Τη νύχτα της 19ης Ιανουαρίου 1568, ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ της Ισπανίας διέσχιζε τον μακρύ διάδρομο του κάστρου του που οδηγούσε στο δωμάτιο του γιου του.
Μπροστά του προχωρούσαν δούκες και ηγούμενοι και δύο τεχνίτες.
Στάθηκαν στην πόρτα του δωματίου του πρίγκιπα Δον Κάρλος και ξεκλείδωσαν.

Δίπλα στο κρεβάτι του, ο Δον Κάρλος είχε πάντα ένα ξίφος, ένα στιλέτο κι ένα πυροβόλο όπλο της εποχής σε περίπτωση που κάποιος έκανε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.
Οι ακόλουθοι του Βασιλιά τα άρπαξαν και ξύπνησαν τον νεαρό πρίγκιπα.
Εκείνος τους ρώτησε σε επίσημο ύφος «ποιος είναι;» και η απάντηση που πήρε ήταν «Το Συμβούλιο του Κράτους».
Ο Δον Κάρλος ήξερε πολύ καλά τι σήμαινε η πρόταση αυτή. Ταραγμένος πετάχτηκε από το κρεβάτι και έψαχνε για όπλα. Γύρισε προς τον πατέρα του και τον ρώτησε αν θα τον σκότωναν.
Ο βασιλιάς Φίλιππος Β’, όμως είχε άλλα σχέδια. Δεν θα σκότωνε τον μοναχογιό του, αλλά ήθελε να τον φυλακίσει μέσα στο δωμάτιο.
Οι ακόλουθοί του σφράγισαν τα παράθυρα με ξύλα και ο βασιλιάς μίλησε με σκληρότητα στον γιο του, ο οποίος έκλαιγε απελπισμένα.

«Απ’ εδώ και πέρα δεν θα σας φέρομαι σαν πατέρας, αλλά σας βασιλιάς».

Πολύς κόσμος κατηγόρησε τον Φίλιππο για τις αδίστακτες τακτικές του, αλλά ο βασιλιάς είχε ορκιστεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κράτους, πάση θυσία.
Ο πρίγκιπας Δον Κάρλος δεν είχε την καλύτερη φήμη ούτε στο παλάτι ούτε στο βασίλειο του.
Από βρέφος αντιμετώπιζε προβλήματα, αφού η μητέρα του χρειάστηκε δύο μέρες να τον γεννήσει και αυτό προκάλεσε εγκεφαλικές ζημιές στον Κάρλος.
Στα 17 του έπεσε από μία σκάλα και έπαθε εγκεφαλική διάσειση. Δεν ακολούθησε ιατρική θεραπεία και τα προβλήματά του επιδεινώθηκαν.
Ήταν διαβητικός, υπέφερε από αρθριτικά, αδιάκοπους πυρετούς και δυσκολευόταν πολύ στην ομιλία.

«Θα σας ομολογήσω ότι ποτέ δεν συνάντησα πλάσμα τόσο ανήθικο, τόσο βίαιο, τόσο ακοινώνητο όσο ο πρίγκιπας», είχε εξομολογηθεί ο Φίλιππος Β’ στον Άγγλο Πρεσβευτή. Στην εικόνα ο Δον Κάρλος

Ο νεαρός πρίγκιπας έπασχε από σύμπλεγμα κατωτερότητας και για αυτό ξεσπούσε πάνω στους υπηκόους του ή έκανε αψυχολόγητες κινήσεις.
Μια μέρα ένας άρχοντας του έδειξε ένα διαμάντι αξίας 3.000 δουκάτων κι ο πρίγκιπας το κατάπιε.
Μια άλλη μέρα περνούσε κάτω από ένα σπίτι κι επειδή έσταξαν λίγες σταγόνες νερό στο κεφάλι του, διέταξε να κάψουν το σπίτι και να θανατώσουν τους ενοίκους του.
Οι παραξενιές του επεκτείνονταν σε διάφορα επίπεδα, όπως οι σοδομισμοί. Κάποια στιγμή κλείστηκε σε έναν στάβλο για αρκετές ώρες και κακοποίησε 20 άλογα.
Όταν βγήκε έξω, τα ζώα βρέθηκαν νεκρά να κολυμπάνε στο αίμα τους με τις σάρκες τους κατασπαραγμένες.

