29 Μαΐου 1953, Ο Τενζίνγκ Νοργκάι ποζάρει στην κορυφή του Έβερεστ. Τη φωτογραφία τράβηξε ο Νεοζηλανδός Έντμουντ Χίλαρι, ο οποίος αρνήθηκε στη συνέχεια να βγάλει και ο ίδιος φωτογραφία. Ήταν οι πρώτοι που πάτησαν την κορυφή του ψηλότερου βουνού στον κόσμο.
Ο Χίλαρι σε όλη τη διαδρομή κρατούσε την κάμερα μέσα στο μπουφάν του, ώστε να μην παγώσει από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Όταν έφτασαν στην κορυφή θαύμασε την υπέροχη θέα και τράβηξε φωτογραφίες. Στη συνέχεια ο Νοργκάι κυμάτισε τις σημαίες των Ηνωμένων Εθνών και του Νεπάλ, έθαψε στο χιόνι μερικά σοκολατάκια ως προσφορά στους θεούς και ο Χίλαρι κάρφωσε έναν σταυρό.
Η κατάκτηση της κορυφής
Ο Τενζίνγκ Νοργκάι άνηκε στη φυλή των Σέρπα, που είναι γνωστοί ως οι οδηγοί των Ιμαλαίων. Ο Έντμουντ Χίλαρι γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1919 στη Νέα Ζηλανδία.
Ξεκίνησε να ασχολείται με την ορειβασία, όταν σε μια σχολική εκδρομή ανέβηκε μαζί με τους συμμαθητές του σε ένα βουνό.
Μεγαλώνοντας εργάστηκε ως μελισσοκόμος, ώστε να έχει ελεύθερο χρόνο να κάνει ταξίδια σε όλο τον κόσμο.
Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου άρχισε να εξασκείται για το μεγάλο του όνειρο, να κατακτήσει το Έβερεστ.
Αρχικά ανέβηκε στο ψηλότερο βουνό της Νέας Ζηλανδίας, το Αοράκι, στις Άλπεις, και αρχές της δεκαετίας του ’50 είδε για πρώτη του φορά τα Ιμαλάια.
«Είναι σαν να φτάνεις στο φεγγάρι, αλλά χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας»
Το 1953 ο Χίλαρι ήταν 33 χρόνων. Είχε ήδη ανέβει σε κάποιες κορυφές των Ιμαλαΐων και σειρά είχε το Έβερεστ.
Τη δεκαετία του ’50 ο δρόμος για το Έβερεστ ελεγχόταν από το Θιβέτ και μόνο μια αποστολή το χρόνο έπαιρνε την έγκριση για να ανέβει στο βουνό.
Ο Χίλαρι συμμετείχε στην βρετανική αποστολή, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1953 και αποτελούνταν από 400 άτομα.
Το χιόνι και οι δυνατοί άνεμοι δυσκόλευαν τον δρόμο τους.
Τον Μάιο του 1953 έφτασαν κοντά στην κορυφή, αλλά μόνο τέσσερις ορειβάτες ήταν σε θέση να συνεχίσουν.
Κατά την τελική ανάβαση οι δύο δεν άντεξαν και γύρισαν πίσω. Σειρά είχε ο Χίλαρι με τον οδηγό του Νοργκάι.
Στις 29 Μαΐου 1953 στις έντεκα και μισή το πρωί οι δυο τους βρισκόταν στο ψηλότερο σημείο του πλανήτη, στα 8, 848 μέτρα.
Στάθηκαν στην κορυφή για 15 λεπτά, καθώς η έλλειψη οξυγόνου δεν τους επέτρεψε να θαυμάσουν τη θέα για περισσότερο χρόνο.
Όταν ο Χίλαρι επέστρεψε από τα Ιμαλάια, χρίστηκε Σερ από την βασίλισσα Ελισάβετ και στη Νέα Ζηλανδία κυκλοφόρησαν χαρτονομίσματα των πέντε δολαρίων με το πρόσωπο του.
Η κατάκτηση του ψηλότερου σημείου του κόσμου δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει την ορειβασία. Μερικά χρόνια αργότερα, κατέκτησε άλλη μια πρωτιά.
Ήταν ο πρώτος που διέσχισε από την στεριά την Ανταρκτική Ήπειρο από την μια άκρη στην άλλη.
Η αναγνωρισιμότητα που απέκτησε, του επέτρεψε να βοηθήσει οικονομικά το Νεπάλ και να κάνει φιλανθρωπικά έργα, χτίζοντας σχολεία, νοσοκομεία και αεροδρόμιο στην περιοχή.
Αεροπορικά δυστυχήματα
Οι επαγγελματικές επιτυχίες του Χίλαρι δεν συμβάδισαν με την οικογενειακή ευτυχία. Το 1975 η γυναίκα και η μία του κόρη σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα στην περιοχή του Νεπάλ.
Ο ίδιος παραλίγο να σκοτωθεί το 1960, αλλά για καλή του τύχη έχασε την πτήση του, που αργότερα συγκρούστηκε με ένα άλλο αεροπλάνο πάνω από τη Νέα Υόρκη.
Μερικά χρόνια αργότερα η ιστορία επαναλήφθηκε, όταν λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να είναι, όπως του είχαν ζητήσει, ο ξεναγός σε αεροπορική πτήση στην Ανταρκτική και τον αντικατέστησε ο φίλος του Πίτερ. Το αεροπλάνο συγκρούστηκε στο βουνό Έρεβος, σκοτώνοντας όλους τους επιβάτες.
Ο Χίλαρι παντρεύτηκε τη χήρα του Πίτερ και έζησε μαζί της μέχρι το τέλος της ζωής του, το 2008. Την επιτυχία του επανέλαβε ο γιος του το 1990, που ακολούθησε τα χνάρια του και ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ.