Αποκαλείται «Πομπηία της Ανατολής» και είναι η περιοχή Lajia της Κεντρικής Κίνας όπου ανακαλύφθηκαν ανθρώπινοι σκελετοί σε στάσεις που φανερώνουν τον πανικό, λίγο πριν από τον θάνατο.
Ο άριστα καλοδιατηρημένος αρχαιολογικός χώρος αποτυπώνει την εικόνα των ανθρώπων που προσπαθούν να σώσουν τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια του τρομακτικού σεισμού που εκτιμάται ότι έγινε το 2000 πΧ.
Οι αρχαιολόγοι που συγκρίνουν την καταστροφή με την Πομπηία, εκτιμούν ότι οι κάτοικοι της περιοχής θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης μετά από τον σεισμό και ενδεχομένως τις πλημμύρες του Κίτρινου Ποταμού που αφάνισαν ολόκληρο τον οικισμό.
Σε σπίτι όπου πιστεύεται ότι οι κάτοικοι μπήκαν για να βρουν καταφύγιο, βρέθηκε ο σκελετός μιας μητέρας που είχε αγκαλιάσει το παιδί της για να το προστατεύσει.
Η μητέρα είναι γονατιστή. Ακουμπισμένη σε ένα τοίχο, κρατάει το παιδί στην αγκαλιά της και κοιτάζει προς τα πάνω.
Άλλοι δύο σκελετοί βρέθηκαν αγκαλιασμένοι και ξαπλωμένοι στο έδαφος.
Σε άλλο σημείο εντοπίστηκαν οι σκελετοί δύο παιδιών δίπλα σε έναν ενήλικα, όλοι τους ακουμπισμένοι σε τοίχο.
Οι σκελετοί είναι καλά διατηρημένοι και εκτίθενται στο μουσείο του αρχαιολογικού χώρου της Lajia, της περιοχής που ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο χώρο ανασκαφής στην Κίνα και έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία καθώς περιέχει στοιχεία του πολιτισμού της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού που άκμασε στην ανώτερη περιοχή του Κίτρινου Ποταμού.
Εκτός από τους σκελετούς βρέθηκαν και αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως μαχαίρια και καθρέφτες.