Είναι ένα χωριό που παραμένει ανέγγιχτο στον χρόνο. Δημιουργήθηκε τον 14ο αιώνα από Γενουάτες για να προφυλάξει τους κατοίκους από τους πειρατές. Είναι οχυρωμένο και περιβάλλεται από αμυντικό τείχος. Χτίστηκε στην καρδιά του πιο εύφορου κάμπου του νησιού και αποτελείται από λιθόκτιστα κτίρια, στενά δρομάκια, καμάρες και δεκάδες εκκλησίες.
Ο λόγος για την Καλαμωτή, το διάσημο μαστιχοχώρι της Χίου που είναι από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά χωριά του νησιού. Κατά μια εκδοχή πήρε το όνομά της από ένα κόσμημα που συμπλήρωνε τη χιώτικη ενδυμασία και κατά μια δεύτερη εκδοχή από τα καλαμένια πλέγματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για την καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα.
Δημιουργήθηκε σε αθέατο σημείο προκειμένου να γλιτώσουν οι κάτοικοι από τις επιδρομές των πειρατών, που επιτίθεντο τον Μεσαίωνα στη Χίο. Κατασκεύασαν έναν εξωτερικό τοίχο χωρίς παράθυρα και τέσσερις κυκλικούς πύργους, ενώ υπήρχαν μόλις δύο είσοδοι στο χωριό. Σε δύο λόφους οικοδόμησαν βίγλες απ’ όπου έλεγχαν τον θαλάσσιο χώρο. Το 1566 οι Τούρκοι κατέλαβαν το χωριό και και η εκμετάλλευση της μαστίχας πέρασε στα χέρια των Οθωμανών. Η Χίος απελευθερώθηκε το 1912, ενώ καταλήφθηκε ξανά από τους Γερμανούς κατά την κατοχή.
Η κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν γεωργία, καθώς παρήγαγαν μαστίχα, ελαιόλαδο, δημητριακά, βαμβάκι, γλυκάνισο, σύκα και αμύγδαλα.
Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του νησιού.
Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στα λιθόκτιστα δρομάκια, κάτω από καμάρες και να «ταξιδέψουν» πίσω στον χρόνο.
Σε κοντινή απόσταση υπάρχει η πανέμορφη αμμουδερή παραλία της Κώμης, η παραλία «Της γριάς ο φούρνος» και ο «Λιλικάς».
Δείτε από ψηλά την πανέμορφη Καλαμωτή:
Διαβάστε επίσης: Ποιο ήταν το «παλικάρι» που μετέφερε εφόδια στη Χίο που υπέφερε στην κατοχή; Η τριπλή επίθεση και ο βομβαρδισμός του πλοίου από βρετανικά αεροσκάφη