Διαφημιστική καταχώρηση

 

ΔΡ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ*

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών στη Διατροφολογία – Διαιτολογία, όπου συνδυάζει τόσο θεωρητική διδασκαλία όσο και πρακτική άσκηση. Σημείο αναφοράς είναι ότι πέραν της ακαδημαϊκής αναγνώρισης, το πρόγραμμα διαθέτει και επαγγελματική αναγνώριση, αφού οι απόφοιτοί του μπορούν να εγγραφούν στο Συμβούλιο Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων και Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανήκει στον Διεθνή Πανεπιστημιακό Οργανισμό Laureate International Universities. Ο διεθνής αυτός Οργανισμός αποτελείται από 80 Πανεπιστήμια που λειτουργούν σε 28 χώρες με σύνολο 1,000,000 φοιτητές.

–        Η απόκτηση τίτλου σπουδών από το Πανεπιστήμιό σας τυγχάνει αναγνώρισης στο εξωτερικό όπως στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες; 

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι αναγνωρισμένο από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρέχει πλήρως αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών. Τυγχάνει να είναι το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο το οποίο αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα από το ΔΟΑΤΑΠ. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο υπέγραψε πληθώρα μνημονίων συνεργασίας με όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια της Ελλάδας και σημαντικά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αξιοσημείωτο αποτελεί και το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το πρώτο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα στο οποίο έχει απονεμηθεί η ανώτατη διάκριση ECTS Label από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το γεγονός ότι ανήκει στον Διεθνή Πανεπιστημιακό Οργανισμό, Laureate International Universities, εξασφαλίζει στον φοιτητή, τον ποιοτικό έλεγχο ενός διεθνούς οργανισμού.

–        Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου όσον αφορά στις σπουδές στη διατροφολογία-διαιτολογία; 

Το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου συμβαδίζει με τις ανάγκες της ευρωπαϊκής κοινωνίας σε θέματα διατροφής-διαιτολογίας, στους τομείς της δημόσιας υγείας, της βιομηχανίας τροφίμων, του αθλητισμού και άλλα.  Η ακαδημαϊκή και πρακτική εκπαίδευση είναι βασισμένη σε παρόμοια, διεθνή αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών και πληροί τις απαιτήσεις των επαγγελματικών σωμάτων και συνδέσμων του εξωτερικού όπως, το European Federation of the Association of Dieticians (EFAD), το Academy of  Nutrition and Dietetics των Ηνωμένων Πολιτειών και το Health and Care Professions Council (HCPC) του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να εργοδοτηθούν τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Κύριο συστατικό της επιτυχίας του προγράμματος οφείλεται, επίσης, ότι τόσο το διδακτικό προσωπικό όσο και οι φοιτητές συμμετέχουν σε επιχορηγημένα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και άλλες ακαδημαϊκές δραστηριότητες, κάτι το οποίο προσδίδει σε αυτό προστιθέμενη ακαδημαϊκή αξία καθώς επίσης διευρύνει τη γνώση στον τομέα της διατροφής και διαιτολογίας. Να τονίσω, βέβαια, ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο πρωτοστάτησε προσφέροντας πανεπιστημιακό πτυχίο στον κλάδο Διατροφής – Διαιτολογίας στην Κύπρο, στην ελληνική γλώσσα. Το ακαδημαϊκό επίπεδο σπουδών συμπληρώνεται με την εμπειρία στην οργάνωση και διαχείριση προγραμμάτων σπουδών, τα οποία πέραν της θεωρητικής και εργαστηριακής διδασκαλίας διαθέτουν και πρακτική εξάσκηση, σε ένα ευρύ πλαίσιο βιομηχανικών εφαρμογών. Το συγκεκριμένο στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την άρτια ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των αποφοίτων του προγράμματος  «Διατροφολογία-Διαιτολογία», και την επιτυχή διασύνδεσή τους με τη βιομηχανία, κάτι το οποίο συμβάλλει τα μέγιστα στη μελλοντική επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Λέκτορας Διατροφής/Διαιτολογίας, Δρ Χριστιάνα Φιλίππου
Λέκτορας Διατροφής/Διαιτολογίας, Δρ Χριστιάνα Φιλίππου

–        Ποιες είναι οι ποιοτικές διαφορές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, σε σχέση με τα αντίστοιχα πτυχία; 

Αρχικά, αξίζει να τονίσουμε ότι οι απόφοιτοι του προγράμματος «Διατροφολογία-Διαιτολογία» θα θεωρούνται απόφοιτοι ενός αναγνωρισμένου πανεπιστημιακού Ιδρύματος του διεθνούς δικτύου πανεπιστημίων της Laureate International Universities, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις όπου αντίστοιχοι τίτλοι προσφέρονται από ιδρύματα μη πανεπιστημιακού επιπέδου.