Πάντα προσέβαλε τις Κυρίες των Τιμών και τους αυλικούς δοκιμάζοντας τις αντοχές τους.
Η κατάστασή του επιδεινώθηκε, όταν είδε τον πατέρα του να παντρεύεται την πριγκίπισσα Ελισάβετ, το χέρι της οποίας είχε ζητήσει για τον γιο του.
Εκτός όμως από την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του, ο Φίλιππος Β’ είχε πιο σοβαρούς λόγους που τον οδήγησαν στη φυλάκιση του γιου του.
Ο Δον Κάρλος μισούσε θανάσιμα τον πατέρα του, κάτι που ο Φίλιππος γνώριζε καλά από τον κοινό τους εξομολογητή.

Το δράμα του Δον Κάρλος ενέπνευσε μουσικούς και ποιητές όπως τον Βέρντι και τον Σίλλερ. Στην εικόνα αριστερά ο βασιλιάς Φίλιππος ΙΙ με τον γιο του Δον Κάρλος

Τα συνωμοτικά σχέδια εναντίον της πατρίδας του

Ο Δον Κάρλος μισούσε τόσο πολύ τον πατέρα του που είχε αποφασίσει να καταστρέψει το βασίλειό του.
Είχε εμπιστευτεί στον Δον Χουάν τον Αυστριακό, πως σκόπευε να εγκαταλείψει την Ισπανία για να βοηθήσει τη Φλάνδρα εναντίον της πατρίδας του.
Για αυτό και ο πατέρας του πήρε την απόφαση να τον φυλακίσει.
Ο Δον Κάρλος δεν παρέμεινε στο δωμάτιο του, αλλά μεταφέρθηκε σε ένα πύργο-φυλακή για τους επόμενους έξι μήνες.

Το κάστρο του Εσκοριάλ στο οποίο κρατήθηκε έγκλειστος ο Δον Κάρλος

Τα παράθυρα παρέμειναν κι εκεί κλειστά, αλλά όχι ερμητικά.
Μέρα με τη μέρα ο νεαρός πρίγκιπας βυθιζόταν όλο και περισσότερο στην απελπισία του και συχνά προσπαθούσε να αυτοκτονήσει.
Μέσα στον πύργο, που δεν πλησίαζε κανείς, ο Δον Κάρλος στράφηκε προς τον Θεό.
Τέσσερις μέρες πριν τη γιορτή του Αγίου Ιακώβου ζήτησε να μεταλάβει και εξομολογηθεί, γνωρίζοντας πως ερχόταν το τέλος του.

Στις 23 Ιουλίου, στη μία το πρωί, πέθανε ψιθυρίζοντας στον ιερέα: «Βοηθήστε με».
Ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ παρακολούθησε την επίσημη πομπή της κηδείας από ένα παράθυρο και με ηρεμία είδε τη χρυσή επιγραφή στο φέρετρό του:

«Έφυγε από κοντά μας, από φόβο μήπως η κακία του κόσμου αλλάξει τα αισθήματά του και η κολακεία κατακτήσει το πνεύμα του. Στην αιώνια μνήμη του Καρόλου πρίγκιπα της Ισπανίας, των Δύο Σικελιών, της Βελγικής και της Εντεύθεν των Άλπεων Γαλλίας, διαδόχου του Νέου Κόσμου, ασύγκριτου σε μεγαλείο ψυχής, σε φιλελευθερισμό και σε αγάπη για την αλήθεια».  

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: «Ο Δαίμων της Πορνείας». Τα ερωτικά σκάνδαλα της βασίλισσας Ελεονώρας που οδήγησαν στη δολοφονία του βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Α’. Οι συνωμότες του έκοψαν ακόμη και τους όρχεις

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here