«Υia Sas Greece. Ο διαστημικός σταθμός θα είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού» έγραψε χθες  ο Ιταλός αστροναύτης Ignazio Magnani και στις 22:22 ένα φως με καθορισμένη τροχιά διέσχισε τον αττικό ουρανό. Ο Ιταλός αστροναύτης τους περασμένους μήνες είχε ανεβάσει στο λογαριασμό του μια ακόμα εκπληκτική φωτογραφία πάνω από την Ελλάδα, γράφοντας «Υia sas Crete”

Η χθεσινή ανάρτηση του Ignazio Magnani στο twitter
Η χθεσινή ανάρτηση του Ignazio Magnani στο twitter
Δείτε μια λήψη από ταράτσα στο κέντρο της Αθήνας. Το ιπτάμενο αντικείμενο που περνά με μεγάλη ταχύτητα από τον ουρανό είναι  ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (International Space Station – ISS):

 

Ο Διαστημικός Σταθμός μαζί με το διαστημικό λεωφορείο στ απόσταση 350 χλμ. από την επιφάνεια της Γης Credits: NASA/ESA
Ο Διαστημικός Σταθμός μαζί με το διαστημικό λεωφορείο σε απόσταση 350 χλμ. από την επιφάνεια της Γης
φωτογραφία: NASA/ESA

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Διαστημικός σταθμός πραγματοποιεί 16 περιστροφές και η κάθε μία από αυτές διαρκεί 90 λεπτά. Σε αυτόν τον χρόνο, οι αστροναύτες περνούν τα 45’ στο φως της ημέρας και 45’ στο σκοτάδι. Συνολικά παρατηρούν 16 φορές την ανατολή και τη δύση του ηλίου.
Η πρώτη φορά που τέθηκε σε λειτουργία ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ήταν το 1998 και δύο χρόνια αργότερα, επανδρώθηκε με τους πρώτους αστροναύτες.

Εκπαίδευση αστροναυτών

Για να ζήσουν οι αστροναύτες στον Διαστημικό σταθμό ξεκινούν να εκπαιδεύονται τρία χρόνια πριν την αποστολή τους, η οποία διαρκεί συνήθως έξι μήνες.
Τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν είναι η λειτουργία των συστημάτων του σταθμού και του ρομποτικού βραχίονα, που είναι συνδεδεμένος με τον σταθμό και βοηθά στη μεταφορά φορτίου εντός και εκτός της ατράκτου. Μαθαίνουν πώς να βαδίζουν στο διάστημα και πώς να εργάζονται στην απουσία της βαρύτητας.

Κατά την εκτόξευση τους με το διαστημικό λεωφορείο βιώνουν μέσα σε οκτώμισι λεπτά την απότομη μετάβαση από τα 0 χλμ. στα 28.000 χλμ. Η επιτάχυνση της ταχύτητας δυσκολεύει την αναπνοή τους και όπως έχουν περιγράψει: νιώθουν το βάρος «ενός γιγάντιου γορίλα» στο στήθος τους και αμέσως μετά αισθάνονται ανάλαφροι.

Σε ερωτήσεις που έχουν θέσει οι μαθητές στους αστροναύτες στο επίσημο site της Νasa για το αν φοβούνται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, χρησιμοποίησαν τα λόγια ενός έμπειρου αστροναύτη, που είχε πει «Αν δεν αισθάνεσαι έστω λίγο φόβο, δεν ξέρεις τι συμβαίνει».

Ο Αστροναύτης Stephen K. Robinson κινείται πάνω στον ρομποτικό βραχίονα που είναι συνδεδεμένος με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 3 Αυγούστου 2005 φωτογραφία: Nasa
Ο Αστροναύτης Stephen K. Robinson κινείται πάνω στον ρομποτικό βραχίονα που είναι συνδεδεμένος με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 3 Αυγούστου 2005 (φωτογραφία: Nasa)

Η καθημερινότητα στο διάστημα

Οι αστροναύτες φροντίζουν τη συντήρηση του αεροσκάφους αλλά και της φυσική τους κατάσταση, κάνοντας καθημερινά δύο ώρες γυμναστική.
Μια από τις πιο δύσκολες στιγμές είναι όταν φορούν τη στολή τους και εργάζονται εκτός του σταθμού, πάνω στο ρομποτικό βραχίονα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στον διαστημικό σταθμό, ασχολούνται κυρίως με ερευνητικά πειράματα.
Το καθημερινό τους διατροφολόγιο αποτελείται από ήδη μαγειρεμένα φαγητά, τα οποία έχουν συσκευαστεί με τρόπο κατά τον οποίο έχει αφαιρεθεί ο αέρας και το νερό. Όταν θέλουν να φάνε, προσθέτουν λίγο νερό και το ζεσταίνουν.

