σεισμικές έρευνες θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει ειδικά μέτρα για την αποτροπή επιπτώσεων στα κητώδη.

– Για την επιλογή της εποχής εκτέλεσης των ερευνών θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι η χειμερινή περίοδος θεωρείται προτιμότερη, διότι επηρεάζονται λιγότερο τα θηλαστικά ως προς τις διαδικασίες αναπαραγωγής τους.

– Για τις εκτάσεις που οι σεισμικές έρευνες θα υποδείξουν ως καταρχήν ενδιαφέρουσες, θα πρέπει να εκπονηθούν χάρτες των ενεργών ρηγμάτων και των θαλάσσιων γεωκινδύνων, καθώς και των αρχαιολογικών ευρημάτων, των ναυαγίων και των υποθαλάσσιων καλωδίων, να βελτιωθεί η ακρίβεια και η αξιοπιστία των προσομοιώσεων της διασποράς ενδεχόμενων διαρροών πετρελαίου, να διερευνηθούν επιπλέον μέτρα για την προστασία του τουρισμού, κ.α.

– Η ασφάλεια κάθε γεώτρησης θα πρέπει να λάβει υπόψη την υψηλή σεισμική δραστηριότητα που χαρακτηρίζει την περιοχή, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της θαλάσσιας δυναμικής και του έντονου αναγλύφου του πυθμένα. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να επιλεγούν μέθοδοι και υλικά κατάλληλα προς χρήση σε συνθήκες υψηλής σεισμικής δραστηριότητας, να ληφθούν μέτρα θωράκισης έναντι του μέγιστου αναμενόμενου κυματισμού ή των εντονότερων πιθανών φαινομένων θύελλας/θαλασσοταραχής και να προετοιμαστούν λεπτομερή ομοιώματα διασποράς για την περίπτωση πετρελαιοκηλίδας, ώστε να καταστεί άμεση και αποτελεσματική η αντιμετώπισή της.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here