Τέσσερις άντρες φωτογραφίζονται χαρούμενοι, κρατώντας στα χέρια τους το Ανάγλυφο των Θεών. Συμμετείχαν στις αρχαιολογικές ανασκαφές και μόλις έχουν ανακαλύψει μια εντυπωσιακή αρχαία παράσταση. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Νικόλαο Ντοπάζη το 1958 στη Βραυρώνα.
Η Βραυρώνα υπήρξε σημαντική αρχαία πόλη της Αττικής, η οποία πήρε το όνομά της από τον ήρωα Βραύρωνα.
Ο οικισμός ήταν χτισμένος σε έναν λόφο, όπου βρισκόταν και το ιερό της Βαυρωνίας Αρτέμιδος.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ιερά της Αττικής, το οποίο υποστήριζαν σπουδαίοι άντρες όπως ο Κίμωνας, ο Πεισίστρατος και ο Μιλτιάδης.
Σύμφωνα με τον μύθο, η Ιφιγένεια ήταν κλειδούχος ιέρεια της Αρτέμιδος, γι’ αυτό λατρευόταν στο ιερό ως χθόνια ηρωίδα.
Στο εσωτερικό του ναού υπήρχε το άγαλμα της θεάς, το οποίο μετέφεραν ο Ορέστης και η Ιφιγένεια από την Ταυρίδα.
Μια μεγάλη καταιγίδα του 300 π.Χ. προκάλεσε μεγάλες φθορές στον χώρο του ιερού με αποτέλεσμα ο χώρος να καταχωθεί.
Το 1948 ξεκίνησαν συστηματικές ανασκαφές στην περιοχή από τον αρχαιολόγο Ιωάννη Παπαδημητρίου.
Πολλά ευρήματα ανακαλύφθηκαν όπως αναθήματα. Μεταξύ των ευρημάτων ήταν και το Ανάγλυφο των Θεών, το οποίο βρέθηκε στη στοά του ιερού. Απεικόνιζε τον Δία και την Απολλώνια Τριάδα, τη Λητώ και τα παιδιά της, Απόλλωνα και Άρτεμιδα.
Ο Δίας φορούσε ιμάτιο και ήταν καθιστός στη αριστερή πλευρά της παράστασης. Μπροστά του απεικονιζόνταν οι άλλες θεότητες, οι οποίες είχαν το κεφάλι τους στραμμένο προς τα δεξιά. Το ανάγλυφο κατασκευάστηκε από πεντελικό μάρμαρο και είχε 1,09 μέτρα μήκος.
Επειδή δεν διατηρείται ολόκληρο, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ίσως υπήρχε άλλη μια μορφή η οποία απεικόνιζε την Ιφιγένεια.
Το ανάγλυφο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνος, το οποίο βρίσκεται 200 μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο.
Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν από κοντά το «Ανάγλυφο των Θεών» και τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως τις περασμένες δεκαετίες.