Με την ολοκλήρωση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, οι απόφοιτοι μπορούν να ασκήσουν συνδυαστικά το επάγγελμα του Διαιτολόγου/Διατροφολόγου  σε διάφορους τομείς, όπως στη βιομηχανία, στην κοινότητα, σε νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα και άλλες υποδομές.

Στις πλείστες των περιπτώσεων η συνδυαστική εξάσκηση του επαγγέλματος εξασφαλίζεται μόνο όταν οι υποψήφιοι αποκτήσουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, συνεπώς αυτό παρέχει ένα προβάδισμα στους αποφοίτους μας, αφού με το πτυχίο θα είναι σε θέση να ασκήσουν τόσο το επάγγελμα του διατροφολόγου αλλά και του διαιτολόγου χωρίς περαιτέρω φοίτηση. Επιπρόσθετα, το πανεπιστήμιό μας έχει καθιερώσει και εφαρμόζει σχολαστικά το θεσμό του προσωπικού συμβούλου, μέσω του οποίου φοιτητές μας λαμβάνουν συνεχή στήριξη σε κάθε τους βήμα από το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος.

–        Πείτε μας ενδεικτικά, κάποια από τα μαθήματα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα  

Είναι ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών που περιλαμβάνει μαθήματα όπως για παράδειγμα «Διατροφική Αξιολόγηση», «Διατροφή, Άσκηση και Αθλητισμός», «Χημεία Τροφίμων», «Επίκαιρα Θέματα Διατροφής», «Διατροφική Αγωγή». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, για μια ολοκληρωμένη εικόνα του προγράμματος. Ακόμη ένα σημείο που διαφοροποιεί τη φοίτηση στο πρόγραμμα «Διατροφή-Διαιτολογία» στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ότι διαθέτουμε ίσως το πιο ολοκληρωμένο και άρτιο Τμήμα Επιστημών Υγείας, κάτι το οποίο επενεργεί θετικά στην προσφορά του πτυχίου της Διατροφής-Διαιτολογίας, μιας και συμπληρώνεται από άλλα συναφή προγράμματα όπως Βιολογικές Επιστήμες, Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή και άλλα.

        Ποια είναι τα επαγγελματικά πεδία απασχόλησης για ένα πτυχιούχο διατροφολόγο-διαιτολόγο; 

Στρατηγικός στόχος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι η σύνδεση ενός ισχυρού πανεπιστημιακού πτυχίου με την αγορά εργασίας. Οι πτυχιούχοι του κλάδου μπορούν να απασχοληθούν επαγγελματικά στη δημόσια και ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη, όπως Νοσοκομεία, Κλινικές, Κέντρα Υγείας, περιφερειακά Ιατρεία, σε κοινότητες όπως παιδικοί σταθμοί, γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ιατρικά κέντρα Δήμων, κατασκηνώσεις, σε αθλητικές ομοσπονδίες, αθλητικούς συλλόγους και γυμναστήρια, στη Βιομηχανία τροφίμων και σκευασμάτων τροφίμων, σε μονάδες μαζικής εστίασης, στη Δημοτική, Μέση και Ανώτατη εκπαίδευση, σε ερευνητικά κέντρα και ερευνητικά ινστιτούτα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

  • Πώς μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες;  

Μπορείτε να μας βρείτε καλύτερα στην ιστοσελίδα μας στο http://www.euc.ac.cy

Θα χαρούμε ιδιαιτέρως να σας φανούμε χρήσιμοι. Για κάθε απορία μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών τηλ. 00357 – 22713000 ή email:[email protected]

 

 

* Λέκτορας Διατροφής/Διαιτολογίας

Επιστημονικός Συνεργάτης

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here