Το 1977, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ χρηματοδότησε και έλαβε μέρος ως αφηγήτρια στο ντοκιμαντέρ «The Palestinian», το οποίο αφορούσε τις ενέργειες των Παλαιστινίων για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Την ίδια χρονιά, η ηθοποιός πρωταγωνίστησε με τη Τζέιν Φόντα και στην ταινία «Τζούλια». Υποδύθηκε μια γυναίκα που αντιμαχόταν τους ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κέρδισε υποψηφιότητα  Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της.
Ωστόσο, κανείς δεν περίμενε αυτό που έγινε τη βραδιά της τελετής απονομής των βραβείων.

Οι διαμαρτυρίες την ημέρα της απονομής των βραβείων και η αντίδραση της Ρεντγκρέιβ

Φήμες έλεγαν ότι η ηθοποιός είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής της και πως στο θέατρο όπου έγινεε η τελετή απονομής των Όσκαρ, μπήκε από την πίσω πόρτα

Όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των βραβείων το 1978 και έγινε γνωστό ότι η Ρεντγκρέιβ ήταν υποψήφια, μέλη της Εβραϊκής Αμυντικής Ένωσης (ΕΑΕ) εξαγριώθηκαν και τάχθηκαν εναντίον της διάσημης ηθοποιού, «που υπερασπιζόταν τους Παλαιστίνιους».
Την ημέρα απονομής των βραβείων, μέλη της ΕΑΕ, καθοδηγούμενη από το ραβίνο Μέιρ Καέιν συγκεντρώθηκαν έξω από το θέατρο,  όπου θα γινόταν η τελετή και διαμαρτυρήθηκαν.
Η Ρεντγκρέιβ τελικά κέρδισε το Όσκαρ. Όταν ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το πολυπόθητο αγαλματίδιο, δεν αρκέστηκε στο να ευχαριστήσει τυπικά την Ακαδημία.
«Αγαπητοί μου συνάδελφοι, σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου κάνατε. Νομίζω ότι η Τζέιν (Φόντα) κι εγώ έχουμε κάνει σπουδαία δουλειά και πιστεύω ότι αυτό οφείλεται, εν μέρει στο σκηνοθέτη μας, Φρεντ Τσίνεμαν.
Επίσης, πιστεύω ότι, εν μέρει, οφείλεται στο ότι πιστέψαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε σε αυτό που εκφράζουμε. Εκατομμύρια άνθρωποι έδωσαν τη ζωή τους και ήταν προετοιμασμένοι να θυσιάσουν τα πάντα στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και τη ρατσιστική ναζιστική Γερμανία.
Και σας χαιρετώ και σας τιμώ και νομίζω ότι θα πρέπει να νιώθετε περήφανοι που σταθήκατε ακέραιοι και δεν επιτρέψατε σε ομάδα σιωνιστών χούλιγκαν να σας τρομάξουν. Η συμπεριφορά τους είναι προσβολή προς όλους τους Εβραίους και τον ηρωικό τους αγώνα ενάντια στον φασισμό και την καταπίεση. Σας ευχαριστώ και υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω να μάχομαι για πάντα ενάντια στον αντισημιτισμό και το φασισμό», είπε πει στο λόγο της η ηθοποιός.

Ο αιχμηρός λόγος του Πάντι Τσαγιέφσκι
Από την πλευρά του, ο παρουσιαστής της βραδιάς και σεναριογράφος Πάντι Τσαγιέφσκι απευθύνθηκε, φανερά ενοχλημένος, στους παρευρισκόμενους.
«Υπάρχει κάτι που θα ήθελα να τονίσω. Έχω βαρεθεί και σιχαθεί ανθρώπους που εκμεταλλεύονται τα βραβεία της Ακαδημίας για να προβάλλουν την δική τους προπαγάνδα. Θα ήθελα να πω στην κυρία Ρεντγκρέιβ ότι η βράβευση της με Όσκαρ δεν αποτελεί σημαντική στιγμή στην ιστορία. Δεν απαιτεί διακήρυξη. Ένα απλό ‘’ευχαριστώ’’ θα ήταν αρκετό».

Ο Πάντι Τσαγιέφσκι την βραδιά της απονομής των βραβείων Όσκαρ

Τα επεισόδια έξω από την αίθουσα
Την ίδια ώρα, έξω από την αίθουσα, σημειώθηκαν συγκρούσεις διαδηλωτών. Δύο άτομα ντυμένα με ναζιστικές στολές μετέβησαν στο νοσοκομείο ύστερα από συμπλοκή, ενώ δύο μέλη του ΕΑΕ συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο για τα πρωτοφανή επεισόδια στην είσοδο του θεάτρου.

Το περιστατικό με τα «κωφάλαλα» κορίτσια της Ντέμπι Μπουν
Το χάος ωστόσο, που επικράτησε με τη Ρεντγκρέιβ δεν ήταν  αρκετό. Λίγες ώρες αργότερα, δημιουργήθηκε σάλος με το μουσικό κομμάτι «You light Up My Life», της Ντέμπι Μπουν, το οποίο ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού.
Η τραγουδίστρια ανέβηκε στη σκηνή για να το ερμηνεύσει ζωντανά. Συνοδευόταν από 11 ανήλικα κορίτσια, από την κλινική «Tracy Clinic For The Deaf», τα οποία υποτίθεται πως ήταν κωφάλαλα.
Την πλαισίωσαν και τραγούδησαν μαζί της, χρησιμοποιώντας τη νοηματική γλώσσα.
Μόνο που οι κινήσεις που έκαναν δεν έβγαζαν απολύτως κανένα  νόημα.
Το γεγονός αυτό δημιούργησε σύγχυση στους θεατές, οι οποίοι άρχισαν να γιουχάρουν και να διαμαρτύρονται.
Τελικά, αποκαλύφτηκε ότι τα παιδιά δεν ήταν κωφάλαλα. Ήταν υγιή κοριτσάκια τα οποία είχαν διδαχτεί σε σύντομο χρονικό διάστημα τα στοιχειώδη της νοηματικής γλώσσας, μόνο και μόνο για την εμφάνιση και την ερμηνεία του τραγουδιού.
Οι διοργανωτές της τελετής απονομής των βραβείων, ζήτησαν συγγνώμη για την παραπλάνηση.

Δείτε το λόγο που εκφώνησε η Βανέσα Ρεντγκρέιβ στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ το 1978:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η γυμνή φωτογράφιση της Ινδιάνας, που ο Μάρλον Μπράντο έστειλε στα Όσκαρ. Αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αρνητική και ψεύτικη εικόνα, που παρουσίαζε ο κινηματογράφος για τους Ινδιάνους…

 

 

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here