Ένας ιδιοφυής αλλά κακότυχος συγγραφέας είναι παγιδευμένος στα αδιέξοδα και τους προβληματισμούς του. Αντιλαμβανόμενος ότι πλησιάζει την τρέλα αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή του και να αναζητήσει ένα πιο γαλήνιο μέρος.
Φεύγει λοιπόν από τη Βιέννη και περπατά ολομόναχος τα βουνά της Αλσατίας. Στόχος του είναι να φτάσει σε ένα απομονωμένο και απομακρυσμένο χωριό. Είχε ακούσει από ένα φίλο του ότι πρόκειται για ένα φιλήσυχο και ήρεμο τόπο όπου κατοικεί ένας φιλόξενος πάστορας με τη γυναίκα του.
Ο συγγραφέας εισβάλει στη ζωή τους καθώς ελπίζει πως θα του προσφέρουν ένα ήρεμο καταφύγιο.
Αυτοί ζουν έχοντας ως αυτοσκοπό την ευημερία της κοινότητας. Ο απρόσμενος επισκέπτης εκεί προσπαθεί να βρει την προσωπική του γαλήνη και να αποκτήσει ένα ρόλο.
Οι θεατές παρακολουθούν όλα όσα συμβαίνουν με την άφιξη του συγγραφέα στο σπίτι του πάστορα.
Βλέπουν τις σχέσεις που υπάρχουν και αναπτύσσονται μέσα στο σπίτι και κρίνουν τα ήθη, τον επαρχιωτισμό και τη θρησκευτικότητα που διέπουν την κοινότητα. Τελικά, θα διαπιστώσουν αν ο συγγραφέας θα νικήσει την τρέλα που προσπαθεί να τον κυριεύσει.
Λίγα λόγια για το έργο
Το θεατρικό έργο είναι μια αληθινή ιστορία που παρακολουθεί είκοσι ημέρες από τη ζωή του ποιητή Γιάκομπ Λεντς.
Πραγματεύεται την ανθρώπινη τρέλα και εξετάζει τον τρόπο και το ποσοστό που αυτή επηρεάζεται από το περιβάλλον, τις συναναστροφές με άλλους ανθρώπους και τις κοινωνικά εμπόδια. Ο Λεντς ήταν φίλος του Γκαίτε και υπήρξαν από τους πρωτεργάτες του λογοτεχνικού κινήματος Sturm ud Drag (Θύελλα και Ορμή) των αρχών της δεκαετίας του 1770.
Το κείμενο είναι του Γκέοργκ Μπύχνερ, ενός από τους σημαντικότερους Γερμανούς συγγραφείς του 19ου αιώνα. Πρόκειται για μια νουβέλα του 1835 που τελικά αποτέλεσε πρόδρομο του θεατρικού εξπρεσιονισμού και ξεπερνούσε κατά πολύ τα δεδομένα της εποχής της.
Ο Λεντς είναι το μόνο διήγημα του Μπίχνερ και έχει ταυτόχρονα στοιχεία και από το ρεαλισμό και από το ρομαντισμό.
Μολονότι δεν πήρε ποτέ την οριστική μορφή, θεωρείται μέχρι τις μέρες μας ως ένα από ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της κεντροευρωπαϊκής λογοτεχνίας και ξεχωρίζει για την «ποιητική του πυκνότητα».
Πολλά έχουν ειπωθεί για αυτό το έργο, που θεωρείται μια άριστη περιγραφή της σχιζοφρένειας.
Ταυτότητα της παράστασης
Πρωταγωνιστούν: Ζαχαρίας Ρόχας, Τέτη Σχοινάκη, Μιχάλης Αλικάκος, Νίκος Καραγιώργης, Νίκος Χαλατζίδης, Ειρήνη Καρπούζη
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 45 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λιβανός σε ελεύθερη θεατρική απόδοση της Ροζίτας Σώκου
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 19.00 Studio Κυψέλης (Σπετσοπούλας 9, Κυψέλη)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη». Γκαίτε, ο ποιητής που έκανε μόδα τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό στη Γερμανία
Αρχική CLIP TRIP