Η Πολωνή Έλενα Ρουμπινστάιν δεν υπήρξε ποτέ μια όμορφη γυναίκα. Με ύψος που δεν ξεπερνούσε το 1,50 και χωρίς να διαθέτει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, κατάφερνε να δείχνει πάντα γοητευτική και προσεγμένη. Το μυστικό ήταν οι κρέμες που έφτιαχνε η μητέρα της από λεβάντα και λανολίνη, με τις οποίες περιποιούνταν το πρόσωπό της.
«Η μητέρα μου έδινε μεγάλη σημασία στη γυναικεία εμφάνιση. Μια φορά την επισκέφτηκε η ηθοποιός Μαζέσκα που είχε μεγάλη φήμη τότε. Μου προξένησε εντύπωση ότι στο πρόσωπό της έβαζε άφθονη κρέμα, όπως οι μασκαράδες. Μας είπε ότι την είχε φτιάξει ένας Ούγγρος χημικός με χόρτα και αρώματα. Από περιέργεια δοκίμασα και έβαλα λίγη στο πρόσωπο», θυμόταν αρκετά χρόνια αργότερα.
Η απόρριψη της Ιατρικής και η στροφή της στην κοσμετολογία
Η Ρουμπινστάιν γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1870 στην Κρακοβία από φτωχούς γονείς, που ήθελαν να σπουδάσει Ιατρική.
Η νεαρή κοπέλα όμως, μετά από μια ερωτική απογοήτευση αποφάσισε να ταξιδέψει στην Αυστραλία για να μείνει με το θείο της.
Στις αποσκευές της, εκτός από τα ρούχα, είχε πάρει και 12 κουτάκια που περιείχαν κρέμες για να φροντίζει το πρόσωπό της.
Συχνά έβαζε τις κρέμες της στις κοπέλες με τις οποίες έκανε παρέα και τις έκανε να λάμπουν.
Οι χαρούμενες αντιδράσεις τους, την έκαναν να δει τη δραστηριότητα αυτή ως μια επιχειρηματική ευκαιρία.
Έτσι, ζήτησε από τη μητέρα της να της στείλει κι άλλα βαζάκια με κρέμες και συνταγές για το πως φτιάχνονται αναλυτικά.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Κοζερέιν της Βικτόρια, όπου διέμενε.
Πήρε δάνειο 250 λίρες, το οποίο γρήγορα αποπλήρωσε, καθώς οι γυναίκες έσπευδαν από όλα τα μέρη της Αυστραλίας να αγοράσουν τα καλλυντικά της.
Όσο μεγάλωνε η πελατεία, τόσο πιο πολύ βελτίωνε τα προϊόντα της η εργασιομανής Ρουμπινστάιν.
«Επειδή οι δουλειές πήγαιναν καλά, έγραψα σε έναν Πολωνό καθηγητή, τον δόκτορα Λονκούστιν, και του ζήτησα συμβουλές και γνώμες για διάφορα ιδιοσκευάσματα. Μου έστειλε βιβλία, οδηγίες, παρατηρήσεις και συστάσεις. Στη Μελβούρνη άνοιξα το πρώτο σαλόνι ομορφιάς και οι γυναίκες συνέρρεαν για να προμηθευτούν πούδρες και κρέμες για να διατηρηθούν όμορφες», έλεγε χρόνια μετά σε συνέντευξή της.
Η εφεύρεση του χρωμοσαμπουάν
Το 1907 πήγε στο Λονδίνο για να ανοίξει και εκεί ένα κατάστημα καλλυντικών.
Στην τότε πουριτανική Αγγλία, ο ιδιοκτήτης του οικήματος λόρδος Σώλσμπερυ, δίστασε να το νοικιάσει στη Ρουμπινστάιν.
“Σε λυπάμαι αλλά προβλέπω ότι θα χάσεις τα χρήματα που έχεις και θα μείνεις στο δρόμο”, της είπε και της το νοίκιασε.
Οι πρώτες Αγγλίδες επισκέφθηκαν τον οίκο ομορφιάς της Ρουμπινστάιν, κάνοντάς την σχεδόν αμέσως, διάσημη και πλούσια.
Το 1912 άνοιξε νέο κατάστημα και στο Παρίσι. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει ούτε εκεί.
Η ανήσυχη Ρουμπινστάιν έστρεψε τότε το «βλέμμα» της, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στις ΗΠΑ. Η επιλογή της δεν ήταν τυχαία.
Έβλεπε ότι οι Αμερικανίδες δε φρόντιζαν τον εαυτό τους και ότι το χειμώνα το πρόσωπό τους άλλαζε χρώμα, λόγω καιρικών συνθηκών.
Χωρίς να χάσει χρόνο έστησε οίκους ομορφιάς σε Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια, Βοστόνη, Άγιο Φραγκίσκο, Ουάσιγκτον, Σικάγο, αλλά και στο Τορόντο, που είχαν μεγάλη απήχηση στο γυναικείο φύλο.
Μέσα σε λίγα χρόνια δημιούργησε μια αυτοκρατορία.
Εργαζόταν σκληρά, έως και 18 ώρες την ημέρα, ταξίδευε για να παρακολουθεί την πορεία των εργαστηρίων της και συνεργαζόταν με τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου.
Ήταν μια πραγματική πρωτοπόρος στον τομέα της.
Η Ρουμπινστάιν ήταν αυτή που σκέφτηκε ότι πολλές γυναίκες θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα με τις άσπρες τρίχες, αν λούζονταν με χρωμοσαμπουάν.
Για να υλοποιήσει την ιδέα της έδωσε εντολή στους επιστήμονες που συνεργάζονταν να κάνουν τη σχετική έρευνα και να ετοιμάσουν το προϊόν.
Αυτή η εφεύρεση την έκανε ακόμη πιο πλούσια.
Ο γάμος με τον νεαρό πρίγκιπa
Σε πολλές συνεντεύξεις η Έλενα Ρουμπινστάιν έλεγε ότι η γυναικεία ομορφιά ήταν μια τέχνη.
Γι ‘ αυτό και προσπάθησε μέσα από τις σχολές που ίδρυσε να τη διδάσκει, ώστε αυτό να μη γίνεται σε καταστήματα πώλησης καλλυντικών.
Παρά το γεγονός όμως ότι υπήρξε άριστη επιχειρηματίας, στην προσωπική της ζωή δεν ήταν το ίδιο πετυχημένη.
Σε νεαρή ηλικία παντρεύτηκε τον κοσμοπολίτη πολωνικής καταγωγής Έντουαρντ Τίτους, με τον οποίο απέκτησε δύο γιους.
Δεν ήταν όμως μια συνεπής σύζυγος και μητέρα, καθώς αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στη δουλειά της.
Έτσι μοιραία μετά από χρόνια και σε ηλικία 65 ετών χώρισε. Δεν το έβαλε όμως κάτω και ξαναπαντρεύτηκε τον κατά 20 χρόνια νεότερό της, γεωργιανό πρίγκιπα Artchil Gourielli-Tchkonia.
Η επίσκεψη στην Αθήνα
9 Φεβρουαρίου 1962. Η αυτοκράτειρα της κοσμετολογίας, Έλενα Ρουμπινστάιν, έφτανε στην Αθήνα μαζί με τους συνεργάτες της.
Παρότι ήταν 92 ετών, έτρεχε ακόμη από χώρα σε χώρα και από πόλη σε πόλη για να προωθήσει τα προϊόντα της.
Όπως φαίνεται και στη μοναδική φωτογραφία που τραβήχτηκε τότε (αρχείο Αλκιβιάδη Τριανταφύλλου), συναντήθηκε με τον Οδυσσέα Σιστοβάρη και τον ελληνικής καταγωγής διάσημο μόδιστρο Ζαν Ντεσσέ στο πρώην Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, στην οδό Πανεπιστημίου.
Οι δημοσιογράφοι που τη συνάντησαν, ζήτησαν τη γνώμη της για τις Ελληνίδες. Η Ρουμπινστάιν που δεν είχε όρεξη για δηλώσεις και συνεντεύξεις, απάντησε: “Μα είναι γνωστό ότι οι Ελληνίδες είναι πολύ ωραίες γυναίκες. Μου αρέσουν πάρα πολύ.”
Το μακιγιάζ «Mykonos Look» που λάνσαρε ο οίκος Ρουμπινστάιν
Την αγάπη της για την ομορφιά τη μετέφερε και στην ανιψιά της, τη Μάλα Ρουμπινστάιν.
Αυτή ως διεθύντρια του αμερικάνικου οίκου καλλυντικών “Έλενα Ρουμπινστάιν”, επισκέφθηκε το 1969 την Ελλάδα για να λανσάρει το ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό μακιγιάζ της σεζόν.
Έφτασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και από εκεί κατευθύνθηκε στη Μύκονο για την παρουσίαση.
Το μακιγιάζ ήταν βασισμένο στα χρώματα του νησιού, το λευκό και το γαλάζιο, καθώς θεωρούσε ότι ταίριαζαν απόλυτα με την καλοκαιρινή εμφάνιση κάθε γυναίκας.
Γι’ αυτό και το ονόμασε «Mykonos Look».
Η φανατική συλλέκτρια κοσμημάτων και έργων τέχνης
Το διαμέρισμά της Έλενας Ρουμπινστάιν στη Νέα Υόρκη ήταν πολυτελέστατο και διακοσμημένο από τον προσωπικό της φίλο Σαλβαντόρ Νταλί, ο οποίος της είχε σχεδιάζει και τα μπουκάλια σε μια σειρά αρωμάτων που κυκλοφόρησε.
Στους τοίχους της ήταν κρεμασμένοι πίνακες από διάσημους ζωγράφους της εποχής, όπως ο Πικάσο.
Επίσης είχε στην κατοχή της και πολλά σπάνια γλυπτά από την Αφρική.
Η μεγάλη της αδυναμία ήταν τα πανάκριβα κοσμήματα, τα οποία έπαιρνε μαζί όπου και αν ταξίδευε.