Τρεις είναι οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η αποτυχία του πραξικοπήματος στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Γκιουλνούρ Αϊμπέτ, επικεφαλής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως είπε στο BBC, οι τρεις λόγοι που φαίνεται να απέτυχε το πραξικόπημα είναι οι εξής:
- Ο σχετικά μικρός αριθμός στρατιωτών που συμμετείχαν
- Η εμφανής καταδίκη του από υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
- Η έξοδος των πολιτών στους δρόμους, που αντέδρασαν στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Αναλυτικότερη «αξιολόγηση» του πραξικοπήματος κάνει η Stratfor.
Τι πέτυχε
Όπως σημειώνεται, τα πρώτα σημάδια του πραξικοπήματος ήταν ο συντονισμένος αποκλεισμός των αρτηριών μεταφορών. Οι στρατιώτες τοποθετήθηκαν σε γέφυρες στην Κωνσταντινούπολη και δρόμους στην Άγκυρα και τη Σμύρνη. Μαχητικά F-16 έκαναν χαμηλές πτήσεις πάνω από την Άγκυρα, ενώ από τους πολίτες ζητήθηκε να μείνουν στα σπίτια τους. Τα αεροδρόμια της χώρας έκλεισαν και οι πτήσεις σταμάτησαν.
Επίσης, έμφαση δίνεται στην εξουδετέρωση των αντιπάλων: Τούρκοι στρατιώτες πολιόρκησαν τα κεντρικά του ΑΚΡ και άρματα μάχης κατευθύνθηκαν στο μέγαρο στην Άγκυρα, αλλά πολλά τεθωρακισμένα μπλοκαρίστηκαν από διαδηλωτές. Ελικόπτερα άνοιξαν πυρ ενώ τα άρματα πλησίαζαν το μέγαρο.
Όσον αφορά στον έλεγχο των ΜΜΕ, σταθμοί καταλήφθηκαν από στρατιώτες, που διέταξαν τους εργαζομένους να αποχωρήσουν σε ομάδες. Το YouTube και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπλοκαρίστηκαν ή λειτουργούσαν διακεκομμένα.
Τι δεν πέτυχε
Ωστόσο, οι στασιαστές απέτυχαν σε δύο βασικά μέτωπα: Δεν έλαβαν τη στήριξη του λαού- η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για το ποιος θα επικρατήσει στην Τουρκία. «Αντιπραξικοπήματα» υπέρ του Ερντογάν έλαβαν χώρα γρήγορα, με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν στήριξη στον πρόεδρο και το κόμμα του. Επίσης, η αστυνομία ήταν κατά των στασιαστών. Τα πυρά στρατιωτών των στασιαστών κατά διαδηλωτών έδειξαν ότι οι πραξικοπηματίες δεν είχαν τη στήριξη των πολιτών.
Επίσης – το βασικότερο – σε κάθε πραξικόπημα, κεφαλαιώδους σημασίας είναι η χρήση μιας «κρίσιμης μάζας» ενόπλων δυνάμεων /δυνάμεων ασφαλείας, ώστε να μπορούν να επιβληθούν στις «πιστές» δυνάμεις. Αυτό αποδείχτηκε ότι δεν ίσχυσε επί της προκειμένης- μάλιστα, η ηγεσία του τουρκικού στρατού τάχθηκε κατά του πραξικοπήματος.