Λίγο πριν την άφιξη των Άγγλων αποικιοκρατών, τη δεκαετία του 1870 εμφανίζονται στο νησί οι πρώτες φωτογραφίες.
Οι φωτογράφοι, έρχονται μαζί με ξένους πρόξενους οι οποίοι έστελναν στο εξωτερικό λευκώματα με τις αρχαιότητες που εντόπιζαν στο νησί και σκόπευαν να πουλήσουν στα διάφορα ευρωπαϊκά μουσεία. Κλασική περίπτωση «νόμιμης» αρχαιοκαπηλείας.
Οι φωτογράφοι όμως δεν αρκούνταν στη φωτογράφηση των αρχαιολογικών χώρων.
Οι κύπριοι με τις παραδοσιακές φορεσιές τους εντυπωσιάζουν και τους φωτογραφίζουν συστηματικά.
Πρόσωπα, ενδυμασίες, ζευγάρια, εργάτες, εκκλησίες, ύπαιθρος και πόλεις είναι κάποια από τα θέματά τους.
Ο John Thomson
Δύο χρόνια πριν την ανακάλυψη της φωτογραφικής μηχανής, το 1837 γεννήθηκε ο John Thompson.
Μέλος της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας και του Βασιλικού Ανθρωπολογικού Ινστιτούτου, ο νεαρός Σκωτσέζος είχε την ευκαιρία να ταξιδεύει συχνά και να ασχολείται ερασιτεχνικά με την αρχαιολογία.
Από το 1862 έως το 1872 ταξίδεψε στην Άπω Ανατολή και το φθινόπωρο του 1878 επισκέφθηκε την Κύπρο. Ήταν το τελευταίο του ταξίδι πριν επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο,
Ένα χρόνο μετά εξέδωσε ένα από τα πιο εντυπωσιακά εικονογραφημένα ταξιδιωτικά λευκώματα το «Περιδιαβάζοντας στην Κύπρο με μια φωτογραφική το φθινόπωρο του 1878». Αυτές οι φωτογραφίες τον κατέστησαν ως έναν από τους πιο πετυχημένους φωτογράφους του Λονδίνου.
Ο Τόμσον, ήταν ο πρώτος Βρετανός που σύστησε τον λαό της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από τότε που το νησί έγινε αποικία του Στέμματος, ελάχιστα αναφερόταν στις ειδήσεις ή οπουδήποτε αλλού.
Οι Βρετανοί είχαν εξετάσει τα πάντα: τη στρατηγική και οικονομική κατάσταση, το κλίμα, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα έλη ακόμη και τον πυρετό που προκαλούσε η ζέστη στους Βρετανούς, που ήταν συνηθισμένοι στο κρύο, τη βροχή και την ομίχλη.
Ποτέ όμως δεν είχαν ασχοληθεί με τον γηγενή πληθυσμό, με τον τρόπο ζωής, με τις δραστηριότητες και την καθημερινότητά του.
Το κενό αυτό κάλυψαν οι φωτογραφίες του Τόμσον, για τον οποίο η Κύπρος δεν ήταν ένα άγονο νησί αλλά μία παραμελημένη χώρα.
Ο ίδιος σημείωνε: «Η φύση σε αυτό το νησί δεν είναι μόνο όμορφη αλλά και γενναιόδωρη και ανταποδίδει και αρκετό κέρδος στους επενδυτές χρημάτων και κόπου».
Ο Τζον Τόμσον εντυπωσιασμένος από τον κυπριακό πληθυσμό απέδιδε σε ό,τι έβλεπε έναν μυστηριακό χαρακτήρα.
Οι γυναίκες του θύμιζαν απόγονους των αρχαίων Ελληνίδων και «άξιες απόγονους των Κυπρίων παρθένων».
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Σε ποια πασίγνωστη γειτονιά της Λευκωσίας συζητούσαν οι δύο άντρες, όταν τους φωτογράφιζε ο διάσημος φωτογράφος John Thomson το 1878. Το αγρόκτημα που έγινε πάρκινγκ