Το 1926 Μικρασιάτες πρόσφυγες που ζούσαν διασκορπισμένοι στη Θράκη, ζήτησαν άδεια από τις αρχές στην Ξάνθη να τους παραχωρηθεί κάποια έκταση ώστε να χτίσουν τον οικισμό τους.

Τότε ο Δήμος Βιστωνίδας τους παραχώρησε μία έκταση κοντά στο Παλαιό Κατράμι που είχε μουσουλμανικό στοιχείο. Η νέα τους γειτονιά ονομάστηκε Νέο Κατράμιο.
Για πολλά χρόνια όμως δεν τους ευχαριστούσε η ονομασία του χωριού, που παρέπεμπε
στο τουρκογενές κατράμι που σημαίνει μαύρο στα τουρκικά.
Το 1960 το Κοινοτικό Συμβούλιο πήρε πρωτοβουλία να αλλάξει το όνομα.

Ο Αυξεντίου υπηρέτησε στον Ελληνικό στρατό και έγινε Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα για λίγους μήνες, προτού επιστρέψει στην Κύπρο το 1952. Η γνωριμία του με τον γραμματέα του χωριού στην Ξάνθη στάθηκε αφορμή το Κατράμι να μετονομαστεί σε Αυξέντιο.

Ο γραμματέας του χωριού, που είχε υπηρετήσει στην περιοχή του Κιλκίς, γνώρισε τον Γρηγόρη Αυξεντίου, όταν ο κύπριος αγωνιστής υπηρετούσε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως έφεδρος ανθυπλοχαγός. Τότε πρότεινε το χωριό να ονομαστεί σε Αυξέντιο προς τιμήν του, αφού είχαν περάσει μόνο τρία χρόνια από τον θάνατό του. Ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ είχε δώσει σκληρή μάχη με τους Άγγλους και είχε πέσει ηρωικά στο κρησφύγετο του στον Μαχαιρά.
Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή απ΄όλο το χωριό με ενθουσιασμό.

Οι κάτοικοι στο Αυξέντιο Ξάνθης τίμησαν τον Κύπριο ήρωα

Το Αύξεντιο της Ξάνθης

Το 1960 το χωριό μετονομάστηκε Αυξέντιο και στη συνέχεια αδελφοποιήθηκε με τον κατεχόμενο Δήμο Λύσης, όπου γεννήθηκε ο Αυξεντίου. Εκεί στήθηκε ηρώο προς τιμήν του ήρωα και ιδρύθηκε Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο με την ονομασία «Γρηγόρης Αυξεντίου».

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Ο έρωτας και ο μυστικός γάμος του Γρηγόρη Αυξεντίου. Σε ποιόν φώναξε «Μολών Λαβέ» λίγο πριν το ηρωικό τέλος του ο Ζήδρος της ΕΟΚΑ  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here