Το πρώτο γνωστό μαντείο της αρχαιότητας, που ήταν αφιερωμένο στον θεό του Κάτω Κόσμου βρίσκεται σε έναν λοφίσκο στο χωριό Μεσόποταμος και ανακαλύφτηκε τη δεκαετία του ’60. Ήταν χτισμένο κοντά στο σημείο που ενώνεται το ποτάμι Πυριφλεγέθων, ο Αχέροντας και ο Κωκυτός, που συμβόλιζαν τη θλίψη, τους στεναγμούς και τη στεναχώρια του θανάτου.
Είναι γνωστό ως το νεκρομαντείο του Αχέροντα ή το νεκρομαντείο της Εφύρας από την ομώνυμη μυκηναϊκή αποικία η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
Σύμφωνα με τον Όμηρο, από αυτό το σημείο κατέβηκε ο Οδυσσέας στον Κάτω Κόσμο για να συναντήσει τον Τειρεσία και να πάρει χρησμό για τον γυρισμό του στην Ιθάκη.
«ἄραξ’ ἐκεῖ τὸ πλοῖο σου στοῦ Ὠκεανοῦ τὴν ἄκρη,
καὶ στοῦ Ἅδη κίνησε νὰ πᾶς τ’ ἀραχνιασμένο σπίτι,
Ἐκεῖ ὁ Πυριφλεγέθοντας στοῦ Ἀχέροντα τὸ ρέμα
κυλιέται μὲ τὸν Κωκυτὸ ποὺ πέφτει ἀπὸ τὴ Στύγα,
κι ὁ βράχος ποὺ βαρύβροντα τὰ δυὸ ποτάμια σμίγουν»,έτσι περιέγραφε στην Οδύσσεια ο Όμηρος την είσοδο για τον Άδη.
Το νεκρομαντείο θεωρούταν το σημαντικότερο ιερό που είχε χτιστεί προς τιμήν του Άδη και εκεί βρισκόταν η είσοδος για το βασίλειο του Κάτω Κόσμου.
Ο θεός Άδης
Στην αρχαία Ελλάδα ο Άδης ήταν ο θεός του θανάτου και αδερφός του Δία.
Συμμετείχε στον πόλεμο εναντίον του Κρόνου και των Τιτάνων και αφού τους νίκησε, ανέλαβε τη βασιλεία του Κάτω Κόσμου.
Στο πλευρό του είχε την Περσεφόνη, την κόρη της θεάς Δήμητρας, την οποία απήγαγε από τις πεδιάδες της Σικελίας.
Ο Ερμής αναλάμβανε τη μεταφορά των ψυχών στις όχθες του ποταμού, απ’ όπου τις παραλάμβανε ο Χάροντας και τις μετέφερε με τη βάρκα του μέσα από την Αχερουσία λίμνη στον Κάτω Κόσμο.
Η Αχερουσία λίμνη σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν η «χώρα του Άδη».
Για τη μεταφορά των ψυχών ο Χάροντας έπαιρνε ως αντίτιμο έναν οβολό, τον οποίο τοποθετούσαν οι συγγενείς κάτω από το στόμα των νεκρών. Όσοι δεν είχαν χρήματα παρέμεναν για πάντα στην όχθη του ποταμού. Ο Κέρβερος, ο τρικέφαλος σκύλος ήταν ο φύλακας της πύλης του Κάτω Κόσμου. Ο Άδης απαγόρευε αυστηρά την είσοδο των ζωντανών και την έξοδο των νεκρών από το βασίλειο των νεκρών.
Επικοινωνία με τα πνεύματα
Οι αρχαίοι πίστευαν ότι οι νεκροί μπορούσαν να προβλέπουν το μέλλον. Όσοι ήθελαν να επικοινωνήσουν μαζί με τις ψυχές και να πάρουν προβλέψεις για το μέλλον πήγαιναν στο νεκρομαντείο του Αχέροντα. Για να φτάσουν στη σκοτεινή αίθουσα και να πάρουν τον χρησμό έμεναν στις υπόγειες αίθουσες του μαντείου.
Οι επισκέπτες συναντούσαν τους ιερείς στην είσοδο, οι οποίοι τους συνόδευαν στα δωμάτια υποδοχής. Στην συνέχεια τους έκαναν κάποιες ερωτήσεις, ώστε να μάθουν τον σκοπό της επίσκεψής τους. Έπειτα τους μετέφεραν στα δωμάτια παραμονής, όπου προετοιμάζονταν για την επικοινωνία τους με τα πνεύματα.
Οι επισκέπτες οδηγούνταν στα υπνοδωμάτια όπου ακολουθούσαν συγκεκριμένο διατροφολόγιο και μασούσαν κύαμο για να θολώσει το μυαλό τους.
Στη συνέχεια με τη συνοδεία του ιερέα πήγαιναν σε ένα δωμάτιο απομόνωσης. Στο τελικό στάδιο πραγματοποιούσαν θυσίες ζώων και πήγαιναν στο ιερό για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές. Αφού έκαναν προσφορές ώστε να τις ξυπνήσουν από τη λήθη, συνομιλούσαν μαζί τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς πέθανε ο ποιητής Όμηρος που αψήφησε το χρησμό του μαντείου; Ο θρύλος με το αίνιγμα που δεν κατάφερε να λύσει και τον οδήγησε στο θάνατο