Παντρεύτηκε το 1970 στη Δανία, σε ηλικία 88 ετών, τον 70χρονο εκλεκτό της καρδιάς της και έμπορο έργων τέχνης, Άντερς Κρίστιαν Τέεντε.
Ο λόγος για την μεγαλύτερη ηθοποιό του γερμανικού βωβού κινηματογράφου, Άστα Νίλσεν, η οποία ανέβηκε για τέταρτη φορά τα σκαλιά της εκκλησίας, μετά το θάνατο της μονάκριβης κόρης της.
Ο γάμος
Η τελετή του γάμου πραγματοποιήθηκε στο ληξιαρχείο της Κοπεγχάγης και ήταν λιτή και σύντομη. Η νύφη φορούσε μαύρη φούστα μέχρι το γόνατο και ασπρόμαυρη ζακέτα. Ο γαμπρός φόραγε ζιβάγκο και πουκάμισο.
Το ζευγάρι είχε συμφωνήσει με το δήμαρχο να μην εκφωνηθεί ο καθιερωμένος λόγος για τέτοιες περιπτώσεις. «Στο κάτω-κάτω δεν είμαστε πια 17 ετών», σχολίασαν γελαστά οι μελλόνυμφοι.
Τα πρώτα χρόνια της Νίλσεν
Η Νίλσεν μεγάλωσε στη φτώχεια και την ανέχεια. Ο πατέρας της είχε πεθάνει πολύ νέος, ενώ η μητέρα της ήταν παραδουλεύτρα και τα έβγαζε πολύ δύσκολα πέρα. Η μικρή Άστα, ήθελε να γίνει ηθοποιός και γι αυτό παράτησε το σχολείο και γράφτηκε σε δραματική σχολή, αλλά δεν κατάφερε να την τελειώσει.
Ωστόσο έπιασε δουλειά ως κομπάρσος στο Βασιλικό Θέατρο της Κοπεγχάγης.
Οι διάσημοι ηθοποιοί της εποχής, από τη συνεργασία μαζί της, παρατήρησαν ότι ήταν ταλαντούχα και πολύ όμορφη, αλλά εξέφρασαν την άποψη ότι «είναι μεγάλη για να κάνει καριέρα».
Και δικαιολογημένα. Η Νίλσεν παρά τα 15 της χρόνια, φαινόταν 39 χρονών. Όταν έγινε 20 ετών, την έβαζαν να υποδύεται ρόλους γερασμένων και μεσόκοπων γυναικών.
Η πρώτη απογοήτευση και η λαμπρή καριέρα
Η ηθοποιός αισθανόταν τόσο άσχημα από τα πειράγματα των συναδέλφων της, ώστε το 1910 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το θέατρο.
Ο σκηνοθέτης Ούρμπαν Γκαντ, ο οποίος αργότερα έγινε και ο πρώτος της σύζυγος, κατάφερε να τη μεταπείσει να επιστρέψει και να πρωταγωνιστήσει στη βουβή δραματική ταινία «Στο Χείλος Της Αβύσσου».
Αυτή ο φορά η Νίλσεν έπαιξε το ρόλο παιδαγωγού, η οποία εγκατέλειψε την πατρίδα και το σπίτι της για να εργαστεί σε τσίρκο και τελικά να καταλήξει στη φυλακή. Το 45λεπτο φιλμ σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία και μετέτρεψε τη Νίλσεν σε είδωλο, εν μία νυκτί.
Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, η ηθοποιός έγινε σταρ. Γυρνούσε τη μια ταινία μετά την άλλη.
Έπαιζε ρόλους τυφλών γυναικών, εγκαταλελειμμένων συζύγων και ξεπεσμένων γυναικών της αμαρτίας. Σε μια ταινία δε, που σχετιζόταν με τη ζωή του Ιησού Χριστού, η Νίλσεν είχε υποδυθεί τη Μαρία Μαγδαληνή.
Η καριέρα της έφτασε στο αποκορύφωμα, όταν συμπρωταγωνίστησε στην ταινία «Δρόμος Χωρίς Χαρά», με την θρυλική Γκρέτα Γκάρμπο.
Το σενάριο πραγματευόταν την τραγική ιστορία δύο ιερόδουλων.
Όταν προβλήθηκε η ταινία στους κινηματογράφους, έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία, αλλά στάθηκε αφορμή για να βρει τραγικό θάνατο ο Χιούγκο Μπετάουερ, συγγραφέας του βιβλίου στο οποίο είχε βασιστεί η ταινία.
Τον σκότωσε ένας υπερσυντηρητικός πολίτης, ο οποίος είχε σοκαριστεί από την ιδιαιτέρως τολμηρή υπόθεση του έργου.
Η κατάρρευση της «βασίλισσας του κινηματογράφου»
Για περισσότερα από 20 χρόνια, η Νίλσεν θεωρείτο «βασίλισσα του κινηματογράφου». Με την έλευση όμως του ομιλούντος κινηματογράφου, η καριέρα της πήρε την κατηφόρα.
Από την μια δεν μπορούσε να αποβάλει τη δανέζικη προφορά της και παράλληλα, το υπερβολικό πάθος που έβγαζε στη κάμερα (όπως απαιτούσαν τα πρότυπα της εποχής στον βωβό κινηματογράφο) προκαλούσε κωμική εντύπωση στον ομιλούντα.
Η προσωπική ζωή
Η Νίλσεν κατά την εποχή της ακμής της, έκανε τρεις γάμους. Ύστερα από το διαζύγιο από τον άνδρα που την ανέδειξε στο σινεμά, παντρεύτηκε έναν εφοπλιστή και στη συνέχεια τον Ρώσο ηθοποιό Γκρίγκορι Χμάρα.
Ο τέταρτος όμως γάμος ήταν αυτός που θα κρατούσε μέχρι το τέλος.
«Θα μείνουμε μαζί μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος. Ερωτευθήκαμε και γνωρίσαμε την αληθινή αγάπη. Αλλά εγώ είχα μόνο μια και μεγαλύτερη αγάπη. Για την κόρη μου, που δυστυχώς πέθανε σε ηλικία 65 ετών», εξηγούσε σε φίλους και δημοσιογράφους η διάσημη ηθοποιός.
Το γαμήλιο ταξίδι
Μετά το γάμο, ακολούθησε γαμήλιο ταξίδι στα Κανάρια νησιά – δώρο σκανδιναβικού ταξιδιωτικού γραφείου. Η απότομη αλλαγή κλίματος, από τη χειμερινή Δανία στο καλοκαιρινό θέρετρο των Καναρίων Νήσων δεν εμπόδισε τη Νίλσεν, παρά την προχωρημένη της ηλικία. Αντιθέτως ο γαμπρός ήταν εκείνος που έπαθε τρακ. «Βρε αδερφέ», εξομολογήθηκε στον κολλητό του φίλο, «σε κάνει να φοβάσαι πολλά πράγματα, αν έχεις μείνει όπως εγώ 70 χρόνια χωρίς γυναίκα».
Η Άστα Νίλσεν πέθανε το 1972, σε ηλικία 90 ετών, δύο χρόνια μετά τον γάμο της.
Αντλήθηκε υλικό από το περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ»