Η μεγαλύτερη ληστεία στα χρονικά έγινε στην Αγγλία το 1983. Έξι πάνοπλοι άντρες εισέβαλαν στην αποθήκη «Μπρινκς-Ματ», στο αεροδρόμιο του Χίθροου. Όταν έφυγαν είχαν πάνω τους κλοπιμαία αξίας 26 εκατομμυρίων λιρών. Τριάντα χρόνια μετά, οι έρευνες για τον εντοπισμό τους συνεχίζονται.
Θησαυρός με χιλιάδες ράβδους χρυσού και διαμάντια
Στις 6.30 το πρωί της 26ης Νοεμβρίου, οι Μπράιαν Ρόμπινσον, Μίκι Μάκαβοϊ και τέσσερις άλλοι, εισέβαλαν στην αποθήκη του Χίθροου. Περιέλουσαν το προσωπικό με πετρέλαιο και απείλησαν ότι αν δεν πάνε με «τα νερά» τους, θα γίνονταν «μπουρλότο».
Οι φύλακες έδωσαν γρήγορα τους κωδικούς για τα συστήματα ασφαλείας και οι ληστές αντίκρισαν την πολυπόθητη λεία τους: 6.800 ράβδοι χρυσού, διαμάντια αξίας 100.000 λιρών και μερικά εκατομμύρια σε μετρητά. Συνολικά, η αξία τους έφτανε τα 26 εκατομμύρια λίρες.
Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τους ληστές, οι οποίοι είχαν υπολογίσει λεία μόλις τριών εκατομμυρίων λιρών. Χρειάστηκαν λίγη ώρα παραπάνω για να μεταφέρουν τα κιβώτια με τον χρυσό και τα διαμάντια, αλλά κανείς τους δεν παραπονέθηκε.
Έφυγαν στις 8.15. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, ένας φύλακας σήμανε τον συναγερμό, αλλά οι ληστές είχαν ήδη εξαφανιστεί.
Προδόθηκαν από τη μεγάλη ζωή
Επικεφαλής της συμμορίας ήταν ο Ρόμπινσον και ο Μάκαβοϊ. Συνεργός του ήταν κι ο γαμπρός του Ρόμπινσον, Άντονι Μπλακ, ο οποίος ήταν φύλακας στην αποθήκη. Ο Μπλακ ενημέρωσε τους ληστές πώς να μπουν στην αποθήκη, πώς να ακινητοποιήσουν τους φύλακες και πώς να απενεργοποιήσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας.
Οι τρεις εγκέφαλοι της ληστείας είναι και οι μόνοι που «πλήρωσαν» για το έγκλημα.
Οι αστυνομικές αρχές υποψιάστηκαν αμέσως τον Μπλακ, γιατί είχε καθυστερήσει να φτάσει στη δουλειά του τη μέρα της ληστείας. Ο Μπλακ ομολόγησε τα πάντα, οχτώ μέρες μετά τη ληστεία. Τον Νοέμβριο του 1984, ο Ρόμπινσον κι ο Μάκαβοϊ καταδικάστηκαν σε 25 χρόνια φυλάκισης, ενώ ο Μπλακ σε έξι.
Η ταχύτατη ομολογία του Μπλακ βοήθησε την αστυνομία, αλλά ακόμα και χωρίς αυτή, η σύλληψη των αρχιληστών ήταν θέμα χρόνου.
Ο Ρόμπινσον και ο Μάκαβοϊ είχαν παρασυρθεί από τα πλούτη τους και είχαν αγοράσει επαύλεις στο Κεντ, μια από τις ακριβότερες περιοχές της Αγγλίας. Ο δε Μάκαβοϊ είχε αγοράσει δύο σκυλιά ράτσας ροτβάιλερ και τους είχε δώσει το όνομα της αποθήκης του Χίθροου, Μπρινκς και Ματ!
Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της συμμορίας παραμένουν άγνωστα, παρά τις εξονυχιστικές έρευνες της αστυνομίας επί δύο δεκαετίες. Όπου κι αν βρίσκονται, όμως, είναι σίγουρο ότι έκαναν την τύχη τους.
Μετά τη ληστεία, ο χρυσός έφτασε στα χέρια χρυσοχόων οι οποίοι το έλιωσαν και έφτιαξαν κοσμήματα. Λέγεται ότι όλα τα χρυσά κοσμήματα που φτιάχτηκαν στην Αγγλία από το 1983 και μετά, προέρχονται απ’ τη ληστεία στην αποθήκη Μπρινκς-Ματ.
Η «κατάρα» του θησαυρού
Τον Μάρτιο του 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γουένσλι Κλάρκσον, «Η Κατάρα του Μπρινκς-Ματ». Ο Κλάρκσον υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι που είχαν αναμιχθεί με τη ληστεία ή τα κλοπιμαία, ακόμα και με τον πιο έμμεσο τρόπο, δολοφονήθηκαν.
Τρανταχτό παράδειγμα είναι ο Τσάρλι Γουίλσον, μέλος της συμμορίας που έκανε τη «Μεγάλη Ληστεία Τραίνου» του 1963. Είχε αναλάβει να «ξεπλύνει» μέρος των κλοπιμαίων του Μπρινκς-Ματ, αλλά έκανε ένα λάθος, που κόστισε 3 εκατομμύρια λίρες στους επενδυτές. Ο Γουίλσον δολοφονήθηκε λίγο καιρό αργότερα, στις 23 Απριλίου του 1990, στο εξοχικό του στην Ισπανία.
Η «κατάρα του θησαυρού» άγγιξε κι άλλους, όπως ο χρυσοχόος Σόλι Ναχόουμ που είχε «αναλάβει» τμήμα του χρυσού και δολοφονήθηκε το 1998 έξω απ’ το σπίτι του στο Λονδίνο.
Ένας απ’ τους αξιωματικούς της αστυνομίας που ασχολήθηκαν με τις μετέπειτα δολοφονίες, έδωσε τη δική του εξήγηση για το φονικό: «Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν τα χρήματα τελείωσαν ή δεν εμφανίστηκαν ποτέ, όπως συνέβη με μερικούς. Υπήρχε μόνο ένας τρόπος να απαντήσουν: να σκοτώσουν κόσμο για να δώσουν το μήνυμα ότι όποιος τολμούσε να τα βάλει με τη συμμορία, ακόμα και 25 χρόνια αργότερα, θα είχε άσχημα ξεμπερδέματα».
Το 1992 βγήκε η ταινία που βασίστηκε στη μεγάλη ληστεία, με τίτλο «Fool’s Gold». Τον Μάκαβοϊ υποδύθηκε ο ηθοποιός Σον Μπιν και τον Ρόμπινσον, ο Μπράιν Κρούσερ.