Των Τζον Λόϋντ & Τζον Μίτσινσον

Τις μεγαλύτερες απώλειες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετά την ΕΣΣΔ υπέστη η Κίνα.

Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά στη Δύση για τον Σινοϊαπωνικό Πόλεμο του 1937-1945, όμως και με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις σκοτώθηκαν δύο εκατομμύρια Κινέζοι στρατιώτες και επτά εκατομμύρια άμαχοι πολίτες. Συνολικά, ο επίσημος απολογισμός για τους κινέζους νεκρούς είναι 20 εκατομμύρια.

Οι Ιάπωνες εισέβαλαν στην Κίνα το 1937 για να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα ανάμεσα στους ίδιους και στον πραγματικό τους εχθρό, την ΕΣΣΔ.
Η Κίνα δε διέθετε κεντρική διοίκηση: ως επί το πλείστον την ήλεγχαν ακόμη πολέμαρχοι, ενώ οι εθνικιστές του Τσανγκ Κάι Σεκ και οι κομουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ μισούσαν αλλήλους σχεδόν όσο και τους Ιάπωνες.


Οι κινέζοι στρατιώτες είχαν τρομακτικές ελλείψεις σε όπλα και σύγχρονο στρατιωτικό υλικό (ορισμένοι πολεμούσαν ακόμη με ξίφη) και δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον πειθαρχημένο και αδίστακτο στρατό της αυτοκρατορικής Ιαπωνίας.
Η εισβολή κατέληξε στον μεγαλύτερο και πλέον αιματηρό ανταρτοπόλεμο που έγινε ποτέ. Και οι δύο πλευρές ακολούθησαν τρομακτικές πολιτικές καμένης γης, αφού καθώς υποχωρούσαν κατέστρεφαν καλλιέργειες, αγροκτήματα, χωριά και γέφυρες, προκειμένου να τα στερήσουν από τους αντιπάλους.
Το αποτέλεσμα ήταν η εκτεταμένη σιτοδεία και πείνα. Όπως και στη Ρωσία, την έλλειψη στρατιωτικών εφοδίων κάλυπτε ο τεράστιος αριθμός Κινέζων που ήταν πρόθυμοι να πολεμήσουν και να πεθάνουν. Και στο τέλος του πολέμου 95 εκατομμύρια Κινέζοι ήταν πρόσφυγες.
Στα πρώτα στάδια της σύγκρουσης, μετά την κατάληψη του αρχηγείου του Τσανγκ Κάι Σεκ, της Νανκίνγκ, οι ιάπωνες στρατιώτες επιδόθηκαν, με επίσημη έγκριση, σε ένα όργιο έξι εβδομάδων, το οποίο περιλάμβανε μαζικές δολοφονίες, βασανιστήρια και βιασμούς που άφησε πίσω του 300.000 νεκρούς. Στη διάρκεια του πολέμου 200.000 Κινέζες απήχθησαν για να «εργαστούν» σε ιαπωνικούς στρατιωτικούς οίκους ανοχής.


Άλλοι 400.000 Κινέζοι πέθαναν αφότου μολύνθηκαν με βακτήρια χολέρας, άνθρακα και βουβωνικής πανώλης που τους έριξαν τα ιαπωνικά αεροσκάφη. Όμως, παρά το αποτρόπαιο τίμημα, οι Κινέζοι αρνήθηκαν να παραδοθούν.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ιαπωνίας παραδόθηκαν μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Στην Κίνα ανήλθε στην εξουσία το Κομμουνιστικό Κόμμα του Μάο Τσε Τουνγκ.

Το 1972 ο Μάο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον ιάπωνα πρωθυπουργό Κακουέι Τανάκα. «Αν η αυτοκρατορική Ιαπωνία δεν είχε ξεκινήσει τον πόλεμο», είπε «πως θα καταφέρναμε εμείς οι κομμουνιστές να αποκτήσουμε τέτοια εξουσία και ισχύ;».

ΠΗΓΗ: Το βιβλίο ολικής άγνοιας, Τζον Λόϋντ & Τζον Μίτσινσον, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here