ΠΗΓΗ: ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ, RICK BEYER, EΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Στις 9 Δεκεμβρίου 1968 ο Νταγκ ‘Ενγκελμπαρτ αποκάλυψε την επαναστατική νέα εφέυρεσή του: τον «Ενδείκτη θέσης Χ-Υ για σύστημα οθόνης». Ή όπως προτιμούσαν να αποκαλούν αυτός και η ομάδα του τη νέα τους ξύλινη κατασκευή, το «ποντίκι».
Επί χρόνια ο Ενγκελμπαρτ σκεφτόταν πώς να κάνει τους υπολογιστές να προσαρμόζονται στους ανθρώπους και όχι το αντίστροφο.
Μαζί με την ομάδα του στο ερευνητικό κέντρο Στάνφορντ δούλευαν διάφορες ιδέες για να το καταφέρουν.
Παρουσίασαν τις καινοτομίες τους σε ένα συνέδριο υπολογιστών στο Σαν Φρανσίσκο, σε μία επίδειξη που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της.
Σημειωτέον ότι τότε ακόμη και μεγάλες εταιρείες διέθεταν μόνο έναν υπολογιστή και αρκετές κανέναν.
Ο ‘Ενγκελμπαρτ ζήτησε από το κοινό να φανταστεί μία προχωρημένη ιδέα: πάνω στο γραφείο κάθε ανθρώπου ένας υπολογιστής πρόθυμος να εξυπηρετήσει κάθε ανάγκη.
Μετά πήρε στο χέρι το πρωτότυπο ποντίκι του και ξενάγησε το κοινό στο μέλλον.
Τους έδειξε ριζοσπαστικά πράγματα όπως η αποκοπή και επικόλληση, οι φάκελοι, το υπερκείμενο, η χρήση διαφορετικών παραθύρων στην οθόνη, ακόμη και η ταυτόχρονη εργασία με έναν απομακρυσμένο χρήστη – πράγματα που έμοιαζαν εξίσου φανταστικά με ένα φέιζερ του Star Trek.
Οι θεατές από το κοινό άρχισαν να ανεβαίνουν πάνω στη σκηνή για να τον δουν από κοντά να χρησιμοποιεί το ποντίκι για να κινήσει στην οθόνη αυτό που ονόμαζε «σημείο ίχνους».
Η παρουσίαση αυτή αναφέρεται μερικές φορές ως «η μητέρα όλων των επιδείξεων».
Δεν ήταν μόνο η πρωτοποριακή εφεύρεση αλλά και μία μικρή εικόνα του μέλλοντος και της ψηφιακής επανάστασης που ήταν προ των πυλών.
Το ποντίκι του Ένγκελμπαρτ ήταν ένα ξύλινο κουτί με δύο τροχούς, έναν για την κίνηση πάνω- κάτω κι έναν για την κίνηση μπρος-πίσω. Διέθετε τρία κουμπιά. Λειτουργούσε σε συνδυασμό με έναν ελεγκτή, προσαρμοσμένο στην αριστερή πλευρά του πληκτρολογίου του.
Εκεί υπήρχαν και πέντε πλήκτρα ειδικών λειτουργιών.
Το πρώτο ποντίκι για το κοινό κατασκευάστηκε από την Xerox στα τέλη της δεκαετίας του 70 και κόστιζε 400 δολάρια.
Την δεκαετία του 1980 ο Στιβ Τζομπς ανέθεσε σε μία ομάδα σχεδιαστών να κατασκευάσουν ένα ποντίκι που θα κόστιζε το ένα δέκατο της τιμής εκείνης.
Η ομάδα με επικεφαλής τον Νταν Χόβι, κατασκεύασαν το αρχικό τους πρωτότυπο με εξαρτήματα όπως η μπάλα κύλισης που πήραν από κάποιο αποσμητικό και έναν πλαστικό δίσκο βουτύρου.