Στις 24 Απριλίου 2004 τέθηκε στην Κύπρο σε δύο χωριστά δημοψηφίσματα το Σχέδιο Ανάν, το τελικό απο μια σειρά σχεδίων του τότε Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, για τη λύση του Κυπριακού.
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κλήθηκαν να πάρουν μια ιστορική απόφαση για το νησί, η οποία θα επανακαθόριζε τη θέση της Κύπρου στη διεθνή σκηνή την επαύριο του δημοψηφίσματος. Ένα χρόνο νωρίτερα, στις 16 Απριλίου 2003 υπογράφτηκε στην Αθήνα η συνθήκη προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.
Το σχέδιο Ανάν στην αρχική του μορφή παρουσιάστηκε απο τον ΟΗΕ στον τότε Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στις 11 Νοεμβρίου 2002.
Τον Δεκέμβριο του 2002 οι δύο πλευρές έκαναν εισηγήσεις επί του σχεδίου και μετά απο διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ κατέληξαν στη δεύτερη εκδοχή του σχεδίου στις 10 Δεκεμβρίου.
Ύστερα απο σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και τελικά αποδεχόμενες την επιδιαιτησία, αποφασίστηκε η διεξαγωγή του ιστορικού δημοψηφίσματος για τις 24 Απριλίου 2004.
Εν τω μεταξύ, τον Δεκέμβριο του 2003 «πρωθυπουργός» στα κατεχόμενα εξελέγη ο Μεχμέτ Αλι Ταλάτ και εκλεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απο τον Φεβρουάριο του 2003 ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος.
Το εκκωφαντικό «όχι» των Ε/Κ και το «ναι» των Τ/Κ
Το βράδυ της 24ης Απριλίου 2004 τα αποτελέσματα έκαναν το γύρο του κόσμου. Το 75,83% των Ελληνοκύπριων καταψήφισε το Σχέδιο Ανάν, ενώ υπέρ τάχθηκε μόλις το 24,17%.
Αντίθετα, αίσθηση προκάλεσε το αποτέλεσμα της κάλπης στο Βόρειο τμήμα του νησιού, καθώς με ποσοστό 64,91%, οι Τουρκοκύπριοι τάχθηκαν υπέρ της πρότασης λύσης του πρώην Γ.Γ του ΟΗΕ. Το σχέδιο καταψήφισε το 35,01% των Τ/Κ.
Με δάκρυα στα μάτια. Το ιστορικό διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου
Ο τότε Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά από τα τυπικά της συμφωνίας για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, είχε ταχθεί ανοιχτά εναντίον του Σχεδίου Ανάν.
Στις 7 Απριλίου 2004, με διάγγελμά του καλούσε τους Ελληνοκύπριους να απορρίψουν το συγκεκριμένο σχέδιο στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.
Με έκδηλη τη συγκίνηση στο πρόσωπό του και με δάκρυα στα μάτια, είπε μεταξύ άλλων στο ιστορικό διάγγελμα:
«Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Στις 24 Απριλίου θα τοποθετηθείτε με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Θα αποφασίσετε για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Για τη γενιά μας, αλλά και τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς.Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας.
Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα.
Ότι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση.
Ότι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας.
Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη.
Ελληνικέ κυπριακέ λαέ,
Στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ.
Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν.
Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ.
Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας, σε καλώ να μην υποθηκεύσεις το μέλλον στην πολιτική βούληση της Τουρκίας. Να προασπιστείς την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ΟΧΙ στη κατάλυσή της. Να συστρατευτείς για μια νέα πιο ελπιδοφόρα πορεία επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καλή Ανάσταση σε όλους!».
Δείτε ολόκληρο το διάγγελμα της 7ης Απριλίου 2004
Διαβάστε επίσης: Στο Λονδίνο τον φώναζαν Τάζο και οι συγκάτοικοί του έγιναν κορυφαίοι πολιτικοί. Ο ίδιος έγινε ο πρόεδρος και υπέγραψε για την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ…