Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) αποφάσισε με ψήφους 3 υπέρ έναντι 2 κατά, την κατάργηση της διαδικτυακής ουδετερότητας.
Πακέτα περιορισμένης πρόσβασης, μείωση του ανταγωνισμού και ίντερνετ δύο ταχυτήτων
Η διαδικτυακή ουδετερότητα, αποτελεί μία αρχή, σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι ιντερνετικών υπηρεσιών, η κάθε κυβέρνηση και οι υπόλοιπες αρμόδιες αρχές, πρέπει να αντιμετωπίζουν ολόκληρο το σύνολο των δεδομένων και του περιεχομένου που διακινούνται στον ιστό, δίκαια και ισότιμα.
Αποτελεί μια πολύπλοκη έννοια, στη βάση της οποίας ισχύει το «ελεύθερο, ανοιχτό και δίκαιο διαδίκτυο για όλους» και κινείται γύρω από τρεις θεμελιώδεις κανόνες.
-Όλη η κυκλοφορία και τα σημεία στο διαδίκτυο, ανεξάρτητα από τον τύπο περιεχομένου ή τις πλατφόρμες που εμπλέκονται, πρέπει να συνδέονται άμεσα με όλα τα υπόλοιπα σημεία.
-Όλοι οι πάροχοι ιντερνετικών υπηρεσιών οφείλουν να προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα των υπηρεσιών τους σε κάθε σημείο και σε κάθε χρήστη.
-Σε θέματα ανταγωνισμού, με κανέναν τρόπο καμιά υπηρεσία δεν έχει δικαίωνα να μπλοκάρει, να καθυστερεί ή να λογοκρίνει διαδικτυακό περιεχόμενο από κανέναν φορέα και σε κανένα χρήστη.
Η διαδικτυακή πληροφορία αντιμετωπίζεται, επομένως, ως ένα αγαθό κοινής ωφέλειας. Αυτό μπορεί να αλλάξει.
Το θέμα της διαδικτυακής ουδετερότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (και στην Ελλάδα), διαχειρίζεται ο Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες.
Αν όμως η απόφαση της FCC εγκριθεί, όλα πρόκειται να αλλάξουν.
Θα γίνεται λόγος για ένα ίντερνετ δύο ταχυτήτων και διακρίσεων που άμεσα θα επηρεάσει και τον τελικό χρήστη.
Το τι βλέπει ο καθένας και πόσο γρήγορα το βλέπει θα το αποφασίζουν οι πάροχοι του διαδικτύου.
Οι πάροχοι ευρυζωνικών υπηρεσιών ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να καθυστερούν ή να επιταχύνουν σκόπιμα την κίνηση δεδομένων από συγκεκριμένους ιστότοπους ή εφαρμογές.
Έτσι, θα προωθούν το δικό τους περιεχόμενο έναντι των αντιπάλων τους.
Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή να χρεώνουν περισσότερο για υπηρεσίες υψηλότερης ποιότητας.
Όσοι μπορούν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα, θα είναι σε θέση επομένως, να έχουν και μια μεγαλύτερη «γκάμα» περιεχομένου.
Τέλος, ο ανταγωνισμός πρόκειται να εξαφανιστεί, καθώς η πρόσβαση σε μικρές εταιρείες ή σε ιστοσελίδες μεμονωμένων ανθρώπων είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί τόσο η ταχύτητα πρόσβασης, που θα καταστούν άχρηστες.
Κανείς δεν θα μπορεί να στήσει μια ιστοσελίδα και να τη μετατρέψει σε κερδοφόρα επιχείρηση προσφέροντας δημοφιλές περιεχόμενο.
Επίσης, ο μικρότερος ανταγωνισμός ενδέχεται να φέρει και λιγότερες επιλογές για τον χρήστη αλλά και κατώτερης ποιότητας περιεχόμενο.