Ο Ron Garan είπε ότι το να αναπολεί τη Γη ήταν μία από τις αγαπημένες του ασχολίες αποστολής 27 και 28. Credits: NASA
Ο Ron Garan είπε ότι το να αναπολεί τη Γη ήταν μία από τις αγαπημένες του ασχολίες αποστολής 27 και 28.
φωτογραφία: NASA

Για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα και να παραμείνουν ακίνητοι χωρίς να αιωρούνται, δένουν τα πόδια τους με λουριά. Δεν χρησιμοποιούν καζανάκι, καθώς οι τουαλέτες του διαστημικού σταθμού λειτουργούν με ένα σύστημα αναρρόφησης.
Στον ελεύθερο χρόνο τους ζητάνε από τους ελεγκτές της αποστολής, που βρίσκονται στο έδαφος να τους στείλουν τηλεοπτικό πρόγραμμα ή ταινία για να παρακολουθήσουν ή διαβάζουν βιβλία και σερφάρουν στο διαδίκτυο, ανεβάζοντας μοναδικές φωτογραφίες με τη γη.
Παλαιότερα η επικοινωνία με τους συγγενείς τους ήταν δύσκολη, αλλά πλέον μπορούν να στέλνουν e-mail και να παίρνουν τηλέφωνα μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το διαστημικό σκάφος Soyuz TMA-20 προσγειώνεται σε μία απομακρυσμένη περιοχή νοτιοανατολικά της πόλης Zhezkazgan στο Καζακστάν στις 24 Μαΐου του 2011 μετά από 5 μήνες επάνω στον Διαστημικό Σταθμό. φωτογραφία: Nasa
Το διαστημικό σκάφος Soyuz TMA-20 προσγειώνεται σε μία απομακρυσμένη περιοχή νοτιοανατολικά της πόλης Zhezkazgan στο Καζακστάν στις 24 Μαΐου του 2011 μετά από 5 μήνες στον Διαστημικό Σταθμό. φωτογραφία: Nasa

Επιστροφή στη γη

Όταν η αποστολή τους ολοκληρώνεται, ξεκινούν οι προετοιμασίες της επιστροφής. Πριν επιβιβαστούν στην κάψουλα, ζητούν από τους συναδέλφους που τους περιμένουν στη γη, τι θέλουν να έχουν μόλις επιστρέψουν. Οι περισσότεροι ζητούν φρούτα και λαχανικά.
Η κάψουλα Soyuz που τους μεταφέρει χτυπά την ατμόσφαιρα με ταχύτητα άνω των 27.000 χλμ/ώρα και το ταξίδι διαρκεί περίπου 25 λεπτά.
Όταν φτάνει σε υψόμετρο 10,7 χλμ. μια σειρά από αλεξίπτωτα επιβραδύνουν το Soyuz μέχρι τα πέντε χιλιόμετρα την ώρα και ένα δευτερόλεπτο πριν την προσεδάφιση, δύο πυραυλοκινητήρες ενεργοποιούνται και επιβραδύνουν την προσγείωση.
00004e25_medium

Οι αστροναύτες που επιστρέφουν από τον διαστημικό σταθμό στη γη, συνδράμουν από το έδαφος στον σχεδιασμό και την εκτέλεση άλλων αποστολών. Πλέον είναι εκείνοι που επικοινωνούν με τους αστροναύτες που βρίσκονται στο διάστημα βοηθώντας τους στην ανάπτυξη των πειραμάτων και στην εκτέλεση ρομποτικών ενεργειών.

Δείτε ένα βίντεο με αστροναύτες που επιστρέφουν στη γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Selas-by-Reid-Wiseman-700x463ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Η διαστημική φωτογραφία με το Σέλας που τράβηξε o αστροναύτης Reid Wiseman κάνει τον γύρο του κόσμου. Στον Μεσαίωνα η εκκλησία έλεγε ότι είναι προμήνυμα κακού

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here