Ένα βίντεο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με αφορμή τη συμπλήρωση 71 χρόνων από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, αποτυπώνει τον όλεθρο και τις πρώτες στιγμές μετά τον βομβαρδισμό.
Όπως μεταδίδει το ιαπωνικό ενημερωτικό δίκτυο, The Asahi Shimbun, για πρώτη φορά έχουμε εικόνες από το χάος που άφησαν πίσω τους οι δύο βομβαρδισμοί στις δύο ιαπωνικές πόλεις.
Κάλεσμα για πυρηνικό αφοπλισμό
Οι Ιάπωνες τίμησαν άλλωστε σήμερα τα 71 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, με τον δήμαρχο της πόλης να καλεί τη διεθνή κοινότητα να απαγορεύσει τα πυρηνικά όπλα.
Η τελετή στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων έγινε λίγους μήνες μετά την ιστορική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη Χιροσίμα.
Στις 6 Αυγούστου 1945, στις 8.15, τοπική ώρα, το Enola Gay, ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-29, έριξε στη Χιροσίμα την ατομική βόμβα «Little Boy». Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αποτεφρώθηκε καθώς με την έκρηξη η θερμοκρασία έφτασε τους 4.000 βαθμούς Κελσίου. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν ακαριαία. Άλλοι υπέκυψαν αργότερα, ακόμη και μήνες ή χρόνια μετά, από τα εγκαύματα που είχαν υποστεί και από τις ασθένειες που τους προκάλεσε η ραδιενέργεια. Συνολικά ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στις 140.000 χιλιάδες.
Τρεις ημέρες μετά τη Χιροσίμα, μια δεύτερη ατομική βόμβα έπληξε το Ναγκασάκι. Στις 15 Αυγούστου η Ιαπωνία συνθηκολόγησε.
Σήμερα, περίπου 50.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και εκπρόσωποι από δεκάδες χώρες τήρησαν ενός λεπτού σιγή στις 8.15, στη μνήμη των θυμάτων. Στη σεμνή τελετή που ακολούθησε ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι υπενθύμισε στην ομιλία του την πρόσφατη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό αποτελεί «την απόδειξη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συμμερίζεται τη βαθύτατη επιθυμία» της πόλης του «να μην ανεχτεί το απόλυτο κακό». Ζήτησε επίσης από όλον τον κόσμο να ληφθούν μέτρα για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων τα οποία χαρακτήρισε «βαρβαρότητα ακραίας μορφής».
Ο πρωθυπουργός, μετά την κατάθεση στεφάνων, επανέλαβε ότι το Τόκιο θα συνεχίσει να εργάζεται για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά. «Είμαι πεπεισμένος ότι (η επίσκεψη του Ομπάμα) έφερε μεγάλες ελπίδες στην Ιαπωνία, στον κόσμο και ιδιαίτερα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι», είπε.
Τον Μάιο, όταν επισκέφθηκε τη Χιροσίμα, ο Ομπάμα έσφιξε το χέρι ενός επιζώντα και αγκάλιασε έναν άλλον. «Πριν από 71 χρόνια ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό και ο κόσμος άλλαξε», είπε στην ομιλία του. Ωστόσο, δεν ζήτησε επισήμως συγγνώμη και δεν θέλησε να πάρει θέση σχετικά με την απόφαση που έλαβε εκείνη την εποχή ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν.
Πολλοί στην Ιαπωνία θεωρούν την καταστροφή των δύο πόλεων έγκλημα πολέμου, ωστόσο πολλοί Αμερικανοί θεωρούν ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί επέσπευσαν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με αποτέλεσμα να σωθούν πολλές άλλες ζωές.
Διαβάστε επίσης στο news247: Τραγωδία στη Γαλλία: 13 νεκροί από φωτιά που προκλήθηκε από τα κεριά της τούρτας