Όταν πετά κανείς ένα δόρυ και αστοχεί όχι μόνο αφοπλίζεται ο ίδιος, αλλά δίνει και ένα όπλο στον εχθρό του. Αυτή η ριζοσπαστική σκέψη μπήκε στο μυαλό ενός πολεμιστή των Ζουλού λίγο μετά το 1800 και η απάντηση που έδωσε άλλαξε την όψη μιας ηπείρου.
Ο πολεμιστής που ονομαζόταν Σάκα, συμπέρανε ότι η πανάρχαια τακτική της ρίψης ελαφριών δοράτων στους σχηματισμούς του εχθρού ήταν σχεδόν άχρηστη. Επινόησε ένα νέο είδος δόρατος για μαχαίρωμα, κοντύτερο και βαρύτερο, με μεγαλύτερη κόψη, το οποίο χρησιμοποιούσε για να πλησιάσει τον εχθρό και να τον σκοτώσει σε μάχη σώμα με σώμα.
Αυτό το δόρυ έμεινε γνωστό ως ιγκλουά, από τον ήχο που έκανε όταν κάποιος το βύθιζε και το τραβούσε από το ανθρώπινο σώμα.
Ο Σάκα Ζουλού χρησιμοποιούσε αυτή τη νέα μέθοδο μάχης για να γίνει διασημότερος και φοβερότερος κατακτητής της Αφρικής, καθώς και ένας από τους μεγαλύτερους διοικητές- στρατηγούς όλων των εποχών. Ξεκινώντας με λίγους μόνο άντρες υπό τις διαταγές του, έφτασε να κυβερνά μια αυτοκρατορία και να διοικεί έναν στρατό με περισσότερους από 50.000 άντρες.
Ο Σάκα ήταν αρχηγός των Ζουλού από το 1816 μέχρι το 1828, όποτε και δολοφονήθηκε από τον ετεροθαλή αδερφό του.
Έφερε την επανάσταση στον τρόπο πολέμου στην Αφρική, παρουσιάζοντας νέες τολμηρές τακτικές και την έννοια του ολοκληρωτικού πολέμου.
Το αποτέλεσμα ήταν να πεθάνουν δύο εκατομμύρια Αφρικανοί και να ερημώσουν μεγάλες εκτάσεις της Νότιας Αφρικής ακριβώς την εποχή που οι λευκοί άποικοι ξεκινούσαν τον αποικισμό.
ΠΗΓΗ: «Συναρπαστικές επιστημονικές ιστορίες, που δεν ειπώθηκαν ποτέ» Rick Beyer, εκδόσεις Κλειδάριθμος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βρετανοί εναντίον Ζουλού. Η πρώτη ταπεινωτική ήττα των Άγγλων από τους Αφρικανούς