H αντεπίθεση του ρώσικου στρατού ενάντια στη Γερμανία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1945 με αποκορύφωμα τη Μάχη του Βερολίνου, που σήμανε και το τέλος του πολέμου.
Ο Χίτλερ σε μια ύστατη προσπάθεια, συγκέντρωσε όλους τους άντρες που του απέμειναν και τους κάλεσε να εκτελέσουν τα τελευταία τους καθήκοντα.
Ο Κόκκινος Στρατός πλησίαζε επικίνδυνα τη γερμανική πρωτεύουσα, αποτελούμενος από 2.500.000 άντρες και χιλιάδες άρματα μάχης και πυροβόλα.
Οι Γερμανοί με αντιαεροπορικά και με οχυρώσεις προσπάθησαν να καθυστερήσουν τους Σοβιετικούς, οι οποίοι μετά από σκληρές μάχες, κατάφεραν να σπάσουν τη γερμανική αντίσταση και να περικυκλώσουν την πόλη.

Η αιματηρή μάχη μέσα στο Βερολίνο, μεταξύ του σοβιετικού στρατού και των υπερασπιστών της πόλης, ισοπέδωσε τη πρωτεύουσα της Γερμανίας. Κάθε δρόμος και σπίτι του Βερολίνου ήταν πεδίο μάχης για τους στρατιώτες.

Η επίθεση των Σοβιετικών ξεκίνησε τέλη Απρίλη και σκόπευαν να καταλάβουν το Βερολίνο έως την πρωτομαγιά, που ήταν εθνική εορτή για τη Ρωσία.
Στις 2 Μαΐου, ύστερα από την ολοκληρωτική επικράτησή τους, το Βερολίνο παραδόθηκε και οι μάχες σταμάτησαν.

Ρώσοι στρατιώτες δίπλα στα κανόνια τους στην οδό August ή Rosenthaler σε φωτογραφία που τραβήχτηκε στο Βερολίνο τον Μάιο του 1945 (πάνω) και στο ίδιο μέρος (κάτω) στις 20 Απριλίου 2015
Ρώσοι στρατιώτες δίπλα στα κανόνια τους στην οδό August ή Rosenthaler σε φωτογραφία που τραβήχτηκε στο Βερολίνο τον Μάιο του 1945 (πάνω) και στο ίδιο μέρος (κάτω) στις 20 Απριλίου 2015. Τα τανκς έφυγαν και ήρθαν τα αυτοκίνητα

Η επίσημη συνθηκολόγηση μεταξύ Γερμανών και συμμαχικών δυνάμεων υπογράφτηκε στις 8 Μαΐου του 1945, η οποία ανακηρύχτηκε Ημέρα Νίκης για την Ευρώπη. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν τη λήξη του πολέμου. Η επόμενη μέρα βρήκε το Βερολίνο, όπως και την υπόλοιπη Ευρώπη γεμάτο ερείπια και αποκαΐδια.

Ρώσοι στρατιώτες παίρνουν θέση μπροστά από ένα φλεγόμενο κτίριο στην Frankfuller Allee (αριστερά) και στην ίδια θέση (δεξιά)
Ρώσοι στρατιώτες παίρνουν θέση μπροστά από ένα φλεγόμενο κτίριο στη Frankfuller Allee (αριστερά). Στην ίδια θέση σήμερα ένας ποδηλάτης απολαμβάνει τη βόλτα του (δεξιά)

Το μεγαλύτερο μέρος τη πόλης είχε βομβαρδιστεί από τις αεροπορικές επιδρομές και εκατοντάδες κτίρια και δρόμοι καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Άρματα μάχης κυκλοφορούσαν στους δρόμους και το Βερολίνο δεν θύμιζε σε καμία περίπτωση τη σημερινή πολυπολιτισμική πρωτεύουσα της Γερμανίας.
Η αντίθεση του Βερολίνου του τότε και του σήμερα αποτυπώνεται στις φωτογραφίες.

Ο φωτογράφος του Reuters, Φαμπρίτσιο Μπενς, αγόρασε την ίδια κάμερα, τύπου FED που είχε χρησιμοποιήσει και ο Ρώσος συνάδελφός του, Γκεόργκι Σαμσόνοβ. Τράβηξε ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τις ίδιες γωνίες λήψης, όπως είχε κάνει και εκείνος πριν από εβδομήντα χρόνια. 

Ένα ρωσικό στρατιωτικό όχημα στην οδό Gruenberger σε φωτογραφία που τραβήχτηκε τον Μάιο του 1945 (επάνω) και στην ίδια θέση (κάτω)
Ένα ρωσικό στρατιωτικό όχημα στην οδό Gruenberger σε φωτογραφία που τραβήχτηκε τον Μάιο του 1945 (επάνω) και στην ίδια θέση (κάτω) τον Απρίλη του 2015
12
Ρώσοι στρατιώτες μπροστά από το βομβαριδισμένο Ράιχσταγκ, Μάιος 1945 (πάνω) Απρίλιος 2015 (κάτω)
15
Ρωσικά τανκς στην οδό Proskauer, Μάιος 1945 (πάνω) Απρίλιος 2015 (κάτω)
Άνθρωποι περπατούν στην οδό Borsig Mάιος 1945 (πανω) Απρίλιος 2015 (κάτω)
Άνθρωποι στη δίνη του πολέμου στην οδό Borsig, Mάιος 1945 (πάνω) Απρίλιος 2015 (κάτω)
Ρώσικο στρατιωτικό όχημα δίπλα στη Νέα Καγκελαρία του Ράιχ (Neue Reichskanzlei) η Καγκελαρία του Αδόλφου Χίτλερ , Μάιος 1945 (πάνω) Απρίλιος 2015 (κάτω)
Ρώσικο στρατιωτικό όχημα δίπλα στη Νέα Καγκελαρία του Ράιχ (Neue Reichskanzlei), την Καγκελαρία του Αδόλφου Χίτλερ , Μάιος 1945 (πάνω) Απρίλιος 2015 (κάτω)

https://youtu.be/Fs8WRJdisPw

Πηγή : Reuters

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here