Oι Tears for Fears δημιουργήθηκαν στο Bath της Βρετανίας το 1981 από τους Roland Orzabal και Curt Smith. Τη δεκαετία του ΄80 ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα με πωλήσεις δίσκων που ξεπέρασαν παγκοσμίως τα 30 εκατομμύρια.
Οι Orzabal και Smith γνωρίστηκαν ως έφηβοι και ακολούθησαν μαζί την αγάπη τους για τη μουσική. Αρχικά έπαιζαν με την μπάντα Neon και αργότερα δημιούργησαν τη δική τους, που την ονόμασαν Graduate.
Το 1983 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο «The Hurting» ως Tears For Fears που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία. Έπιασε αμέσως την κορυφή των charts στη Βρετανία, ενώ το δεύτερο άλμπουμ τους, Songs from the Big Chair, που κυκλοφόρησε το 1985, ήταν το Νο1 στα αμερικανικά charts. Ήταν το άλμπουμ που περιείχε τις επιτυχίες «Shout» και «Everybody Wants to Rule the World».
Οι δυο φίλοι εμπνεύστηκαν το όνομα που έδωσαν στην μπάντα τους από τη μέθοδο θεραπείας που ανέπτυξε ο αμερικανός ψυχολόγος Arthur Janov, ο οποίος είχε ως ασθενή του τον John Lennon. Μάλιστα πολλά από τα τραγούδια των δύο πρώτων δίσκων τους αναφέρονται στη θεραπεία και βασίζονται στο βιβλίο του ψυχολόγου.
Μετά την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ τους, «The Seeds of Love», το 1989, οι Smith και Orzabal χωρίστηκαν το 1991.
Ο Orzabal κράτησε το όνομα της μπάντας με το οποίο συνέχισε να παίζει ως σόλο καλλιτέχνης για τα επόμενα χρόνια. Κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ από το 1992 έως το 1996. Έως το τέλος της δεκαετίας του ΄90 το όνομα της μπάντας είχε «ξεφτίσει» και ο Orzabal συνέχισε την καριέρα του με το δικό του όνομα.
Το 2004 οι Tears for Fears, ως ντουέτο και πάλι, επέστρεψαν στο προσκήνιο με το άλμπουμ «Everybody Loves a Happy Ending».
Η μπάντα συνεχίζει τις live εμφανίσεις της και τον Οκτώβριο του 2017 κυκλοφόρησε το single, I Love You But I’m Lost. To τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο νέο τους άλμπουμ με τίτλο «Rule the World», μια συλλογή με τις καλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος, η οποία κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2017.
Διαβάστε: Μπομπ Μάρλεϊ. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νέστα και ήταν γιος λευκού Βρετανού. Γιατί αντιδρούσε όταν τον φώναζαν «Γερμανό»