Στη φωτογραφία, ο Αδόλφος Χίτλερ ποζάρει με κοντό παντελονάκι, παραλλαγή της παραδοσιακής φορεσιάς της Βαυαρίας, «λέντερχοσεν» και κάλτσες που φτάνουν λίγο κάτω από το ύψος του γονάτου. Τα χέρια του ακουμπούν στη μέση του και ο ίδιος γέρνει το σώμα του στον κορμό ενός δέντρου.
Με βλέμμα απλανές, ο Φύρερ μοιάζει περισσότερο με καρτούν παρά με τον ηγέτη του Γ΄Ράιχ. Αν και η συγκεκριμένη φωτογραφία, όπως και μια σειρά παρόμοιων φωτογραφιών δημοσιεύτηκαν αρχικά σε γερμανικό προπαγανδιστικό περιοδικό της εποχής, ο Χίτλερ στη συνέχεια απαίτησε να τις αποσύρουν, επειδή, όπως πίστευε ο ίδιος δεν τον κολάκευαν καθόλου. Παρόλα αυτά, ένας Βρετανός στρατιώτης κατάφερε να βρει ένα αντίτυπο του περιοδικού και λίγους μήνες μετά το τέλος του πολέμου, οι φωτογραφίες δόθηκαν για άλλη μια φορά στη δημοσιότητα.
Ο  Χίτλερ προβάρει την ομιλία του μπροστά από έναν καθρέφτη
 Οι φωτογραφίες που «υποβάθμιζαν την αξιοπρέπεια» του Χίτλερ

Το 1925 , ο προσωπικός φωτογράφος του Αδόλφου Χίτλερ, Χάινριχ Χόφμαν, τράβηξε μια σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών οι οποίες έδειχναν τον δικτάτορα να προβάρει τις ομιλίες.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν μετά την εννιάμηνη φυλάκιση του Φύρερ, κατά τη διάρκεια της οποίας έγραψε και το αυτοβιογραφικό βιβλίο του, «ο Αγών μου».
Ο Χίτλερ, πόζαρε μπροστά στον φακό του Χόφμαν, κάνοντας παράξενες χειρονομίες και περίεργους μορφασμούς, ενώ ταυτόχρονα έκανε πρόβα την ομιλία που είχε μαγνητοφωνήσει και επρόκειτο να εκφωνήσει τις επόμενες ημέρες υπό την παρουσία του γερμανικού κοινού.

Ο Χίτλερ ανάγκαζε τον Χόφμαν να τον φωτογραφίζει όσο εκείνος έπαιρνε πόζες για την επικείμενη δημόσια ομιλία του

Στη συνέχεια θα έβλεπε ποιες χειρονομίες του άρεσαν περισσότερο, ώστε να τις ενσωματώσει στους περίφημους δημόσιους λόγους.
Τα αποτελέσματα, όμως, δεν του άρεσαν καθόλου, γιατί θεώρησε ότι του «υποβάθμιζαν την αξιοπρέπεια» και ζήτησε από τον Χόφμαν να κάψει όλα τα αρνητικά του φωτογραφικού φιλμ.
Ο φωτογράφος δεν υπάκουσε στην εντολή του Φύρερ και κράτησε τα αρνητικά. Το 1955 οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στα απομνημονεύματα του Χόφμαν υπό τον τίτλο «Ο Χίτλερ ήταν φίλος μου».

Ο Χόφμαν κράτησε τα αρνητικά και δημοσίευσε τις φωτογραφίες μαζί με τα απομνημονεύματα του 1955. Πέθανε το 1957 σε ηλικία 72 ετών

Ο ιστορικός Ρότζερ Μουρχάουζ, που έγραψε το εισαγωγικό σημείωμα για το βιβλίο του φωτογράφου ανέφερε πως ήταν απόλυτα λογική μια τέτοια κίνηση από τον Χίτλερ, ο οποίος ανησυχούσε πολύ για τη δημόσια εικόνα του.
«Αν και σήμερα η εικόνα του Χίτλερ μοιάζει κωμικοτραγική, ο ίδιος δούλεψε πάρα πολύ για να πείσει τους ακροατές του ότι αυτός ήταν μονόδρομος για το μεγαλείο της Γερμανίας. Πειραματίστηκε πολύ με την εικόνα και χρησιμοποίησε τον Χόφμαν ως σύμβουλό του, χωρίς να θελήσει ποτέ να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες του», έγραψε μεταξύ άλλων ο ιστορικός.

Πριν από ένα σημαντικό λόγο, πρόβαρε τις κινήσεις του και τους μορφασμούς που θα έκανε για να πείσει το γερμανικό κοινό
Τα ρούχα «πανοπλία» του Χίτλερ

Το 2015, η ειδική σε θέματα μόδας, Έσθερ Ζίντερχαουφ, προσέγγισε με έναν διαφορετικό τρόπο την ανησυχία του Χίτλερ για τη δημόσια εικόνα του.
Η Ζίντερχαουφ θεώρησε ότι από εκεί πήγαζε και η εμμονή του Χίτλερ να φοράει σε κάθε επίσημη και μη έξοδό την γκριζοπράσινη στολή με τα αυστηρά κοψίματα και τις στρατιωτικές λεπτομέρειες.

Ο Χίτλερ ανησυχούσε πολύ για τη δημόσια εικόνα του

Ο Αδόλφος Χίτλερ πειραματίστηκε με την γκαρνταρόμπα του πριν από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν όμως τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 1939, ο Χίτλερ «δεν επιθυμούσε να τον μνημονεύουν ούτε ως Αυστριακό ούτε ως Βαυαρό, αλλά ως ηγέτη ολόκληρης της Γερμανικής Αυτοκρατορίας», δήλωσε η Ζίντερχαουφ.
Από το 1933 και μετά τα ρούχα δρούσαν ως πανοπλία για τον Χίτλερ, δεδομένου ότι τα παιδικά του χρόνια ήταν πολύ φτωχικά.
Η Ζίντερχάουφ ανέφερε επίσης ότι το παλτό ήταν ένα πολύ σημαντικό ρούχο για τον Ναζί δικτάτορα, καθώς ήταν και το πρώτο ρούχο που αγόρασε με την περιουσία των γονιών του.

Ο Αδόλφος Χίτλερ πειραματίστηκε την γκαρνταρόμπα του πριν από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Ταυτόχρονα, στις πρώτες φωτογραφίες του Χίτλερ που έβγαλε ο Χόφμαν, φορούσε το παλτό του.
Ο Χίτλερ, συχνά κυκλοφορούσε και με ένα δερμάτινο λουρί, το οποίο τοποθετούσε κοντά στους γοφούς του.
Σύμφωνα με την ειδική σε θέματα μόδας, με αυτόν τον τρόπο έδειχνε την «απτή απόδειξη της απόφασής του να εξορκίσει ότι πίστευε ότι ήταν μιαρό σε αυτόν το κόσμο».

O Χίτλερ «δεν επιθυμούσε να τον μνημονεύουν ούτε ως Αυστριακό ούτε ως Βαυαρό, αλλά ως ηγέτη ολόκληρης της Γερμανικής Αυτοκρατορίας», δήλωσε η Ζίντερχαουφ.

(φωτογραφίες: HEINRICH HOFFMANN/KEYSTONE FEATURES/GETTY IMAGES)

 

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Οι γυμνές φωτογραφίες που πίστευαν ότι ήταν της ερωμένης του Χίτλερ, επειδή διέταξε έναν στρατιώτη να θάψει το φιλμ και αργότερα τον σκότωσε. Ήταν η αδελφή της Μπράουν… 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here