1η Μαΐου 1906, ο Καναδός δρομέας Γουίλιαμ Σέρινγκ τρέχει προς τη γραμμή του τερματισμού του Μαραθωνίου των Β’ Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Ο μικρόσωμος αθλητής φοράει ένα καπέλο στο κεφάλι, λευκή φανέλα με ένα τεράστιο τριφύλλι και τρέχει προς το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Πενήντα μέτρα πριν από τον τερματισμό ο φωτογράφος καταγράφει ένα ωραίο στιγμιότυπο. Ο πρίγκιπας Γεώργιος αρχίζει να τρέχει στο πλευρό του προς τον τερματισμό και να τον χειροκροτεί.
Οι Έλληνες θεατές επιθυμούσαν νικητής να είναι Έλληνας αθλητής για να επαναληφθεί η επιτυχία του Σπύρου Λούη, αλλά ο Καναδός ήταν άξιος νικητής και κέρδισε το χειροκρότημα του κοινού. Μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου ο Σπύρος Λούης τον πλησίασε και του έδωσε συγχαρητήρια.

Αθήνα, 1 Μαΐου 1906, ο καναδός αθλητής William Sherring εισέρχεται πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο στον Μαραθώνιο Δρόμο της Μεσολομπιάδος, συνοδευόμενος από τον Πρίγκιπα Γεώργιο.
Αθήνα, 1 Μαΐου 1906, ο καναδός αθλητής William Sherring τερματίζει πρώτος στον Μαραθώνιο Δρόμο της Μεσολομπιάδος. Δίπλα ο Πρίγκιπας Γεώργιος τρεχει μαζί του και χειροκροτά.
Σπύρος Λούης και Γουίλιαμ Σέρινγκ
Σπύρος Λούης και Γουίλιαμ Σέρινγκ
Η Μεσολυμπιάδα της Αθήνας

Οι Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν στις 22 Απριλίου 1906 και συνολικά πήραν μέρος 903 αθλητές από 19 χώρες.
Στην Ελλάδα η διοργάνωση είναι γνωστή και ως Μεσολυμπιάδα γιατί παρεμβάλλονταν των Ολυμπιάδων και ήταν η απάντηση της χώρας στην απόρριψη του αιτήματός που είχε θέσει στη ΔΟΕ για να διοργανώνει μόνιμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Μεσολυμπιάδα ήταν ένας νέος θεσμός, ο οποίος υποστηρίχτηκε τελικά από τον Κουμπερτέν, ιδρυτή της ΔΟΕ, παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις. Η Ελλάδα θα διοργάνωνε ισόβια τους Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά οι μετέπειτα διεθνείς εξελίξεις, οι πόλεμοι, η μικρασιατική καταστροφή και η οικονομική δυσχέρεια της χώρας ματαίωσαν τη συνέχεια του θεσμού.

Οι αγώνες διήρκεσαν συνολικά 11 ημέρες και ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Η Ελλάδα κέρδισε συνολικά 34 μετάλλια, ανάμεσα τους το χρυσό του Δημήτριου Τόφαλου στην Άρση Βαρών, αλλά δεν κατάφερε να διακριθεί στο άθλημα του Μαραθωνίου, καθώς ο Γουίλιαμ Σέρινγκ τερμάτισε πρώτος.

Ο Γουίλιαμ Σέρινγκ και το τριφύλλι

Αυτή ήταν η σημαντικότερη νίκη στην καριέρα του Καναδού δρομέα, ο οποίος θεωρείται από τους μεγαλύτερους αθλητές στην ιστορία της χώρας του.
Μέχρι το 1906 είχε συμμετάσχει σε πολλές διοργανώσεις και είχε καταφέρει να διακριθεί. Ωστόσο, η νίκη του στην Μεσολυμπιάδα της Αθήνας ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας του.
Ο Γουίλιαμ Σέρινγκ ή διαφορετικά Μπίλι είχε ιρλανδική καταγωγή και είχε ξεκινήσει να ασχολείται με το τρέξιμο από μικρή ηλικία. Το 1906 επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει τον Καναδά στους αγώνες της Αθήνας.

Αθήνα, 1 Μαΐου 1906, ο καναδός αθλητής William Sherring εισέρχεται πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο . Ο τερματισμός του Μαραθωνίου, 1906. Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνοςστον Μαραθώνιο Δρόμο της Μεσολομπιάδος, συνοδευόμενος από τον Πρίγκιπα Γεώργιο.
Ο τερματισμός του Μαραθωνίου, 1906. Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνοςστον Μαραθώνιο Δρόμο της Μεσολομπιάδος, συνοδευόμενος από τον Πρίγκιπα Γεώργιο.

Παρόλο που η χώρα δεν του κάλυπτε τα έξοδα κατάφερε να βρει μόνος του το απαραίτητο χρηματικό ποσό και ταξίδεψε στην Ελλάδα.
Μάλιστα έφτασε στην Αθήνα επτά εβδομάδες πριν από την έναρξη των αγώνων και άρχισε να κάνει προπονήσεις ώστε να συνηθίσει το ζεστό κλίμα και να προετοιμαστεί κατάλληλα για τον Μαραθώνιο.
Την 1η Μαΐου οι αθλητές ξεκίνησαν να τρέχουν τα 41.860 μέτρα του Μαραθωνίου. Ανάμεσα στους Έλληνες αθλητές έτρεχε και ο Αναστάσιος Κουτουλάκης, ο οποίος δεν άντεξε μέχρι το τέλος, όπως συνέβη με πολλούς αθλητές και άλλων χωρών, οι οποίοι έφτασαν στα όρια τους και αποσύρθηκαν.

εφημερίδα Εμπρός
Εφημερίδα Εμπρός

Ανάμεσα στους δρομείς που παρέμειναν στον αγώνα ήταν ο Καναδός, ο οποίος προπορευόταν. Όταν οι αθλητές έφτασαν στην τελική ευθεία, ο πρώτος που μπήκε στο Παναθηναϊκό στάδιο και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο ήταν ο Σέρινγκ μαζί με τον πρίγκιπα Γεώργιο, που έτρεχε στο πλευρό του.
Όπως έγραψε η εφημερίδα «Εμπρός»: «ήτο μέχρι τέλους ακμαίος και υπεράνθρωπος».
Ανάμεσα στους θεατές που παρακολούθησαν τους αγώνες της Μεσολυμπιάδας ήταν ο 16χρονος τότε αθλητής, Γιώργος Καλαφάτης, ο οποίος ίδρυσε δύο χρόνια αργότερα την ομάδα του ΠΑΟ.
Σύμφωνα με μία εκδοχή η αθλητική περιβολή του Σέρινγκ με τη λευκή στολή και το πράσινο τριφύλλι ήταν πηγή έμπνευσης για το σήμα της ομάδας.

Την αρχική φωτογραφία εντόπισε ο συλλέκτης Θεόδωρος Μεταλληνός.

LouisΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπύρος Λούης, το “αουτσάιντερ” που έτρεξε στους Ολυμπιακούς του 1896 για τα μάτια μιας γυναίκας

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here