Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου, εκτός από την Κύπρο, διοργανώνονταν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας εκδηλώσεις για την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, με τους φοιτητές να είναι αυτοί οι οποίοι με τις κινητοποιήσεις τους έδιναν παλμό στις μεγάλες συγκεντρώσεις. Κάθε χρόνο, όμως, οι εκδηλώσεις μετατρέπονταν αναπόφευκτα σε αντικατοχικές διαμαρτυρίες.
Την 1η Απριλίου 1989 στη Θεσσαλονίκη, 200 περίπου φοιτητές, στην πλειοψηφία τους Κύπριοι, πραγματοποίησαν καθιστική εκδήλωση σε γνωστό δρόμο της πόλης στα πλαίσια των εορτασμών για τον αγώνα των Κυπρίων εναντίον των Άγγλων αποικιοκρατών. Σύντομα, όμως, η εκδήλωση πήρε τη μορφή της αντικατοχικής πορείας και οι φοιτητές κατευθύνθηκαν στο τουρκικό προξενείο.
Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, εννέα φοιτητές επιχείρησαν να εισέλθουν στο προξενείο σπάζοντας το κιγκλίδωμα στην πύλη του κτιρίου.
Άντρες της ελληνικής αστυνομίας και διπλωμάτες του τουρκικού προξενείου, συνέλαβαν τους φοιτητές πριν καταφέρουν να μπουν μέσα, με τους υπόλοιπους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των Τούρκων.
Ο 20χρονος φοιτητής στον ιστό
Μέσα στο εκρηκτικό σκηνικό και τη σύγχυση που είχε δημιουργηθεί, ένας 20χρονος φοιτητής, ο Κύπριος Γ.Κ., κατάφερε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό και μπήκε στο προξενείο.
Σε ανύποπτο χρόνο αναρριχήθηκε στον ιστό όπου κυμμάτιζε η τούρκικη σημαία και προσπάθησε να την κατεβάσει. Τότε ακούστηκαν 4 πυροβολισμοί μέσα από το προξενείο και επικράτησε πανικός.
Ο Γ.Κ, απτόητος συνέχισε το έργο του και κατάφερε με τα δόντια του να σκίσει την τούρκικη σημαία δαγκώνοντάς την.
Χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία ενός από τους συλληφθέντες, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Όπως ανέφερε στο περιοδικό «Ενημέρωση», όλα είχαν γίνει πολύ γρήγορα.
«Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο Γ.Κ., κατόρθωσε και μπήκε στον αυλόγυρο του προξενείου και σκαρφάλωσε στον ιστό με στόχο να κατεβάσει την τούρκικη σημαία, το σύμβολο της κατοχής και της βαρβαρότητας. Ακούστηκαν 4 πυροβολισμοί, αλλά ο Γ. συνέχισε το έργο του. Δεν ήταν εύκολο, καθώς δεν κρατούσε μαχαίρι η άλλο αιχμηρό αντικείμενο για να κόψει τη σημαία. Η τελευταία λύση, ήταν τα δόντια του. Δάγκωσε τη σημαία και σε κάποια φάση κρεμάστηκε κρατώντας μόνο με τα δόντια του το κόκκινο πανί…»
Αφού έσκισε τη σημαία, κατέβηκε από τον ιστό και συνελήφθη αμέσως από τους Τούρκους διπλωμάτες όπου και παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές, μαζί με τους υπόλοιπους συλληφθέντες.
Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, στη γύρω περιοχή οι συμπλοκές μαίνονταν ανάμεσα στους Έλληνες αστυνομικούς και τους φοιτητές, με τους τελευταίους να ζητούν επιτακτικά την απελευθέρωση των συμφοιτητών τους.
«Έτσι ένιωσα»
Ο Γ.Κ και οι υπόλοιποι συλληφθέντες κρατήθηκαν για ένα βράδυ στην αστυνομική διέυθυνση Θεσσαλονίκης και το επόμενο πρωί οδηγήθηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου κατηγορήθηκαν για «διατάραξη των σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη»
Μετά το επεισόδιο, ο τολμηρός φοιτητής είχε δηλώσει χαρακτηρηστικά στην ελληνική τηλεόραση σχετικά με το πρωτοφανές περιστατικό.
«Εκείνη τη στιγμή ένιωθα σαν να κατέβαζα την τουρκική σημαία από το δικό μου σπίτι, στον κατεχόμενο από τους Τούρκους Καραβά…»
Ο Γ.Κ. και οι υπόλοιποι φοιτητές μετά από μέρες αφέθηκαν ελεύθεροι. H άγνωστη σχεδόν αυτή ιστορία, ήταν σαν να προμήνυε τα τραγικά γεγονότα του 1996 με τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού από τον «υπουργό εργασίας» των κατεχομένων, όταν επιχείρησε να κατεβάσει την τούρκικη σημαία.
Πληροφορίες: Εκδόσεις «Εν Τύποις»
Διαβάστε επίσης: Τρούμαν, Στάλιν και Τσόρτσιλ το επίτιμο προεδρείο της πρωτομαγιάτικης πορείας στη Θεσσαλονίκη το 1945. Ήταν ο πρώτος εορτασμός από την εποχή του Μεταξά…