Η ίδια επιτροπή δύο χρόνια νωρίτερα , επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα ήταν υπέρ της ρύθμισης της ουδετερότητας του διαδικτύου. Σε περίπτωση που η απόφαση περάσει και από το Κογκρέσο, οι αλλαγές που θα επιφέρει στο διαδίκτυο, κατά πολλούς, θα είναι καταστροφικές.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα σταματήσει να κάνει μικροδιαχείριση στο διαδίκτυο»
Ο επικεφαλής της FCC, Ατζίτ Πάι, δικαιολόγησε την άποψή του για άρση της διαδικτυακής ουδετερότητας αναφέροντας πως «δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να διαλέγει τους νικητές και τους χαμένους στην οικονομία του διαδικτύου. Θα έπρεπε να έχουμε ένα ισότιμο πεδίο και να αφήσουμε τους καταναλωτές να αποφασίσουν ποιος θα κερδίσει. Σύμφωνα με την πρότασή μου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα σταματήσει να κάνει μικροδιαχείριση στο διαδίκτυο. Αντίθετα, η FCC απλώς θα ζητά από τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών να είναι διαφανείς ως προς τις πρακτικές τους έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να αγοράσουν το πρόγραμμα υπηρεσιών που τους ταιριάζει καλύτερα».
Με την άρση των κανόνων, η αμερικανική κυβέρνηση μεταξύ άλλων δεν θα ρυθμίζει πλέον την ευρυζωνική σύνδεση του διαδικτύου, δηλαδή την υψηλή ταχύτητα και την εύκολη πρόσβαση στο ίντερνετ.
Αυτό θα είναι δουλειά των παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών.
Μοναδικός περιορισμός θα είναι η δημόσια ανακοίνωση, σε περίπτωση που οι πάροχοι προχωρήσουν σε κάποια αλλαγή.
Παρά το γεγονός ότι αυτή η νέα «απορρύθμιση» ευνοεί τους κολοσσούς καλωδιακών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, μεγάλες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Google και το Facebook, καθώς και υπηρεσίες διαδικτυακού περιεχόμενου όπως η Netflix, τάσσονται κατά αυτού το νέου καθεστώτος.
Η στροφή της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών υπήρξε αναμενόμενη, αναφέρουν πολλοί, καθώς ο Ατζίτ Πάι, διορίστηκε επικεφαλής από τον Ντόναλτ Τραμπ, ενώ το υπόλοιπο σχήμα της FCC συμπληρώνουν ακόμη δύο υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Αντιδράσεις από Δημοκρατικούς και ομάδες Υπεράσπισης των Καταναλωτών
Η απόφαση της Επιτροπής βρήκε κερδισμένους τις μεγάλες τηλεπικοινωνιακές βιομηχανίες όπως η «AT&T Inc», η «Comcast Corp» και η «Verizon Communications Inc.».
Δημοκρατικοί και ιστοσελίδες δημοφιλούς περιεχομένου όμως αντέδρασαν.
Πιστεύουν πως η συγκεκριμένη απόφασή, αν περάσει, θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία επιλογής καθώς και την ίδια τη δημοκρατία στο ψηφιακό φάσμα της.
Σύμφωνα με τον Michael Cheah, γενικό σύμβουλο της «Vimeo», «το θέμα είναι να επιτρέπεται στους καταναλωτές να επιλέγουν τους νικητές και τους ηττημένους και όχι να έχουν τις εταιρείες καλωδιακής τηλεόρασης να λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις γι’ αυτούς».
Η απόφαση αναμένεται να περάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο, για να τεθεί σε ισχύ. Δύο παρόμοιες προηγούμενες αποφάσεις δεν είχαν εγκριθεί.
Παράλληλα, πολλές ομάδες υπεράσπισης Καταναλωτών αλλά και μεμονωμένοι πολίτες αντιδρούν με το νέο, αρνητικό για αυτούς, ενδεχόμενο.
Στο διαδίκτυο έχει αναρτηθεί η ιστοσελίδα «www.savetheinternet.com», σύμφωνα με την οποία όσοι είναι αντίθετοι με την απόφαση της FCC μπορούν να συμπληρώσουν αίτηση κατά αυτής.
Η διατήρηση της ουδετερότητας του διαδίκτυο για τους περισσότερους, αποτελεί ένα θεμελιώδες πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, καθώς ολοένα και περισσότερο είναι ορατό ένα ψηφιακό ολιγοπώλιο συγκεκριμένων εταιρειών, μια χρονική περίοδο που η Disney εξαγόρασε τη Fox και αποτελεί πλέον τον κυρίαρχο «παίχτη» της κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Διαβάστε στη «ΜτΧ»: O κύριος Τιμ ανακάλυψε το www κι έτσι μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο από τον υπολογιστή σας…